2017-08-04

Sausos šildomos grindys.

Supratau, kodėl statybininkų darbas kainuoja tiek daug. Jis toks nykiai monotoniškas! :)
Kito namo nestatysim nes tiesiog atsibodo!
Paįvairindamas darbą, viską darau kitaip nei normalūs žmonės: išbandau ar sugalvoju naujas nebandytas technologijas (ko nebando net kitokie statytojai Namas Kitaip ;)

Taigi, antrame aukšte padarėme dar retą dalyką „sausas šildomas grindis“, bet savaip, aišku.
Kodėl sausas?  Todėl kad mūsų perdanga lengva, medinė. Nesu tikras, kad ten tiktų liejamos grindys. 1a grindys su šildymu jau išlietos.
O lengvą medinę perdangą dėjome nes 2a bus mažiau gyvenamas. Be to mūsų namas neturi detalaus inžinerinio plano. Jis kuriamas darbo metu, o medinėje perdangoje skyles gręžioti kur kas lengviau ;)

Kartais žmonės 2a nešildo nes šyla nuo 1a, bet pamenu pažįstamo naujakurio žodžius „jau pabodo užlipus į 2a šiltų šlepečių ieškoti“.

2 aukšto šildymo planas

Sausų šildomų grindų technologija

Šią sąvoką, rodos į rinką įvedė Knauf, pristatęs sausas išlyginančias grindis be šildymo. Jose „liejamas“ kelių cm sausas keramzito sluoksnis kuris uždengiamas 2  Knauf Brown plokščių sluoksniais.
Vandeniu šildomą sistemą siūlo Uponor:  čia ant medinių lentų išvedžiojamas į aliuminį įsprausti šildymo vamzdžiai. Galima daryti įvairiai: su firminėmis aliuminio plokštėmis, tiesiog folija arba putplasčio/aliuminio plokštėmis:

Bet tokie sprendimai nepatiko - jie neturi garso/amortizacinio sluoksnio. Jį galima papildomai įrengti po vamzdžiai bet tai paaukština ir pabrangina grindis. Be to, jei viską daryti firminėmis medžiagomis, kai kaina nuo 20€ / m2 prasideda...

Mūsų sausos šildomos grindys

„Išradau“ naują technologiją: šildymo vamzdį dėti šilumą išskaidančias aliuminio plokštes o šias- į kietą vatą. Tokios grindys nėra aukštos, jos izoliuoja garsą. Be to - išlygina grindis - mūsų perdangos lentos kartais 5mm peršokimus darė, kuriuos vata puikiai išlygino.
Toks sprendimas yra ir pigesnis jei reikia tik papildomo šildymo, kad kojos nešaltų.

Pirma klojam 3cm vatą Paroc SSB1 (3€ / m2) ir joje pjaustome griovelius aliuminio plokštėms.
Darbas lengvas ir malonus.

Instrumentai

Grioveliai buvo kas 20cm

Aliuminio plokštės paimtos pigiausios: Capricorn 1000x395 (6€ / vnt).
Vamzdį paėmėm ne pigų grindininį o daugiasluoksnį šildymo sistemos vamzdį, kuris išlaiko formą. Tokį kloti lengviau, jis neatšoka kaip spyruoklė, sulenkus. Visgi kloti geriau dviese.
Lenkimuose, kur vamzdis visgi spyriojosi, ten ji tvirtinome atlikusiais lubų profilių laikikliais.

Aliuminio plokštes galima pjaustyti




Dušo trapo nuolydį formavome nedėję vatos. Po vamzdžiai pakišome tiesiog aliuminio folijos, o ant vamzdžiu su nuolydžiu dėjome gipso plokštes.

Dušo nuolydis su trapu


 Visur naudotos Knauf Brown gipso blokštės 2 sluoksniais. Jei raudonos plokštės yra 2 kart tvirtesnės už pilkas, tai rudos 2 kart tvirtesnės už raudonas. Per tokias grindis automobiliu važinėt galima, spėju :)
Plokštės klijuotos PVA klijais. Pagal technologija reikėtų ištisai užtepti, bet pataupėm ;)

Knauf Brown plokštės klijuojamos

Laminato klojimas. Grindys buvo labai lygios tad pakako 1mm pakloto

60m2 dviese padarėm per 3 dienas, atrodo.

Sausų grindų kaina

60 m2 sąmata:
Vata Paroc SSB1: 3€/m2 = 180€
Knauf Brown: 6€/m2 = 360€
Aliuminio plokštės: 230€
16 mm vamzdžiai, 3 kontūrai po 50m: 110€
= 900€ arba 15€ / m2

Ar verta?  Gal ne. Nes kiek žinau už liejamas grindis prašo 7-10€ / m2 su medžiagomis.
Nors... jei šioms pridėti vatos ir vamzdžių kainą...?

Pirmi įspūdžiai

Labiausia bijojau, kad nepavyks vamzdį gražiai išsukioti ir jis pasidės nelygiai (hor. plokštumoje). Nedideli nelygumai buvo, bet užspaudus sunkokomis gipso plokštėmis viskas puikiai išsilygino. Niekas nejuda, negirgžda .... O kaip šildo parašysiu žiemą patyrinėjęs su termovizoriumi.

PAGALIAU pajungta,
Kaip pagalbinis šildymas, pasiteisino:  šildo nedaug bet ir kainavo minimumą :)
Rezultatai ir PATARIMAI: Sausos šildomos grindys .. rezultatai

73 komentarai:

  1. Na gaila kad jus statybos užkniso juodai ;) o man tai vis dar patinka... svarbu darbų kaita, kad pats darbas neužsitęstų labai ilgai. :) dabar garažą mūriju, tad kažkaip ir vėl smagus tie darbai... :) o panaudojant tas aliumines plokštes kyla man noras pasidaryti saulės kolektorių ;) gal kitą sezoną reiks paeksperimentuoti... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mūryt - lengviausias darbas ;)
      O gražiai apdailą padaryt tikrai ilgiau užtrunka.

      Panaikinti
    2. Pas mane name jau 95% pilnos apdailos padaryta ;) jau gyvenam ir dziaugiamies ;) tad tikrai zinau ka tai reiskia ;)

      Panaikinti
  2. Koks vamzdzio diametras? Kas 20 cm atrodo didokas tarpas, o dar tokia technologija. Manau, teks auksta temperatura paduot i grindis, kad butu juntamas efektyvus sildymas. Saunu, kad darai kitaip, o jei dar tenkina rezultatas tai super, bet siaip, eksperimentui ant savo pirmo ir paskutinio namo as nedrisciau. Geriau rinktis patikrintus sprendinius :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad kažką daryti, turi išsiaiškinti gerai. Statybas jau išmanau geriau nei dauguma prarabų. Tai įdomiausia statant namą.
      O kas yra patikrinti sprendimai? Namą pirmą statau. Niekas nėra patikrinta. Tai duoda laisvę statyti kitaip nei dauguma daro ;)

      Panaikinti
    2. Nuo vamzdžio storio šildymo intensyvumas nepriklauso.
      O šiaip tai tik pagalbinis šildymas. Jo nereikės intensyvaus.
      Beje, tos aliuminio plokštelės būna tik 1 tipo, atrodo: 16mm vamzdis, 20cm žingsnis.

      Panaikinti
    3. pas save dėjau kas 20 cm vamdžius, bet 20 mm diametro, tai tikrai nesijaučia, kad kažkurioj vietoj šilčiau ar šalčiau, tik visa kita grindų technologija standartinė (t.y. betonuota)

      Panaikinti
  3. ar galima tokios grindis naudoti virtuveje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aišku galima. Padarėm tokios duše, padarėm saunoje.
      O kuo virtuvė ypatinga? Šiuolaikinių virtuvių įranga dažnai nesiskiria nuo kitų kambarių.

      Panaikinti
    2. na pradžiai reikėtų išssiaiškinti ar jos tikrai šyla, o tada sakyti, kad galima :D

      Panaikinti
    3. Žmonės neretai klaidinami binariniu mastymu: taip/ne.
      Ką reiškia nešildys? Vamzdis kaista o grindys nešyla? Kaip taip gali būti? Kur dingsta šiluma? ;)
      O viskas yra sudėtingiau. Galima tokias sąlygas padaryti, kad vamzdžiu paleidus 25C net šalčiausią žiemą kambaryje temp pakils iki 24C.
      Tiesiog reikia žiūrėti kokia šilumos izoliacija, vėdinimas ir kiti šilumos šaltiniai.
      Jei arčiau prie reikalo: manyčiau kad toks sprendimas tiktų B klasės namo antram aukštui arba A klasės (bet geriau A+) namo pirmam aukštui.

      Panaikinti
    4. zmonems grindinis sildymas asocijuojasi su "Siltomis grindimis", mano mama ziema atejusi pas mane i nama kuriame yra +22, ir kur vaikstom dazniausiai su maikutem, sako, tai kodel pas tave grindys saltos?
      Sunku suprasti, kad viskas, kas yra maziau nei ~36(zmogaus kuno temperatura) laipsniai zmonem atrodo salta, ar ar bent jau nesilta. taciau siltame name to puikiausiai uztenka. Kiek atsimenu grindys pas mane buvo siltos tik tuo metu, kai pirm karta buvo paleistas grindinis sildymas :)

      Panaikinti
  4. Sveiki,

    Ačiū už šaunų straipsnį Ignui. Norių pageneruoti įdėjas toliau. Nesenai patys renovavom sau namą. Namas yra senos statybos murinis, o perdanga medinė. Pirmame aukšte įsirengėme betonines šildomas grindis nuo dujinio katilo. Palėpės perdanga susideda iš balkių, tarpuose vata, balkiai išlyginti su išlyginamaisiais balkiukais ir ant viršaus 22mm osb su špuntu. Pirminė įdėja, buvo tokia, kad bus pora miegamūjų antrame aukšte su dviem radijatoriais. Visai nesenai pradėjau galvoti, o kaip būtų jei išfrezuočiau šildomiems vazdeliams griovelius osb plokštėje ir juos ten įleisčiau? Ant viršaus dėčiau laminato paklotą ir laminatą. Aš galvojiu gal irgi neblogas variantas, nes šiluma šeip niekur neturėtų dingti ir tai galvojių daryti be aliuminiu plokštelių. Dar kaip tik turiu porą laisvų išėjimų/įėjimų kolektoriuje. Ką manote ar bus geriau nei radijatoriai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Verta pagalvoti:
      ar OSB pjaustymas nesusilpnins konstrukcijos?
      ar namas pakankamai apšiltintas? Nes ši konstrukcija daug šilumos neduota, ypač jei ją pigiau darysies. Tad 2a gali būti vėsoka. Kaip rodos rašiau, sausos šildomos tiktų 2a su bent 20-25cm putplasčio apšiltinimu ty B+ klasės namui.

      Panaikinti
    2. Manau jūs teisus, kad supjausčius OSB susilpnės konstrukcija, todėl šios minties jau atsisakiau, ir pergalvojau galbūt geresnį variantą. Vamzdukus suleisti į dujų silikato (20cm) vidinę sieną kuri skiria abu miegamuosius. Silikate visai nesunku padaryti griovelius, tad jei įleisiu 16mm vamzduką į ~30mm griovelį ir poto užtinkuosiu griovelius betoniniu tinku, galbūt gausis visai nebloga šildoma siena. Panašei kaip senais laikas būdavo pečiai su šildomom sienom. Ir taip pasidaryčiau iš abiejų pusių, vienam ir kitam kambariui. Siena poto užtinkuočiau gipso tinku arba užklijuočiau gipso plokštę. Ką manot apie tokį sprendimą?

      Panaikinti
    3. Na gal. Bet skirtingų medžiagų ir temperatūrų paviršiai keičia sienų/dažų spalvą. Negarantuoju, bet taip gali atsitikti ten kur vamzdis eis. Gipsas aišku tai eliminuotų, bet jis mažiau šilumą perduoda. Jei namas prasčiau apšiltintas tai radiatoriaus neatsisakyčiau. Nebūtina statyt, pakaktų vamzdžius nutempti 'dėl visa ko'.

      Panaikinti
    4. Na žiūrėsiu. Ačiū už atsakymus. Reiks manau bandyti pasidaryti.

      Panaikinti
  5. sveiki,
    jau įpusėjo žiema - kaip sekasi su šiom grindim??? šilta? pastebėjote kokių trūkumų? vasara renovuosiu antrą aukštą, domina šis variantas, tai reik kuo daugiau info:-) Labai lauksiu atsakymo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip pagalbinis, pasiteisino: šildo nedaug bet ir kainavo minimumą :)
      Rezultatai: Sausos šildomos grindys .. rezultatai

      Panaikinti
  6. Na kaip antro auksto grindys syla? Uztenka silumos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar nepajungta. Nežinau, gal neprireiks šią žiemą, nes 1a pajungta krosnelė pilnai užkaitina 2a.
      Įspūdžiai bus ne anksčiau pavasario.

      Panaikinti
  7. Aš taip pat turiu susikonstraves medine perdanga tai norėjau paklaust paroc vata grindinė gerai izoliuoja garsa ir vibracijas į pirma aukšta nes dabar siulo spec plokstes holden silenc ar kaskas panasaus sildomoms grindims tik ant ju nereikia gipso dėt tiesiai grindu danga galima klot

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nėra universalių dalykų, kurie būtų ir tvirti ir gerai garsą izoliuotų - tai prieštaraujančios savybės.
      Garsą izoliuoja lyg gerai, subjektyviu požiūriu

      Panaikinti
  8. O aš manau jog neturėtu uztekti šilumos.
    Visų pirma - 60 m2 reiktu apie 300 metų Dn16 (su aliuminiu) vamdzio ir tai sudarytu apie 5konturus.
    Antra - juk visi (Uponor, Danfoss, Tece, Wavin) projektuoja sausas šildomas sistemas ir ivertina Jusu namo nuostolius, bei šilumos energijos poreikius, kam kurti nezinia ka jei yra zmonės kurie tai daro ir suteikia visa info.
    Trecia - nejau Jus manote paduodant didesne temperatura i vamdzius (sausoje sistemoje) jums daugiau šils? Juk kekvienas vamzdis turi savo klases bei trumpalaikes maksimalias temperaturas kurios yra nurodytos ant vamdzio (jei jis ne fufelis) man tik viena nesuprantama kodel negalima buvo pasiskaiciuoti ir pasidaryti geras, kokybiskas sausas šildoma grindų sitemą kuri uztiktintu konfotriška patalpos temperaturą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žmonės tiki į magiškus skaičiukus, o pamiršta, jog skaičiuojama tik konkrečiai lauko temperatūrai. -20 sakykim, be vėjo. Jei driokstels -30 su vėju, tai kambaryje bus šalta, aišku. Ką daryt? Skaičiuoti -30 ir daryt smarkiai perteklinę sistemą, kai vidutinė žiemos temperatūra 0C. Na -7C sausį, lyg.
      Dabar, net neįjungus grindų, temperatūra 20C, kai lauke -20C. Kaip rašiau, grindys čia tik pagalbinis šildymas.
      Pinigų turiu, galėjau duoti skaičiuoti. Galėjau ir pats skaičiuoti nes programa išmokau naudotis. Bet prasmės tame, atsiprašau, nematau...

      Panaikinti
  9. Tai kaip suprantu plyteles duse klijuosi tiesiai ant gipso aisku pries tai hidro izoliacija?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Laba diena! norejau suzinoti kaip praejo ziema? kurenat dujoms? nes susiduriau su tokia problema, kaip gipsokortonas praleidzia silumos kofecienta? ar uztenks silumos jaigu daryti langelius 15cm, vamzdelius 16mm? yra dar ideja vietoj gipsokortona dietis iskart laminata, nes tai bus pagrindinis silumos saltinis...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Laba diena. jeigu būtų tokia pagrindinė šildimo sistema ar užtektų šilumos? Planuoju daryti langelius po 15cm, 16mm vamzdelius, ar buvo idėjų vietoj gipso dėti iš karto laminatą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai labai kietas gipsas ir jis gerai praleidžia šilumą, paskirsto.
      Iškart dėti laminatą jokiu būdu negalima: Svyruos viskas ir šiluma netolygiai skirstysis.
      Kas 15cm šiuolaikiniam namui smarkiai per daug. Tiek dėdavo prieš 10 metų kai namai buvo 5 kart kiauresni. Tai tik mintys. Praktiškai nemėginęs visgi.

      Panaikinti
    2. Ar butina deti aliuminio plokstes ir ar neuztenka vieno sluoksnio gipso. Ar neuztektu ant vatos deti viena gipsa ir grindu danga

      Panaikinti
    3. Bus 2 kart prastesnis šilumos laidumas ir 2 kart mažesnis stabilumas. Grindys gali linguoti, per sujungimus - tikrai.
      Ar rizikuoti verta?

      Panaikinti
  12. Tokį patį planą turėjau ir aš, tik vietoj vatos planavau naudoti plaušo plokštes 2x25mm dėl garso izoliacijos, o antrame sluoksnyje frezuotas griovelius aliuminio reflektoriais. Bet....
    Žiemą pastebėjau, kad antrame aukšte, šildant tik pirmąjį, laikosi vos 2C mažesnė temperatūra. Taigi stipriai suabejojau, ar nebus perteklinis šildymas, temp reikia vos keliais laipsniais sukelti. Plius iš 80m2 46m2 patalpų turi numatytus oras oras kondicionierius, kurie galės ir šildyti. Tai realiai linkstu link plano šildytis oras oras ir elektra. Tiesiant kilimėlius vonios patalpose.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip rašiau, jei aukštai izoliuoti geriau, tai tarp jų skirtumas didesnis nei 2C. Be to komfortas vaikščioti po šiltas grindis

      Panaikinti
  13. Sveiki, ir as sumaniau konstruoti grindinini sildyma ant medines perdangos. Kyla klausimas del aliumininiu reflektoriu ir ar is tiesu juos galima pakeisti aliuminio folija? Padariau eksperimenta: virs virykles kaitinau 10 mikronu 15 cm skiautele ir pirstais nejutau jokio karscio, net ir didesnes silumos. Tai tokia folija neatliktu silumos skleidejo vaidmens, o tik atspindetu ja? Esu rades 18 mikronu folijos, bet gal zinote kur gauti storesnes?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. manau kad su folija žaisti neverta. Taip, ji tik atspindi bet neperduoda. Žr kaip žmogus aprašė savo patirtį žemiau.

      Panaikinti
  14. Sveiki. Norėjau paklausti ar pasiteisino jūsų darytos šildomos grindys?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar nepajungta.
      Nėr ko abejoti: mano situacijoje, šiuolaikiniame name, antrame aukšte tokio šildymo pilnai pakanka. Tai tik pagalbinis šildymas. Net ir be jo 2a komfortiška - šiluma kyla iš 1a.
      O dėl 1a šildymo man sunku ką patarti. Na gal, pajungus galėsiu pasakyt 'tai, šildo labai gerai, pakaks ir viso namo šildymui'.

      Panaikinti
  15. Skaičiau jūsų komentarus ir negaliu neaprasyti savo situacijos. Stačiau karkasini namą. Antrame aukšte sugalvojome kad nenorime radiatorių tai nusprendėme grindinį šildymą pasidaryti. Žodžiu sudejau lentas 15cm ir tarp lentų išvedžiojau d18 vamzdį kaip ir pertankiai bet galvojau kad patalpos termostatai atjungs kai kambariai sušils. Po vamzdeliu ir lentomis padėjau folija, aliuminiu plokštelių nedejau kažkaip nesureikšminau aš jų, sudejau laminatas 10mm dar paklotas 3mm ir ką salta. Matuojant grindų temperatūra jos sušyla tik iki 20 Max 21 laipsnio, kolektoriuje grįsta temperatūra vienu laipsniu mažiau nei paduodu, gaunasi kad vamzdis neturi kam atiduoti šilumą, o vanduo tiesiog prateka ir tiek. Tai dabar ardau laminata laukiu aliuminiu plokštelių desiu jas ir ziuresiu kas bus. Šiaip nereikia nieko galvoti ir burti viskas yra sugalvota tece, Uponor ir kt. Dar galvoju dėti kanuf brown nes noriu atsisakyti pakloto kuris irgi stabdo šilumą, o gal cetrio plokštė. Tai jeigu kam bus įdomu parasysiu kaip baigėsi mano istorija. Šiaip dar reikia nepamiršti kambario užstatymo baldais jeigu jie nėra dideli gali būti kad nepakankamai atiduos šilumos nes bus uždengtas visas plotas grindų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na tai kaip, ar pasiteisino šildymas suklojus aliuminio plokštes? Aš taip pat žadėjau deti tik foliją, bet dabar mąstau pirkti aliuminio lakštus ir pats išsilankstyti formas, vis kažką pavyks sutaupyti, nes mabi atveju reiktų apie 200vnt plokščių kurių kaina tikrai nemaža gaunasi

      Panaikinti
    2. Dar nebandėm nes šilumos pakanka iš 1a.
      Lankstyti pačiam bloga mintis. Juk plokštės šilumą perduoda kontaktu su vamzdžiu. Gamyklinėse plokštėse įdubimas puikiai išlenktas, gerai kontaktuoja. Pats taip nepasidarytum. Nebent tą tarpą kuo užpiltum. Bet nežinau šilumai laidaus hermetiko. Gal koks cemento mišinys? Bet vargo pakankamai.

      Panaikinti
  16. O pas mane kiek kitokia situacija.
    Planavau antrą aukštą šildytis grindiniu šildymu sauso tipo. Plaušo plokštė frezuota, aliuminio reflektoriai, knauf brown, laminatas.
    Ale skaivoavau ir taip ir taip, ir praėjusių metų žiemos pavyzdys 1a laikiau 19 negyvenant, antrame 17 būdavo. Na ir nedėjau aš to šildymo Paklojau kambariuose po lmainatu šildymo plėvelę infrared dar vadinamą Gyvenam nuo gruodžio pradžios. Antrame aukste 20 21c laikosi Elektra dar nebu vo isijungusi. Jusu atveju folija buvo klaida ji neperduoda silumos visiškai

    AtsakytiPanaikinti
  17. Sveiki.Kur pirkot aliuminio plokštes?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sveiki, Ignai,

    Turiu rastini nama ir pradejau irengineti jo antra auksta (perdanga laiko balkiai). Pirmame aukste yra sildomos grindys, todel tokias noriu deti ir antrame. Patiko tas sprendimas, kuri pats padarei su vata ir grioveliais. Turiu kelis klausimus:
    1. Gipsas tavo atveju yra "plaukiojantis", nera bruseliu suklotu vatoje. Ar grindys nelinksta, nejuda? Ar vata nesusispaudzia padejus sunkesni balda ar vaikstant?
    2. Galvoju deti ne gipsa, o Cetris plokste - ka manai apie tai?
    3. Ar desi dar papildomos garso/silumos izoliacijos (vatos) is apacios, ty pirmo auksto lubu?
    4. Ar dabar darytumei taip pat?

    Aciu uz atsakyma




    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1. Plaukiojantis. Nors jo toks svoris kad nepaplaukios ;)
      Jokių lingavimų ir kreivumų nepamačiau. Nors labai sunkių baldų nėra (pvz. spinta su knygomis)
      2. Nežinau. 2 persidengiantys sluoksniai geriau. Cetris lyg sunku pjaustyt?
      3. Yra, vata. Bet ji nelabai izoliuoja (teoriškai). Praktiškai lyg pakenčiamai.
      4. Taip. Ant medinės perdangos kitų variantų mažai yra ;)
      Dar vis nepajungiau!, bet už kelių savaičių jau gal bus ir įspūdžiai ;)

      Panaikinti
  19. Tomas

    Ignai, dar karta patrukdysiu. Pas mane yra dabar lagės su tarpais 40 cm ant balkių. Lagės berods išlygintos. Lubos antram aukšte yra labai žemos, todėl noriu kuo plonesnio "sumuštinio", o ir išleisti nenoriu kruvos $. Uponor sprendimas nepatinka dėl smūgio garso, vibracijų sklaidos į pirmą aukštą. Planuoju dėti taip:
    1. ant lagių juodgrindes su tarpeliais (storio 2 cm? 2.5 cm? ar 3 cm?). Prieš tai užklijuosiu garso juostą (5mm gal?) ant lagių.
    2. ant juodgrindžių dėsiu medžio plaušo plokštę 3.2 cm, kurioje išfrezuosiu griovelius šildymo vamzdžiam (frezą nuomosiuos ir frezuosiu pats);
    3. pirksiu aliuminio plokštę daryt reflektoriam pas metalistus 0.5mm, išlankstysiu griovelį pas skardininkus (bet jie turbut tik kvadratiškai lanksto, tai į tarpą įpilsiu kokio cementinio užpildo kai įdėsiu šildymo vamzduką)
    4. dėsiu paklotą (ploną)
    5. klosiu laminatą

    Pakomentuok, prašau, ką tu manai apie tokį sprendimą. Jis žemesnis nei tavo, bet aš labai saugau aukštį. Aišku, tokio garso/smugio/vibracijų gesinimo aš negausiu kaip pas tave, bet gal laikys?

    Ir dar noriu pagirti tave - superinį blog'ą sukūrei, daug naudingos praktinės info, labai gerų idėjų iš jo pasisemiu. Ir manau, kad aš toks ne vienas.

    Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū ;)
      Na variantas panašus į mano bet..
      1. pas mane 25mm lentos. tarpas 60cm. Jums ir 20mm pakaks ant 40cm
      Garso juosta... jei ji minkšta tai nieko neduos. Turi būti stangri guma kad veiktų, bet tokia brangi, neverta.
      2. Galima ir peiliu sėkmingai, kaip aš dariau
      3. svarbu kad būtų geras kontaktas aliuminio ir vamzdžio. Taip, galima kažkokiu cementiniu užpilti
      3.5 Visgi manau kad kažkas standesnio yra būtina. 2 gipso plokštės. Ar medžio. Gipsas ir priešgaisrinis pigus tiktų - jis stiprus.
      Kitame objekte vienam kampe buvo nelygus pagrindas. Įmečiau storesnį paklotą išlygindamas, uždėjau laminatą ir spintą ant viršaus - ši gerokai grindis įgaubė ;)

      Panaikinti
  20. https://www.youtube.com/watch?v=0fkmpJjgqtU&fbclid=IwAR1mkAFo9jgzcsjcmm88FYTn_nfOVWSHq_P2lQjgPVDvhbOK45cmoAxvLPY&app=desktop

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Padariau nuorodą: https://youtu.be/0fkmpJjgqtU?t=632
      Nuo tos vietos rodo atseit suomišką metodą: dedamos 2 gipso plokštės, antroji frezuojama ir į ją dedamas 10mm minkštas vamzdelis.
      Vamzdelis labai plonas, bet tai sprendžiama galingesne pompa.
      Vamzdelis plonasienis ir lankstus. Nesu tokių matęs. Brangus matyt.

      Panaikinti
  21. Sveiki,

    o kodėl toks šildymas netiktų kaip pagrindinis? Tik dėl atstumų? Jei dėti tokią vatą ir aliuminio plokštes, bet tankiau viskas būtų gerai? Ar vis dėlto užliejus betonu būtų efektyviau atiduodama šiluma?
    Aš galvoju renovuotis seną rastinį nama. Nežinau kokią dar ten situacija, bet idėja bųtų tiesiog po esamomis grindimis dėti toki sausą šildymą. Na aišku reiks žiurėti ir konsultuotis ar rekia ten dar kokio apšidymo ar dar ko. Nelabai dar gaudaus, renku viskam informaciją, tai būsiu dėkingas už bet kokius patarimus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei namas šiltas, grindys gerai apšiltintos irgi - tai tiks kaip pagrindinis. Jei namas kiauras, tai ir katilo didelio ir efektingesnio šilumos atidavimo. Taip, betoninės gal 50% daugiau šildo. BET tai nereiškia kad jos 50% efektyvesnės ;)

      Panaikinti
    2. Kuo toliau į mišką tuo daugiau medžių :) Namas dabar kiauras, nes senas rastinis, bet bus apšildytas iš išorės. Grindims galvoju tiesiog nušlifuoti esamas medines lentas, nes mums taip patinka. Klausimas koks tinkamiausias būdas jas apšildyti ir apskritai grindis įrengti.
      Pirmas variantas yra tiesiog palikti esamas sijas ir po jomis dėti polistirola ar vatą. Tada kur dėti šildomas grindis:
      1. ar galima jas tiesiog dėti ant polistirolo po sijomis, tada tarp šildomų grindų bus tarpas.
      2. dėti osb plokšte ar dar vieną lentų sluoksnį ant sijų, tada sausą šildymą ir tada ant lentas ant viršaus? jei dedu lentas ar vis tiek reikia gipso plokščių?
      3. o gal geriau nemėginti išradinėti dviračio, o išminti tas sijas, pilti smėli, lyginti, tada polistirolis ir betonavimas? :)

      Panaikinti
    3. Nesu ekspertas ir labai nesigilinau į tamstos situaciją, bet būtina suprasti kelis dalykus:
      Kuo geriau vamzdis atiduoda šilumą tuo geriau - ir katilas/šilumos_siurblys dirba lengviau ir name šilčiau. Tad būtina vamzdį kuo mažiau izoliuoti ir pasistengti kad jis atiduotų šilumą: idealu betonuoti, prasčiau - aliuminio plokštės.
      Antra: kai namas kiauras, tai šilumos reikia daug. Tad kiauram namui šilumos atidavimas yra kritinis dalykas. A++ klasės namui gal pakaktų tiesiog vamzdelius plikus išvedžioti, o B klasės - jau betonavimas būtinas, kad šilumą gerai atiduotų.

      Panaikinti
  22. Ar pasiteisino sildomos grindys po kauf brown plokste, kokia grindu danga dejote ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atsiprašau, neišbandžiau dar :) 2 santechnikai atėjo ir pabėgo - per mažas darbas matyt šilumos siurblį pajungti. Na man 2 dienos darbo bet vis nerandu laiko o ir orai šilti...
      Kažkada sausį - tikrai! :) (kol kas paken2iamai 6ildausi granuline krosnele)

      Panaikinti
  23. sveiki, ar jau pasijunget antro auksto sildyma ir ar pasiteisino sausu grindu sistema? o gal to nevertejo daryt ir tiesiog reikejo pakabinti radiatorius? Svarstau antram aukste daryti tokias sildomas grindis ar pakabinti 3 dvigubus radiatorius. Antram aukste 3 kambariai. Galvoju ar jos tikrai taip kaip radiatorius, ar to uzteks. kadangi pas mane sienos padarytos is gipso tai irengus grindini sildyma tektu pjaut ir perdarinet duru angas, aukstint, tai svarstau ar verta. Sildysim oras-vanduo sistema

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. DAR NE! Bet jau glikolis nupirktas užpylimui :)
      Radiatoriaus šilumai pilnai užteks.
      BET prisimenu pažįstamo apgailestavimą: "dabar ir 2a daryčiau š. grindis - užkniso 2a šlepetes užsidėdinėti (dėl kojų šilumos)".
      Prie gero greitai priprantama.. Tad rekomenduoju daryt.

      Panaikinti
  24. Sveiki Ignai,
    Tikrai pagirtinas blogas. Daug info ir dalykiški atsakymai.
    Mano situacija visai nestandartinė. Čia man padėtų tiesiog pamąstymai protingų žmonių. Aš nesu statybininkas, bet mėgstu kaip ir pats nestandartinius sprendimus.
    Namas ant sraigtinių polių, medinė perdanga. Noriu įrengti smėlio grindis,- tiesiog birus smėlis. (Tai negyvenama patalpa, o vaikų pramogoms skirta erdvė). Kad basomis nešaltų kojos, smėlis turi būti šiltas. Betoninių grindų nenoriu dėl purvo, svorio ir kitų priežasčių. Beskaitydamas šį blogą supratau, kad yra alternatyvų. Tačiau mano atvejui reikalingas maksimaliai geras šilumos atidavimas, tad aliuminio plokštės turbūt nepaeis. Smėlis visgi yra izoliatorius - jo šilumos laidumo koeficientas kaip gipso ar asbesto 0,15 - 0,20, kai tuo tarpu skiedinio 1,73.
    Smėlio turėtų būti apie 20cm. Aš mąstau apie tą suomišką iš video variantą, kai vamzdeliai užpilami išlyginamuoju mišiniu - vamzdelių šilumos atidavimas būtų maksimalus. Bet ar įšildys tokį sluoksnį? Gal reikėtų vamzdelius dėti su mažesniais tarpais? Būsiu dėkingas už pasidalijimą pamąstymais. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  25. Sveiki, kodėl dėjote dvi kauf BROWN plokštes? Nepakaktų vienos? Ir šilumą viena gal geriau pasisavintu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gali įlinkti. Juk ant vatos jos dedasi. Ypač ten kur lova ar knygų spinta

      Panaikinti
    2. Sveiki,
      Tai kaip praėjo ši šalta žiema su tokiu šildymu? Pats dabar svarstau senos statybos namui antrame aukšte įtengti grindinį šildymą 80 kv.m. variantų nemažai bet visi turi savo pliusų ir minusų. Kaip dėl varos sussėdimo ar ji nesėsta dabar per laiką ir neįlinkko spinta su knygomis?

      Panaikinti
    3. Vata nesėda, ji kieta pakankamai, tam skirta.

      Panaikinti
  26. Labas Ignai, ar pasiteisino toks grindinis šildymas?

    AtsakytiPanaikinti
  27. Sveiki, esu sužavėta jūsų idėja, Ignai!
    Labai pana6i situacija į jūsų. Antras aukštas, medinė perdanga, pirmas aukštas šildomos grindys (betonuotos), šildo šilumos siurblys oras vanduo. Antrame aukšte noriu šildomų grindų. Prašau, paaiškinkite man kaip apskaičiuoti kiek reikia tų aliuminių plokščių? Jūsų antro aukšto plotas 60kv.m., o pas mane apie 100kv.m. Prašau, padėkite man apskaičiuoti daug maž kiek kainuotų aliuminio plokštės, kad įsirengčiau tokias šildomas grindis antrame aukšte kaip jūsų (jūsiškės jei teisingai suprantu apie 230eur kainavo).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na gi paprasta... viena tokia plokštė 1000x395 dydžio - tai 0.4m2
      Jūsų plotas 100m2. Realiai šildomas būtų apie 80m2 spėju - nereikia po spintomis.
      Jei namas kiauras, senokas, tai plokštes reikia dėlioti tankiai. Išeitų 80/0.4 = 200 - daugoka..
      Jei namas bent A klasės tai 2 aukšte MANAU pakaktų ir 2x retesnio dėliojimo - 100 plokščių.
      BET. Tai tik mano neeksperto pamąstymai
      BEJE 2. Aš savo sistemos dar nebandžiau! Negaliu pasakyt kaip veikia. Bet jau pradėjau katilą pajunginėt.. gal balandį bus, parašysiu.
      BEJE 3. Pamąstymai tinka tik 2 aukštui kuris ir taip gana šiltas nuo pirmojo.

      Panaikinti
  28. Kaip su vonios grindim, ar viskas gerai ? Turim tokia pat situacija, norim panašiai daryti, bet kažkaip nepatikimai atrodo taip dedant plokštę, gal galima kaip su jumis susisiekti platesniai konsultacijai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Normaliai, niekas nejuda, nors naudojama dažnai. Tik trapas plastmasinis nuvylė: Plastmasinis trapas leidžia
      Bet tokios grindys tik 2a, ten dušas. O vonia stovi ant lietų grindų 1a. Jei norit vonią statyti tai tai manau galima. Gal vata kiek nusės tik - tai reikia numatyti.

      Panaikinti
  29. Ignai, tavo blogą skaito tikrai tūkstančiai žmonių, bet su šitom grindim tu sufeilinai, nes jos visiškai nešildo :) svarbiausia įvertinti savo žinių galimybes ir neapsimetinėti tuom kuom nesi - visažinis :)
    Dabar tenka keisti namo projektą, langus mažinti ir dėti radiatorius...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1. Nebūna, kad šiluma ateina o 'nešildo visiškai' ;)
      2. Matyt kalbi tik teoriškai nes namas dar projekto stadijoje?
      Nieko nerašiau kaip visažinis, daviau kitų firmų OFICIALŲ sprendimą ir išsakiau savo abejones dėl jo. Nekartosiu, parašyta aukščiau ir daug kartų komentaruose.
      Grindys pajungtos, šildo tiek kiek tikėjausi - pakankamai 2 aukštui.
      Plačiau ir patarimai kaip daryčiau kitaip: Sausos šildomos grindys .. rezultatai

      Panaikinti
  30. Sveiki, Ignai,
    Sudejus du gipso sluoksnius, bet dar nesuklijavus, juntamas lengvas grindu svyravimas. Mastau galbut reiktu treciojo gipso sluoksnio del tvirtumo. Ar nuo to nenukentetu sildymas ? Ar nebus taip, kad siluma neprasimus per tris gipso sluoksnius ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ar padės gipsas tvirtumui? Jei silpnos sijos, tai ne. Jei tarpai tarp siju didoki (>60cm) tai gal taip.
      Jei iš apačios yra šiltinimas tai šiluma niekur nesidės - eis į viršų. Eis ir pro 3 ir pro 4, kaip rodo infrared rezultatai, jei plokštės sunkios o ne pigios paprastos.
      Ir siūlau atsižvelgti į rekomendacijas: Sausos šildomos grindys .. rezultatai

      Panaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.