2018-09-27

Tampau elektrą ir silpnas sroves

... na laidus. Daug jų, kai norisi namą „protingą“ padaryt :)

Kambario klimato kontroleriui geriau didesnę, amerikonišką skylę padaryt - 7x7 cm.

1 aukšto koridorius dirba komunikacijų 'magistrale'
Pradinis bėžinys toks. Bet jame parodyti tik galiniai taškai. Komunikacijas dar reikės nusipiešti.


Namas daromas su perspektyva tapti protingu. Tuo atveju visi laidai vedami į 1 valdymo mazgą. Smarkiai per daug jų bus. Dariau paprasčiau: bus ne 1 bendras, o daug 'mazgelių' - po 1 kiekvienam kambariui. Tad beveik kiekviename kambaryje lubose padariau dėžutę į kurią sueina visi laidai. Ten juos galima bus sujungti ir paprastai ir protingai - per valdymo blokus. Ar taip gausis, dar pažiūrėsim ;)



Laiduose nepasiklysti padeda 2 dalykai:
https://www.aliexpress.com/premium/Network-Cable-Labels-A4.html - LT parduotuvėse, keista, tokių nemačiau. Labai patogu sužymėti kabelių abu galus.
Spalva pagal funkciją: raudona - rozetės, oranžinė - jungikliai, geltona - lempos...


O 2 kabelio galus rasti padeda štai toks 'išradimas'. Prie vieno laido, per skirtingus rezistorius pajungti 'krokodilai' kurie kabinami prie visų laidų dėžutėje. O su kitu galu ir testeriu einu per kitus laidų galus. Na kas elektrą kiek išmano - supras ;)


Visus darbus darome patys. Nesu nei elektrikas nei ekspertas, tad tai gal nėra sektinas pavyzdys ;)  Bet grupuoti visus laidus kambariais man pasirodė logiškas sprendimas.

Beje, tik lubas pakabinęs prisiminiau jog kambariuose nėra: dūmų detektorių ir klimato (temperatūros ir vėdinimo) valdiklių. Teko vėl štrobuoti sienas ir gręžioti lubas :)
Juk dūmų detektoriai yra su baterijomis, pasakysit!  Hmmm, nenoriu kasmet tikrinti ir keisti visų detektorių maitinimą. Tai atsibosta greitai, prisimenama tik jau po nelaimės.

Beje, namui pakanka 1 Wifi dėžutės?  Dabar naudojama Mezon labai silpna, galiniuose kambariuose signalas silpnas. Ar galima 2 Wifi dėžutes priešinguose namo kampuose sujungti laidu?

Klausimas 2: JAV namuose privalomas kibirkščiavimo saugiklis (angl AFDD). O Lietuvoje apie jį rodos niekas nėra girdėjęs... Ar yra tokių?
Aprašymas: http://oez.lt/sroves-pertraukikliai-oez-minia-afdd/

18 komentarų:

  1. Name siaip uztenka ir vieno routerio, bet jei visuose galuose reikalingas geras signalas wifi per toki daikta galima pastiprinti: https://www.lemona.lt/?page=item&i_id=178877

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Niekam tikes sitas reikalas.
      Ieskok Mesh wifi google, ir pirk routerius kurie ji palaiko, tuomet nebus problemu.

      Panaikinti
  2. Lietuvoje naudojamos sroves nuotekio reles, nespeja niekas sukibirksciuot. Mezon modemo nustatymuose galima pasirinkti wifi stipruma

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šitą laidų etapą ir aš praėjau :) jau pusę metų kaip name gyvenam, tai tik dabar priėjau prie jungtukų pajungimu :) iki šiol šviesas valdėme telefonu arba plančete :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kokią protingą sistemą pas save dareisi?

      Panaikinti
    2. As ant raspberry pi viska pakabinau

      Panaikinti
    3. Ne. Pats programuojuos po truputi:)

      Panaikinti
    4. As galvojau apie toki varianta, bet jei tas rasberry suges kai taves nebus namie, tai zmona nepagirs manau, tai nusprendziau kad sviesa paliksiu neismania.

      Panaikinti
    5. Manau butu galima sugalvot ir geresniu pasiteisinimu:) siaip nelabai kam ten yra gest:) nebent kokiai relytei. Bet tie patogumai kuriuos gaunam siandien, kaip kad einant miegot, vienu paspaudimu uzmigdomas visa namas, atpirktu ta vienkartini gedima:)

      Panaikinti
    6. Šiuo metu po truputį jungiuosi signalizaciją. Turiu pasakyti, kad šiuolaikinės centralės yra gana modulinės ir palaiko nemažai "smart" funkcijų, PGM išėjimai, wireless prietaisai, etc.. Norint daugiau galimybių, plėsti, aišku, reikės, bet tai tikrai daug geriau, nei su raspberry pi, kurio sd kortelė gali pokštelti bet kada :) Jei įdomu, centralė pas mane lietuviška, ESIM364.

      Panaikinti
    7. Del smart funkcionalumo pasitelkiant signalizacija tikrai svarsteme, net ir pasistateme siek tiek rimtesne paradox evo 192 kuri turi galimybe praplesti pgm iki 250, taciau pagrindinis kriterijus buvo, kada galeciau viska susiprogramuoti pats, naudojant Microsoft technologijas. Raspberry pi namuose, ivairiems tikslams naudoju jau kokius 4 metus. Nei vienas nebuvo nei sugedes, nei kitaip sutreikaves. Sd kortele apskritai niekada nei vienam kitam irengini niekad nera sugedus (gal del to kad visad perku geru gamintoju). O vat kad signizacijs nera kazkokia panaceja, tai tikrai. Joje pilna visokiu kondencatoriu, kurie tiketina viena diena ims ir issipus tai tikrai... sd kortele imsi ir pakeisi...

      Panaikinti
    8. ESIM364 reklama, bet lietuviškiems produkams - negaila ;)
      Gaila tik kad tai moraliai pasenęs produktas, nors su puikia kaina. Jei neklįstu, tai uždara sistema kurią nei sujungsi su kitomis, nei atnaujinsi. Na, taip, įstatei ir veikia dešimtmečius, bet kai prireikia atnaujinti tai tenka lupti ir mesti lauk.
      Šiuolaikinis trend'as - tai atviros sistemos, kurios jungiasi ir prie atviro kodo programų. Kurias gali pakeisti kitomis, papildyti.
      Atminties kortelę galima laikyti atsarginę: pakeisti ir perkrauti sistemą - minutės darbas.

      Panaikinti
  4. Dėl wifi - Tau nereikia dviejų wifi routerių, tau tereikia vieno wifi routerio, o kitas įrenginys turėtų būti access-point (prieigos taškas). Jeigu nori jungti kabeliu, tada geriausia, kad wifi tinklai turėtų skirtingus pavadinimus (SSID) (pvz "Aukštas 1" ir "Aukštas 2"), tada jiems bus lengviau susižongliruoti kanalus tarpusavyje, bei tavo įrenginiai negaudys netinkamo signalo netinkamu metu, jeigu vis tik nori, kad būtų vienas wifi tinklas bendru pavadinimu (pvz "namai"), tada geriau žiūrėti į Mesh technologiją, bet vėlgi, tam nereikia keisti visos įrangos, papraščiausias variantas būtų nusipirkti kokį mikrotik cAP įrenginį ir jį sujungti bevieliu būdu su tavo turimu mezon routeriu, veikia puikiai, išbandyta 3 aukštų bute Vilniaus senamiestyje, aišku, idealus variantas mesh specific įranga, tokia kaip pavyzdžiui Ligowave infinity serija, bet tai reikš, kad mezon routeryje turėsi atjungti wifi funkciją, nusipirkti du ligowave įrenginius, vieną jų kabeliu pajungti rpie mezon routerio, o kitą bevieliu būdų sukonfigūruoti ir sujungti su tuo jau pajungtu. Palyginimui, vienasm mikrotik cAP tau kainuos 40 eurų, o du ligowave infinity 2AC ~220 Eur (jeigu imti 3AC modelį, tai ~520 Eur).

    Žodžiu, jeigu reikia konsultacijos ar pagalbos susitvarkant wifi tinklą - drąsiai kreipkis :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki,
    Aš apie žemiškesnius dalykus klausimą turiu.
    Kokiame aukštyje planuojate montuoti klaviatūras, termostatus, kitus valdiklius?
    Jungiklius mes planuojame dėti 100 aukštyje (iki centro), kažkaip patogiau rankai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Įprastas standartas jungikliams yra 90-95cm, dėjau 90cm
      Valdiklius dėjau 140-150cm

      Panaikinti
  6. Nezinau kokia sistema ateity naudosite protingui namui, ale kur rozetese data kabeliai ir kam reikalingos tos komutacines dezes jai ner data kabeliu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rozetės nevaldomos protingai. Taip patikimiau, saugiau.
      O kaip valdomas kiekvienas kambarys - parašyta. Vėliau dar rašysiu apie tai.

      Panaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.