2022-05-14

Sudarau biržos elektros sutartį. Blogai?

Nuolat stebiu NORDPOOL biržos kainas, įdomu stebėti kaip jos priklauso nuo 'politikos' o tiksliau Rusijos ir mažiau Vokietijos veiksmų.



Kai atsirado prievolė pasirinkti elektros tiekėją tai natūraliai renkuosi lankstų planą, kuris paprastas:
elektros biržos kaina Lietuvoje  + perdavimo ir kt kaina (~8ct).
Palyginus lankstų planą su fiksuotais tarifais taip pat pasirinkimas akivaizdus:

2 tiekėjų planų palyginimas


Lanksčių tarifų palyginimas pas tiekėjus (skaičiuojant 12 mėn vidutines biržos kainas)
https://www.15min.lt/verslas/naujiena/finansai/elektros-tiekeju-kainu-palyginimas-tarp-fiksuotu-planu-brangiausias-islieka-ignitis-662-1679572


Tai jei taip akivaizdu, KODĖL fiksuoti tarifai tokie dideli?
Negi tiekėjai tikisi kad elektra DAR BRANGS?
Kodėl fiksuotus tarifus žmonės renkasi? 
Kažkur mačiau užlaikintą komentarą 'Pasirinkau fiksuotą tarifą ilgiausiam laikotarpiui su didžiausia nuolaida'.

Ar čia aš vienas protingas, kad renkuosi lankstų planą? :)
Na taip, ateinančią žiemą gal ir pavasarį elektros kainos išsilaikys dabartiniame lygyje, bet naujų generavimo šaltinių daugėja, Švedija žiemą paleis atominę naują. Už metų tikrai turi kristi... Juk prieš 2 metus Lietuvoje biržos kaina buvo 5ct. Dabar 15 su pikais iki 25ct. Kai tuo tarpu fiksuoti tarifai dabar nuo 30ct prasideda..


10 komentarų:

  1. Pasirašiau su Enefit planu SuperŽalias. Be abonentinio 27 ir 23.8 dieninis/naktinis. Su 3€ abonentiniu atitinkamai 25.2 ir 22.9.

    Jei valstybė kompensuos viską virš 23ct, tai bent metam išvis nesvarbu ką rinksies kol kas. Ir iš esmės nei tu labai protingas, nei kiti labai durni ir atvirkščiai. Biržos atveju tu prisiimi riziką, kad kainos sukils (kad ir trumpam) į kosmosą. Fiksuotos kainos atveju įmonė prisiima riziką. Abejoju ar ilguoju laikotarpiu bus didelis skirtumas kas ką pasirinko.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kompensacija - ekonominė nesąmonė, kaip šilumos kompensacija turintiems kiaurus namus...
      Superžalias. Vat kokių įdomių sprendimų yra... ne tik Fiksuotas/Biržos.
      O kokiam laikotarpiui?
      Plačiau: Planas Superžalias

      Panaikinti
    2. Šilumos kompensacija turintiems bet kokius namus, tačiau nepasiturintiems - socialiai teisingas sprendimas. Elektros kainos kompensacija visiems - sutinku, nesąmonė. Bet ta kompensacija bus ir turbūt negrąžinsi tos sumos į biudžetą ir pats?

      Kaina fiksuojama 72mėn. Jei stipriai atpigs elektra, visada sutartį galima nutraukti. Energija žalia, kas nebuvo kažką labai keičiantis faktorius, bet vis tiek malonu. Neteigiu, kad čia geriausias pasirinkimas. Bet iš šių dienų pasiūlymų finansiškai man naudingiausias nerizikuojant su birža. Nors iš pradžių irgi galvojau bandyti tą variantą.

      Panaikinti
  2. Aš kaip ir irgi neturiu didelio noro įsipareigoti, tai idėja irgi imti nord poolą ir nesukti galvos, tik tiek kad aš paskutiniame etape tai yra laiko iki metų galo. Papasakok kada prie progos kaip einasi ir kokios sąskaitos.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Su birža reiktų detaliau paanalizuot šildymo sezono kainas, nes pikinės kainos, gali būti susijusios su energijos poreikio augimu tamsiuoju periodu

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, kai prieš daugiau nei metus reikėjo rinktis, buvo galima užsifiksuoti porai metų ant <15ct, tai atrodo vienas protingesnių sprendimų buvo :) Įdomu, kaip dabar fiksuota metams ir biržos vidurkis po metų atrodo. Tikėtis, kad brangs daugiau, visai yra pagrindo, ypač iš rizikos vertinimo perspektyvos. Mažai kas pinga šiais laikais

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 2020 metais kaina biržoje ilgokai ties 1-3ct laikėsi.
      O dabar 10-20. Tai tik laikino trūkumu padariniai.
      Ne ne, kažkaip nelogiškai atrodo augimas kai branduolinės energijos savikaina <5ct o vėjo - dar mažesnė.

      Panaikinti
  5. Sveiki,
    Pasidalinsiu savo argumentuota patirtimi. Nuo Naujų metų iki 07 mėnesio turiu/turėsiu biržos kaina. Namas A+, 150 m2. šildomo ploto, name gyvenu nuo kovo vidurio bet pilnai įrengtas jau nuo Naujų. Šildymas oras vanduo su spec. termostatu kuris gauna Nord Pool kainas, turi savyje šilumos siurblio efektyvumo duomenys, turi sukaupęs info apie namo inertiškumą. Ir šildo keičia temperatūros kreives/karštą vandenį ruošia paskaičiavęs tiek efektyvumo kreivę tiek el. kainą tiek namo charakteristiką. Trumpai tariant šildymas veikia tik tiek kiek reikia (namie palaikoma 24-25C, žemiau neleidžia nukristi.) ir tik tada kada kainos geros. Gavau tokias vidutines galutines (sąskaitos suma/mėnesio sąnaudų) kWh kainas: sausis 0,26, vasaris 0,18, kovas 0,24, balandis 0,19. Sąnaudos būdavo ~500-700kWh. Toks vidurkis gaunasi kai karštą vandenį ruoši kai kainuoja tarkim 0,04 ct/kWh o vakarienę gaminį 0,30 ct/kWh.
    Tokios kainos kai didžioji el. sąnaudų dalis (šildymas) veikia "pigiausiai" kiek įmanoma, ~60% el. suvartojimo nakti. Jeigu suktųsi "standartiškai" tai tikrai didesnės kainos gausis.
    Kodėl užsifiksavau ? Nes nežinau kokios biržos kainos bus šia žiema dėl karo/dujų/infliacijos. Prieš tarkim 2-3 metus tai galima butu tikriausiai dvigubai pigiau išspausti vidurkį iš rinkos negu užfiksavus. Jeigu birža "išlaikys" karo ir dujų rinkos pokyčių išbandymus tada vėl svarstyčiau grįžti prie kintamos kainos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oras-vanduo atveju tikslingiau ne daryti pačiam ar automatizacijai kažkokius on/off o tiesiog stumdyti kreive jeigu imanoma, bet ir tai prie tam tikru sąlygų silumos siurblys gali tiesiog padaryti OFF pasiekęs
      uzduotas temperaturas... Nelabai kazka priautomatizuosi su silumos siurbliu ir grindiniu siūlymu...

      Panaikinti
  6. Sudariau biržos sutartį, bet dabar, stebint prekybos karus, galvoju jog pralošiu - kaina žiemą gali augti. Taip, galiu rudeniop pakeisti sutartį į fiksuotas kainas bet greičiausiai tokių gerų fiksuotų kai dabar jau nebus. Ir visgi esu tikras jog už metų kainos bus mažesnės.

    AtsakytiPanaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.