2022-09-05

Saulė šildo grindis

Turime įsirengę stogo šilumokaitį.
Veikia gerai, visą vasarą šildė vandenį.
Paprasti skaičiavimai rodo jog jis generuoja apie 1KW šilumos kai lauke 15C ir saulė arba 2KW šilumos kai lauke iki 30C ir saulė.

Bet tik atšalus prisiminiau, kad jis gali šildyti ir grindis - šiltą stogo vandenį galima paduoti ir į grindų kontūrą.
O grindys pas mus masyvios, plokščias pamatas sveria 40 tonu. Tokią masę sušildyt 1 laipsniu reikia 80 kilovatvalandžių - 40€ dabartiniais tarifais. Yra šilumos siurblys, tad 1C pašildymas sumažėja iki 12€ bet noris sutaupyt.
Įjungėm saulę nuo stogo grindis šildyt:
Ateina nuo stogo 24C, iš grindų išeina 18C.
Stogo temperatūra apie 30C o grindų apie 17C


Šildant grindis stogo šilumokaitis dirba efektyviau: apie 2KW saulėtą rudenį ar 4KW karštą vasarą.
Bet vis vien masyvų pamatą pašildo tik apie 0.2C per dieną.
Gaila, kad šį šildymo būdą atsiminiau tik dabar kai karščiai jau baigėsi.
O namai automatikos vis dar neturi, kuri viskuo pasirūpintų... Bus.

Bus ir 1KW saulės elektrinė, kuri dienos maitins namus. Montuojama.


4 komentarai:

  1. Ar aš čia kažko nesuprantu ar kaip yra? Kam per karščius ir net dabar reikia šildyti grindis? Nes bent jau mūsų name saulė tiek prikaitina (vitrininiai langai tiesiai į pietus ir pietvakarius), kad mes vis dar roletus saulėtom dienom laikom nuleistus, ir naktim langus pradarom, kad grindys kuo labiau atvėstų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mūsų grindys - tai plokščias lietas pamatas, 20 kubų. Taip kaip 40 kubų vandens - šiluminė talpa milžiniška. Per vasarą nešildomas pamatas atvėsta nuo 23C iki 16C. Kai karščiai, tai ok, maloni vėsuma. Karščiai nei kiek grindų nepašildo nes jos labai sunkios.
      O kai reikia šildytis namus tai gražinti grindų temp iki darbinės - yra išlaidų. Geriau tą šilumą buvo rugpjūtį imti nuo stogo. Bet ir dabar stogas kažkiek padeda.
      SVARBIAUSIA mintis: grindys dirba kaip saulės šilumos akumuliatorius. Jei būtume užšildę karštomis dienomis tai visą rugsėjį nereikėtų šildytis, matyt.
      Mūsų langai irgi vitrininiai į pietūs, bet namas neįšyla vasarą labai nes grindys vat šaltos, sienos specialiai mūrytos kad irgi kaip šilumos akumuliatorius veiktų: šiluma nešokinėja greitai. Vasarą nereikėjo langų dangstyti, viduje tik iki 25C pakildavo temp.

      Panaikinti
    2. Na pas mus ir plokščias pamatas, ir kūbų turbūt dar daugiau, nes vienas aukštas ir beveik 200kv, bet kūbai prastas matavimo vienetas, nes svarbu ir koks paviršiaus plotas dalyvauja šilumos priėmime ir atidavime. Vienaip ar kitaip ar meistrai nepataupė ant pamato apšiltinimo? Nes pas mane ir yra temperatūros daviklių ir pačiose grindyse, ir vandens sistemoj. Vakar dėl įdomumo pacirkuliavau, kad pažiūrėt išėjimo temperatūrą iš grindų, tai name 23 dabar, grįžtamas vanduo buvo 21, bet duomenys daugiau mažiau koreliuoja ir su davikliais betone (kur nešviečia saulė) visad būna daugiau mažiau 2-3 laipsniai skirtumas dienos arba nakties metu, o po vidurnakčio kažkada susilygina ir apsiverčia - grindys pasidaro šiltesnės už kambario temperatūrą. Tai man dėl to ir labai keista, kad rašai jog grindų temperatūra 16, atrodo, kad kažkur kažkas padaryta neteisingai.

      Panaikinti
    3. Ne... pas jus ne plokščias (plokštuminis) pamatas jei taip staigiai įšyla ir atšąla. Pas mus temperatūra nesikeičia faktiškai (<0.1 svyravimai). Nes tai DIDŽIULĖ masė, su milžiniška šilumine talpa - dienos svyravimai jos neįtakoja. Dabar intensyviai šildant stogo šiluma per savaitę iki 19C pakilo. Šildom toliau.
      Pamato šiltinimas 30cm - daugiau nei pakankama.
      Plokštuminis pamatas
      Bet per vasarą jis atšąla neišvengiamai kai Po pamatu žemės temperatūra 8-9C.

      Panaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.