2014-10-11

Dujų silikatas: pirmas sluoksnis, Aeroc vs Ytong

Blokai: AEROC EcoTerm Plus 500 mm. Šiltinimo nebus.
Dujų silikato (dujų betono) blokų pirmas sluoksnis dedamas ant įprasto mūrijimo skiedinio. TIK pirmas sluoksnis.
Taip galima ir būtina pirmą eilę padaryti LABAI tiksliai horizontalią. Vėliau horizonto reguliuoti nebus nei galimybės nei reikalo.

Hidroizoliacija

Prieš klojant pirmą eilę dedama hidroizoliacija.  Bet mano atveju jos lyg ir nereikėjo: juk pamatas plokštuminis, jis yra virš grunto, drėgmės nebus. Visgi, uždėjau 2 nelaba rimtas izoliacijas.
Įprastos prilydomos bituminės dangos negalėjau dėt putplasčio kuris nusviltų, tad pamatą pirma ištepiau bitumine mastika, dėjau mūrijimo skiedinį ir ant jo - plastmasinę IZOPLAST 0,365m dangą.
Mastiką, beje, tepiau prieš lietų, kuris  šią nuplovė :) Teko tepti iš naujo. Ši, išdžiuvusi, kito lietaus testą atlaikė.

Plastmasinė Izoplast plėvelė skirią mūrijimo mišinį nuo Aeroc bloko, kuris mišinį (be plėvės barjero) ištraukdamas vandenį sustingdo tiesiog iškart. Tad jei plėvele neatskiriate mišinio ir bloko, tai bloką gerai sudrėkinkite.
Paveiksliuke matosi procesas.
Toks sprendimas gal nėra geriausias, bet gana patogus: mūrijant, derinant bloko aukštį, šį galima daug kartų pakelti ir pakoreguoti.
Profai gal patars ką protingesnio? Bet šiaip statybose nėra absoliučiai gerų sprendimų - vien kompromisai ;)

 

Aeroc vs Ytong

Dujų silikato blokai labai lygūs ir tikslūs, tad blokai susiglaudžia be jokio tarpo. Kad neliktų visiškai jokios pralaidos orui, Aeroc blokų galuose yra 2 plyšeliai, kurie užpurškiami putomis.


 Tai, beje, skiria Aeroc ir Ytong blokus - šie turi rankenas patogiam blokų paėmimui, bet tarp blokų lieka skylutės, o ir rankenos kampuose nepuošia namo. Kiekviena technologija turi privalumų ir trūkumų.
Kaimynystė brigada sparčiai mūrija Ytong Energo 365 namuką.
Įraše apie blokus anksčiau jau rašiau, kad tokių (R<5) blokų naudojimas labai abejotinas - gauni visus dujų silikato trūkumus (suku tvirtinti tokioje sienoje, nėra šilumos akumuliacijos) ir netenki privalumų (kaimynui teks daryti šiltinimą).



Na, kad  nebūtų „į vienus vartus“, tai patvirtinsiu: Aeroc Ecoterm Plus blokai labai trapūs.
Dažniausiai jie nukenčia kelionėje. Paprastai tiekėjas blokus atveža tiesiai į objektą, bet mano blokai ilgokai pastovę pas pardavėją, o iš jo po truputi, visokiai būdais, važiavo į statybas. Tad dūženų yra. Štai labiausiai nukentėjusi paletė - gal 25% blokų pažeista. Bet pažeisti bloka pjaustomi, panaudojami ten kur reikia ne pilno bloko. Praktiškai pas mane išmetama gal 1-2 % produkcijos.


Armavimas

Pirmas ir kas 4-tas Aeroc sluoksnis armuojamas firmine armatūra arba D8 armatūra kuri su klijais dedama į štrobuotus (kaip tai lietuviškai? :) griovelius.

22 komentarai:

  1. O koks visgi yra ekonominis pagrindimas, kad vienasluoksne medziaga yra pigiau, nei tvirtos nesancios sienos plius izoliacija? Visgi, tiek polistilorolas, tiek neoporas yra pigesni uz bet kuruos blokelius ir labiau apsimoka ploninti nesancia siena ir storinti izoliacijos sluoksni.
    Tiek vidine, tiek isorine apdaila reikalinga abiem atvejais. As suprantu, kad lengvos medziagos populiaros tarp samdomu statybininku- nereikia tampyti svoriu, bet uz viska moka uzsakovas.
    Be to, yra siluminiai nuostoliai del kliju sluoksnio, del saramu, o cia kazkodel visi kukliai nutyli.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rašiau, bet pakartosiu trumpai:
      Dabar dažnai darbas kainuoja daugiau už medžiagos.
      Čia per 3 savaites bus ir sienos ir apšiltinimas. Greita ir paprasta. Gal yra ir pigesnių kompleksinių sprendimų, bet kai stataisi pats, tai viskas gana komplikuojasi.
      Dujų betonas ir statybos principas mums tiesiog patiko - malonu dirbti.
      Plačiau: http://a-namas.blogspot.com/2014/05/sienos-duju-betono-blokai.html

      Panaikinti
    2. Šilumos nuostoliai dėl siūlių ir sąramų nutylimi nes jie niekingai menki.
      Paskaičiuok pats. Siūlės storis 1.5mm, siūlė iš klijų su oro tarpais.
      Apie sąramas pats susirasi ;)

      Panaikinti
    3. o kaip siūlė su oro tarpu pasidaro?
      šeip nėra tie nuostoliai per siūles tokie maži kaip atrodo. cia kaip kibire pribadyt 0.5mm skylučių, atrodo mažos o vanduo išteka.

      taip pat skaičiuodami šildymo sistemą įsiverinkit kad blokeliai tikrai nebus sausi, visgi šiltas patalpų oras talpina daug vandens garų, taip patalpoje susidaro didesnis slėgis nei lauke, oras su drėgme spaudžiamas prie sienų, sienos drėgsta, garų barjero gi nėra iš vidinės pusės, nebet tinkas kažkiek sulaiko..

      Panaikinti
    4. Atsakyta anksčiau
      o jei dujų balione padarytume 0,1mm skylutę? dar efektingiau atrodytų..
      Atsakyta anksčiau

      Panaikinti
  2. Labas,

    mes su kaimynu apšnekėjom jūsų variantą kažkada ir iškilo toks klausimas kai apsaugosit sienas nuo drėgmės. Aš pats dariau pertvaras iš Aeroc, tai jie kaip kempynė drėgmę geria, užpylus vandens tik suputoja ir viskas susigeria net nenubėga, žinoma jeigu sausi blokeliai. Visos deklaruojamos šiluminės savybės yra prie tam tikro drėgnumo ir tikrai juo drėgmės daugiau tuo šilumninės savybės prastėja. Nebijot, kad kai sienos prisigers drėgmės sienų varža bus apgailėtinai maža, ar agalvojot apie tai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kažko komentatoriai vis ant to paties grėblio lipa ;)
      Painioji drėgmę ir vandenį. Drėgmę visos porėtos medžiagos turi. Šiltinsi vata - ten bus lauko drėgmė. O nuo vandens apsaugoti paprasta: nepalikti po atviru dangumi.
      Juk JOKS statytojas savo vatos ar sienų nepalieka po lietumi? Kodėl tokių pavaitojimų nėra prie šiltininačių vata? :) Vata juk dar geriau 'vandenį/drėgmę sugeria' ;)
      Aš išorę dengsiu mineralinis ar cementinis tinku - puikiai apsaugo nuo lietaus ir praleidžia garą.

      Panaikinti
  3. Sveiki,
    kam reikalinga hidroizoliacija ant plokščiojo pamato?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Manau nereikalinga. Nora jokio logiško pagrindo.
    Na bet mane privertė padaryt :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Turiu nama is 375mm ekotermo. Ir termo nuotrakas nuo termovizoriaus.

    AtsakytiPanaikinti
  6. papsakokite geriau kaip pasisekė virtuvinę spintelę pakabinti ant sienos iš šitų blokų. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kada bus baldai, tada pasakysiu, jei įdomu.
      Kabinti reikia ant spec varžtų. Nėra jie brangūs - įprasta produkcija.

      Panaikinti
    2. Sveiki,
      O kaip horizontaliai armuojant surisamos armaturos viena su kita? naudojant viela? ar apskritai nereikia surisineti tik uzleisti tiesiant nauja salia jau patiestos?

      Panaikinti
    3. Skiedinys/klijai suriša. Reikia į jį įmerkti. Skiedinys nors iš pažiūros silpnas, už metų kaip akmuo ;)
      Surišti niekas niekur viena neliepia.

      Panaikinti
    4. Supratau, dekui uz ats.

      Dar vienas klausimas del hidroizoliacijos:
      Nusipirkau patiesiama kazkokia juosta horizontaliai hidroizoliacijai(pries dedant pirma blokeliu eile), kurios nereikia klijuoti, tiesiog sako patiesi ir ant ju cemento misinys+blokelis.
      Kazkaip man nepatikimai atrodo..pamatai mano poliniai. rusio nera. dejau XPS 50 is vidaus siltinima. gal del ramybes klijuoti ta juosta Bituku ir uztept ties polistirolo ir pamato jungimusi is vidaus?
      Ka manote??
      Rostverka is isores paskui hidrinsiu ir siltinsiu kai bus sienos.

      Panaikinti
    5. Nežinau. Gal taip ir daryčiau. Tikrai nežinau.
      Sau, pagalvojau, be reikalo ją išvis dėjau. Pamatas juk izoliuotas, o dujų silikatas vandens nesiurbia kaip paprastas silikatas. Nors... jei net vos vos apačios drėgs ir šals, tai bus labai blogai. Jei tai gręsia, tai izoliuoti rimčiau būtina. O kaip - nežinau.

      Panaikinti
    6. Aisku, na jo dar meginsiu pasidometi,
      Tiesa, kaip jus armavimui tas juostas matau drozet su rankiniu irankiu, galvoju ar nuomotis arba nusipirkti pigesne elektrine freza nebutu buve pigiau(laiko atzvilgiu), taip pat juk ir el.laidu vagoms paskui galima panaudoti, manau su rankiniu daug reikalu..

      Panaikinti
    7. Vagoti reikia lygiai. Darėm padėję lygią lentą.
      Darbas nesunkus, lengva tuos blokelius drožti. Tik tikslumo ir atidumo reikia.
      O su elektrine lygiai nepadarysi, manau. Be to - laidai.. Nežinau, nemėginau.

      Panaikinti
  7. Sveiki,


    mes renkamės dabar blokelius tarp Jūsų pasirinktų ir Ytong energo 48.
    Sakykite, jeigu nėra šiltinimo papildomo ir dedamas iškart tinkas ant blokelių, namui sėdant jis nesutrūkinėjo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagal dabartinius reikalavimus, atrodo, statyti nešiltintų namų nebegalima. ty šie blokeliai netenkina A klasės namo reikalavimų. Aeroc gal dar dar tenkintų, o Ytong - niekaip.
      NESUTRŪKINĖJO. Šiaip namas dar nenutinkuotas, bet viduje 2a jau su tinku - nei žymelės. BET: netinkuotas namas stovėjo bent metus. Jis gal tada kiek ir pajudėjo nesimatė. O dabar susistovėjo ir jau 9 mėnesius tinke jokių trūkių.
      NE NUO BLOKELIŲ priklauso judės ar trūkinės, o nuo statytojų. Jei jie statys pagal reikalavimus, bus normalus pamatas ir armuotos sienos, tai niekas netrūkinės.
      Apie BLOKELIŲ PASIRINKIMĄ surašiau straipsnį čia:
      http://a-namas.blogspot.lt/2017/05/is-kokiu-blokeliu-statyti-atsakymas.html

      Panaikinti
    2. Labai dėkoju už atsakymą. Kadangi blokelių tiekėjai negali pateikti šiluminės varžos sertifikato visos sienos sumūrytos, o tik pavienių blokelių, turėsime dėti papildomą šiltinimą.
      Kadangi turime rinktis kvėpuojančią ir gerą vatą, ką manote apie Ekovatą arba GAMA Pur putas? O gal kažką konkrečiai turėtumėte parekomenduoti?

      Panaikinti
    3. Manyčiau tinka bet kas kas kvėpuoja. Jūs kažkokius egzotiškus dalykus paminėjote. Aš tiesiog klijuočiau kietą fasadinę vatą (dauguma gamintojų tokias siūlo) - paprasčiausia, žinoma technologija. Ir gana nebrangu ir darbininkai neprikiaulins nemokėdami.

      Panaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.