2021-08-16

Kokį rekuperatorių imti? Sąrašas

130m2 namui, 2+ žmonėms reikia rekuperatoriaus, taupiai...
Reikalavimai gana subjektyvūs:

Pajėgumas
Paprastai oro apykaita skaičiuojama taip:
Arba 30 kubų žmogui arba 1 kubas kubiniam metrui. Tai gaunasi 60-400 kubų. Didelis diapazonas. Bet aš esu gero oro mėgėjas tai manau verta numatyti kad iki 300 kubų paduotų rekupas. Vidutiniškai suksis 200 kubų galia sakykim.

Plokštelinis
Kuo mechanizme daugiau judančių dalių tuo greičiau jis ges. Plokšteliniame rekuperatoriuje 2 varikliai o rotaciniame - 3. Gal ir nelabai argumentas, bet tebūnie taip ;)



ByPass funkcija
Tuo metu rekuperatorius tiesiog vėdina. Naudingas dalykas mūsų vasaromis, kai naktį lauke vėsiau nei namie.

Celiuliozinis/Entalpinis šilumokaitis ?????
Toks praleidžia ir drėgmę. Labai įvairiai: nuo 20 iki 80% drėgmės galima gražinti.
Bet tai brangokas malonumas. Vieni gamintojai deda tokį prastą šilumokaitį, kuris praleidžia daugiau šilumos nei drėgmės, kiti siūlo gerą už 500€. Kažin ar atsipirks? Ar jis ilgaamžis? Nesikemša?
Beje, tiri privalumą žiemą: rekuperatorius gali veikti prie žemesnių temperatūrų nes vanduo grąžinimas o ne šąla į ledą.
Yra ir trūkumas žiemą: Entalpiniai šilumokaičiai ne tokie efektyvūs, keliais % prastesni.
Tad abejoju.. Lentelėje jis nurodytas stulpelyje Drėgmė.
Plačiau: https://www.komfovent.com/wp-content/uploads/Entalpiniai-ploksteliniai-silumokaiciai.pdf

EC variklai (brushless)
Tai taupūs ir ilgaamžiai varikliai. Verta mokėt daugiau.

Didesnis rekuperacijos koeficientas %
Bet rasti realius skaičius nelengva. Firmos naudoja skirtingas metodikas.
Lentelėje nurodžiau rekuperaciją prie srauto 200m3/h arba iš Passive House tyrimų arba iš įmonės pateiktos lentelės.
Beje, jei matote 'Efektyvus 90%, 95%!' - tai teorinis šilumokaičio efektyvumas esant minimaliam strautui. Realus geras efektyvumas būna 80-90% (su priešpriešinių srautų šilumokaičiu, Deimanto formos), bet daug pigesnių yra tik 70-80% (4-kampis šilumokaitis)

Oro pašildymas
Smarkiai atšalus, iki minus 10-20C rekuperatoriai tiesiog užšala dėl drėgmės kondensato. Tada jie tiesiog sustoja ir (jei yra tinkama automatika), atšininėja.
Išvengti pauzių galima šildant įeinantį ora. Tokie tenai yra arba pačiame rekuperatoriuje arba jungiami atskirai. Kainuoja +100-300€, ir dar daugiau kainuoja pats šildymas. Prie -20C mano namui toks pašildymas kainuotų apie 1-2KW per valandą esant normaliam vėdinimui.
Tad elektra šildyti nesinori.
Galima statyti vandeninį šildytuvą (200-500€) ir jungti jį prie šilumos siurblio. Gal taip ir darysiu.
Sąnaudų pvz. AirPack Home 300h naudoja iki 1KW šildymui prie -10C:


Beje, gailiuosi

kad po namu nepadėjau gruntinio pašildymo:160mm kanalizacijos vamzdžio 10-20m.. Būtų išsprendę rekuperatoriaus apledėjimo problemą: per tokį vamzdį -20C oras pašiltų bent iki -10C.

Kaina
Geriau iki 1500€ (su pultu, be šildytuvo).

Valdymas
Rekuperatorių ketinu jungti prie protingo namo tad reikėtų ir kažkokios komunikacijos. Dauguma rekuperatorių turi išorinį įjungimą/išjungimą ir valdymą drėgmės davikliu (lentelėje Kontaktai).
Bet modernesni gali būti valdomi ir ModBUS protokolu.

Štai toks sąrašas Lietuvoje parduodamų plokštelinių gavosi. (* reiškia - Yra.)

Tai lubiniai rekuperatoriai - tokie vietos mažiau užima. Paprastai yra ir analogiški pastatomi.

Kokios nuomonės apie šiuos?

Visokie rytietiški šiek tiek įtartini: išsamių duomenų neduoda, išorinis valdymas joks arba brangus, nepritaikyti dirbti LT sąlygomis (neturi atšilimo režimo kaip Samsung). Electrolux išvis keistas - deklaruojami parametrai neatitinka faktinius, pats Electrolux niekur nesigiria, kad rekuperatorius gamina. Rodos tai kinų/rusų produktas su geru lipduku.

Linkstu link vokiškai-ukrainietiškų Blauberg-Vents su nelabai efektyviu (25%) entalpiniu šilumokaičiu ir programavimu per USB laidą
arba lietuviško Salda Smarty 3x P 1.1 su puikiu išmaniu valdymu
arba entalpinio Zehnder ComfoAir 375 ERV (yra ir versija be drėgmės apykaitos už 1450€) kuris lyg neblogas bet irgi kažkoks keistas papigintas brangios firmos produktas ..

Kokios nuomonės šia tema?

21 komentaras:

  1. O Komfovent nieko neturi ar nepatinka? Aš komfovent pasirinkau dėl to, kad jis turi LAN jungtį ir tada galima nestatyt jokio pulto, o viską valdyt per naršyklę ar appsą. Geriau reverse enginner kaip valdosi per naršyklę ir pajungt prie bendro smarthouse, nei prasidėt su modbusais (rakštis subinėj tas modbusas - vis gi 1979 metų technologija) ar USB kabeliu lakstyt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Komfovent šaunuoliai lietuviai.
      Pirmieji lyg čia gerus dalykus gaminti pradėjo?
      Bet dabar jie iškritę iš trendo, manyčiau. Jų plokštelinių rekuperatorių kainos beveik 1.5-2 KARTUS didesnės už kito gero lietuviško SALDA! Gal todėl, kad Komfovent specializuojasi rotaciniuose, gal kad gerą vardą čia turi ir dabar reputacija jiems dirba - dauguma tokius turi ir rekomenduoja.. Jų nežiūrėjau net nes kainos neadekvačios...
      LAN ir ModBus paskirtys visai skirtingos ;)
      LAN ar USB - tie tiesiog parametrų nustatymas. O su ModBus/RS485 gali pajungti prie protingo namo.

      Panaikinti
    2. Siūlyčiau pasidomėti labiau.

      ModBus yra viso labo tik protokolas, kuris beja palaiko ne tik RS485, bet sėkmingai galima pajungti ir per RS232 (tik, kad tada modBUS iš dalies netenka prasmės nes yra tik vienas clientas ir hostas), ir lygiai taip pat yra ModBus versija galinti veikti per TCP/IP.

      Komfoventas pajungtas į LAN dar lengviau intergruojasi protingą namą nei per modbusus.

      Mano protingo namo sistema irgi iš dalies paremta modbus'u tiek per RS485, tiek per TCP/IP. Tai su RS485 prasikeikiau sočiai jau, bet ir TCP/IP versija nėra labai jau patraukli, nes drožia tinklą. Kaip ir sakiau 1979 metų technologija vis gi.

      Greitu laiku aprašysiu kas ir kaip.

      Panaikinti
    3. Žiūriu Komfovent išvis nesiūlo lubinių plokštelinių 350-400 kubų. Yra pastatomas Domekt CF 400 už 1900€ net be ByPass ir pultelio. Todėl jis ir nepapuolė į mano akiratį.
      Kada kitų firmų, net vokiški, japoniški su ByPass ir pulteliu dažnai kainuoja 1000-1300€.
      Mistika ...

      Panaikinti
    4. O kam to pultelio kai galima valdyt per appsą/web ar tuo labiau ketini integruoti į išmanaus namo sistemą?

      Panaikinti
    5. Žmona iškėlė valdymui visiškai teisingą reikalavimą: kad viskas veiktų ir BE manęs, be protingo namo. Juk savadarbės sistemos nėra labai patikimos.
      Todėl palieku ir nelabai protingą valdymą dubliuojantį, PATIKIMĄ. Ir šiuo požiūriu senas laidinis RS485 į pultelį - tai kas amžina. Manau kad šis protokolas dar dešimtmečius bus gyvas kaip ir 12V maitinimas :) Jo nereikia tobulinti, nereikia nei didesnio greičio nei atstumo.
      Nei web sąsajos rekupui nei tuo labjau Apso nedarysiu - labai jau trumpaamžiai sprendimai... Rekupas turi pats valdytis, tik jei reikia, jam protingas namas gali pakomanduoti korekcijas.
      Na, pas kiekvieną sava filosofija ;)

      Panaikinti
    6. Tai aš nežinau kaip su kitais rekupais, bet komfovent pats out of the box siūlo web sąsają ir appsą ir juos supportina. Nieko pačiam nereik daryt. Aš pats ir nekurčiau, bet čia be jokių priedų gauni iškart tik QR kodą arba IP adresą reik nusistatyt. Appsas telefone tai ten lygiai tas pats kas ir pultelis.

      Panaikinti
  2. Mes taip pat su Komfovent rekuperatoriumi, kol kas nei vieno blogo žodžio neturiu, su kuo lyginti galiu tik teoriškai, nes bandyti neteko, tik klausyti kitų nuomonių ir patirčių. Teko stebėti šią žiemą kaip jam sekasi, tai palaikant name 17-18 laipsnių rezultatai labai tenkino, tai gyvenant manau bus dar geresni, kai vidaus temperatūra bus ~23 laipsniai. Ar sekantį kartą rinkčiausi tą patį? - TAIP.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na aš ir jau rinkausi rekuperatoriu, galvojau kaip ir ką, bet tada paziurejau šio kanalo analizes apie rekuperatorius ir ju efektyvuma... https://www.youtube.com/watch?v=dkBhs3wXOgI
    Na kazkaip man kaip fizikui sitie argumentai gana racionalus, sunku uzgincyti :)
    pradejau abejoti rekuperatoriaus uz kelis kEUR nauda. Dabar mastau daryti priverstini istraukimą be rekuperacijos efekto bei padavimą kambariuose tiesiai per sieną... na dar nenusprendziau iki galo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mačiau senai ;) Gerai jisai kalba. Bet .. rusai mėgsta pasamprotauti technologijų beprasmiškumą nes..
      1) Ten šildymas pigus o centrinis šildymas net dotuojamas valstybės. Todėl pas juos net senų namų renovacijos nėra. Neapsimoka.
      2) Žemyninis klimatas: Žiemos labai šaltos ir prie 20-40C šalčio joks vokiškas rekupas normaliai neveikia.
      3) Pinigų neturi o jei turi tai labiau mėgsta leisti paauksavimams o ne technologijoms ..
      Net nediskutuojant apie ekonominį prasmingumą skaičiukais... tai tiesiog KOMFORTAS. Žymiai maloniau kai į kambarį ateina 10-20C gaivus oras nei, kad -10-20C ledukas.. Pastaruoju atveju, spėju, vėdinimą tiesiog pridarytum ir dustum, kas nesveika..

      Panaikinti
  4. Visiskai pritariu tiem 3 jūsų punktam :) bet kuriuo atveju ar pas juos kazkiek šalciau ar ne, bet panasu kad ziureti i silumogražos efektą rekuperatoriaus atveju neverta, nes tas efektas nykstamai mazas lyginant su investicija. Na ok, tai tada renkantis rekupa visiskai neziurim i efektyvumo ir pan. parametrus...

    O tarp kitko, kas man dar uzstrigo is rekupo trukumu:
    - oras ateina iki kviepuotojo ilgais kanalais, kur per 20 metų nežinia ko ir kiek prisikaups. Gal galima valyt kas met ar pan... plius, kai rekupas užsala ir bando atšilti - jis sukeičia srautus ir kuri laiką orą paduoda per ištraukimo kanalą. Taip visokio gėrio dar labiau prisikvepuoji...
    - Rekupo paprasta versija keičia orą visose patalpose vienodai, nesvarbu ten yra zmogus ar ne. Speju yra kazkokios rekupo su CO2 davikliais valdomomis sklendemis versija, bet jau isivaizduoju tokio sprendimo kaina...
    - Na ir pabaigai triuksmas. Kaip suprantu nera paprasta padaryti kad rekupo visai negirdeti butu. Aisku gal galima kelti kuo toliau, i garaza ir pan. bet kiek kalbu su turinciais tai triuksma visi pazymi...


    Na ir pabagai atsiribojant nuo rusu ziuriu i suomiu sprendimus: https://www.vilpe.com/en/wive/ ir panasius.
    Tas pats Vilpe turi ir istraukimo sistemą, reguliuojama, kuria derinti galvoju su kiekviename kambaryje esanciu ieigos voztuvu.

    Na nezinau ir as dar nesu 100% nusprendes, vis svarstau ar verta XkEUR rekupo investicija, plius daug darbo su vamzdziais, plius nemazai aptarnavimo sanaudu po to...


    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal ir vakcinavimu tamsta netiki, kad toks įtarus? :)
      Ventiliaciją ir rekupus įrenginėja jau dešimtmečius milijonuose namų. Dar niekas nerado jokių nuodų tuose kanaluose. Ir kaip gali rasti jei ten tiesiog vaikšto valytas nuo dulkių lauko oras...
      Vėdinti visus kambarius reikia. IR nėra didelės prasmės vėdinti tik ten kur žmonės NES vėdinimo sistema daroma taip kad trauktų orą iš miegamųjų link virtuvės/tualeto.
      .
      Rekupo triukšmas visiškai nuslopinamas 1-2 kanaliniais slopintuvais. Daugiau girdisi oras per ortakius jei trauka per didelė. Ją gali pamažinti mažindamas apsukas arba platindamas ortakius. Pro pravirą langą lojantis kaimynų šuo geriau girdisi ;)
      .
      Tie į sieną statomi rekupai (Vilpe/Lunos/Aerauliqa/Pico/Getair...) - pleistriukas ten kur gydyti negali.. Tinka į butus ar jau įrengtuose namuose. Jie tikrai triukšmingi beje.
      .
      Kaimynas kai statė namą sakė jokio vėdinimo jam nereikia, 'vėdins sienų kvėpavimu' mat šiltino saikingai, garo plėvės nedėjo. Dabar ir šąla ir dusta, skundėsi :)
      Net brangokas rekupas net Rusijoje atsiperka per 3 metus. Kai ten šildymas labai pigus. Pas mus per 1-2 metus tikrai.
      Nebūtina brangų statyt. Gali iki 1000€, Electrolux pvz.
      Aš jau Salda pigų užsakiau, už 1000€.

      Panaikinti
    2. Minėtas video
      Считаем окупаемость рекуператора
      https://www.youtube.com/watch?v=28tGsaCSLyw

      Panaikinti
    3. Sveiki. O kur radote Smarty 3x už 1000? :)

      Panaikinti
    4. Salda pasirodo reali kaina 1300+
      Kur buvo 1000 tai arba klaida arba apgaulė. Dabar nebėra.

      Panaikinti
  5. Sveiki, ar verta deti Zehnder Q350 rekuperatoriu uz 2,6k eur + elektrinis tenas 200eur + interneto modulis 200eur ? Vedinama 160kv/m. Dekui uz atsakymus

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Charakteristikos jo normalios, drėgmės gražinimas - puikus.
      Bet 2 kart brangiau nei minėti analogai kitų firmų.
      Bet jei reikia vokiško, geriausio, tai prašom.

      Panaikinti
  6. Sveiki! na ir vėl aš čia su tuo vėdinimu :) kol kopijuoju jūsų žemės šilumokaitį, dar toliau sprendžiu vėdinimo rebusą.
    Tas inžinierius dar vieną video išleido :)
    https://www.youtube.com/watch?v=gxUlEXtHHaA&t=539s

    Na ok kad ir netikėti jo nei vienu žodžiu, bet kazkaip idomus pasirodė suomiu Vilpe sprendimas Healthbox 3, automatizuota ištraukimo sistema derinama su oro padavimu kiekvienam kambary. Gal esate tokia sistema besidomėję?
    Na taip, rekuperacijos nėr, bet vėdinimas kaip suprantu išpildomas plius valdomas kiekvieno kambario atveju.
    Kas man nepatinka paprastam rekupe, tai kad i kiekviena kambari vistiek paduoda ora, nors jame jokio gyvūno nėra :) matyt imanoma padaryt reguliuojamas padavimo sklendes... O tas Healthbox atrodo visiai patogiai sukonstruotas valdymo,automatizavimo prasme. O gal šiuos aspektus jau esate išsprendę savo rekuperacinėje sistemoje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, sutinku su viskuo... Nuolatinis visų kambarių vėdinimas ir man nepatinka. Irgi numatęs reguliavimą: sklendžių/ventiliatorių pagalba bus galima intensyvinti/stabdyti vėdinimą kur nereikia pagal judesio daviklius.
      BET... jau pradeda skaudėti galva nuo tų sistemų. Ir realiai paskaičiavus, tai kažin ar kada nors atsipirks. Firminis automatizavimas kaip Healthbox 3 (video) yra gražu, bet įtariu ta dėžutė kosmosą kainuoja - tuo labjau neatsipirks nes ir visą vėdinimo vamzdyną reikia kiek sudėtingiau braižyti.

      Panaikinti
  7. keista skaityti Jūsų samprotavimus apie rekuperacinės sistemos atsipirkimą. Neįsivaizduoju, kaip gali šiuolaikinis šiltas ir !sandarus! namas būti be rekuperacinės sistemos ....
    Arba svarstymas apie tai, kad vėdinti kambarius tik su ištraukiamu oru jo visai nerekuperuojant. Tai visiškas energijos švaistymas.
    Manau labai svarbu teisingai pasirinkti rekuperatoriaus tipą bei gamintoją, tada neturėsite bėdos nei su eksploatacinėmis jo išlaidomis, nei su patalpų drėgnumu, nei su blogu oru name.
    Svarstymai apie tai, kad išjunginėti kambariuose vėdinimą nuo judesio jutiklių, manau tai irgi bereikalinga investicija.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bejonės buvo dėl celiuliozinio šilumokaičio. Cituoju..
      "Bet tai brangokas malonumas. ... už 500€. Kažin ar atsipirks? Ar jis ilgaamžis? Nesikemša?"
      Tikrai verta? Aš rimtai dėl jo abejoju. Negi yra kur tyrimai dėl jo ilgaamžiškumo? Nesu matęs.
      Šiaip jei bendrai rekuperatorius nėra 100% atsiperkantis. Priklauso nuo daugybės niuansų. Pvz šiltuose kraštuose jis tikrai neatsiperka, vasaros name kur žiemą negyvenama jis tikrai neatsiperka. Bet tai bereikalingos diskusijos aišku. Dalykas komfortui būtinas.

      Panaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.