2023-05-19

Gegužę šildausi tik saule

Nuo gegužės 1 šildymo nejungiau. Namus šildo tik stogo saulės kolektorius, kuris sujungtas (ir) su grindų kontūru. 

Vamzdis ant stogo

Net vakar, apsiniaukusią dieną, kai lauke 15C, ant stogo >30C.

Temperatūra: nuo stogo į grindis įeinanti ir išeinanti


Oras maždaug toks, o namie nuolat 20-22C. Dienos šilumą puikiai akumuliuoja betoninės grindys.

Kai lauke 20C ir šviečia saulė, tai stogo šiluma (>50C) šildo ir boilerius.
O kai lauke vėsiau tai boilerius tenka šildyt šilumos siurbliu kurį iš dalies maitina saulės kolektorius.
Šiaip iš 1.2KW saulės elektrinė naudos nelabai nes nėra akumuliatoriaus - galim naudoti tik momentinę generaciją. Tad jau nusipirkau komplektuką pigų, bus galima įkrauti ir naudoti 2KWh.

Kaimynas pasistatė ir visą 10KW elektrinę ant stogo, o aš vis labiau tuom abejoju... Jau ir Lietuvoje elektros kaina šviečiant saulė siekia 0-4ct. Jei dar kažkas iš saulės gauna daugiau tai neilgam. Elektrą reikia kažkur saugoti o tai brangiai kainuoja. Pirkti e-mobilį? Na tai irgi nepigu ir važinėti juo reikia kad išnaudoti elektrą.

Kaina biržoje. Dalinant iš 10 gausim kainą centais už kw.

.......
Birželio 4
Įdomu, kiek dar oponentų laikosi neįsijungę šildymo? :)
Pas mus 20C net apsiniaukusį rytą - šilumą palaiko saulės įšildytas pamatas. Šildymas nejungiamas.


11 komentarų:

  1. Nu įdomu yra kas nors, kam gegužę reikėjo šildytis? Kalbant apie naujus namus, ne senas trobas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šią savaitę temperatūra buvo 10-17 laipsnių. Saulė ne kasdien. Namuose be šildymo temperatūra iki 20 pakyla tik dieną saulei šviečiant.
      Naktį turi kristi iki 15 nes net saulė neįšildo grindų ar kitų masyvių konstrukcijų kurių šiuolaikiniuose namuose... nėra. Pas mane yra: 30 tonų grindys, šildomos saule.
      Matyt kažkokius kitokius šildymo būdus turi?

      Panaikinti
    2. Namas iš dujų silikato 20cm, grindys ir perdanga betonas. Kad iki 20 atšaltų net neįsivaizduoju ką reiktų daryti, gal visus langus atidarytus laikyt kelias paras šaltesnėm naktim. Namie 22-23, paskutinį kartą šildyta balandžio gale šiek tiek, kad kojom maloniau būtų.

      Panaikinti
    3. Dujų silikatas visai šilumos neakumuluoja. Tai iš kur šiluma? Mainingo ferma? Na gal iš buitinės technikos ir aktyvių žmonių galima ~500W gauti. Tiek gal ir pakaktų jei apšiltinimas puikus ir ventiliacijos visiškai nėra.
      (žmona vėl miega tik prie atviro lango, lakštingalos jai mat reikia :)

      Panaikinti
    4. Gyvenam dviese su šuniu, neturim jokių mining'o rig'ų ar panašių šilumos skleidėjų. Gyvenam kaip visi normalūs žmonės - judam, gaminamės valgyt. Grindų ir sienų nedidelės akumuliacijos, matomai, pakanka, kad saulė prišildytų. Net žiemą nešildomam name nenukrenta temperatūra per 5 laipsnius naktį, tai kaip jums šiltą pavasarį taip gaunasi?

      Panaikinti
  2. Man ankščiau kažkada buvo keista, tai dabar dar labiau keista. Pasižiūrėjau grafikus, tai mes patys šildymą baigėm balandžio 7. Gegužę jau tenka kovoti kad saulė per daug neprišildytų :). Aplinkui esantys kaimynai turi ir visokių namų, ir su plokščiais pamatais ir su poliniais, ir 2 aukštų namų ir 1 ir šildymą vienaip ar kitaip vistiek pabaigė iki gegužės. Ir mes ir su atidarais langais lankštingalų klausom ir t.t. bet kad nusimest 5 laipsnius per naktį, ar nešildant būtų žemiau 20 tai čia wow. Pas mus panašiai tas pats kaip ir ankščiau minėtam įraše, 22-24 name. Gegužės pikas 25.5

    Mums kaip komentatoriams čia jums kaip ir nieko įrodyti nereikia, išlaidos jūsų, kurias visada galima palyginti su panašaus amžiaus ir dydžio namais ir matysis ar yra problema ar ne.

    Galų gale namų klasės aprašuose irgi yra namui reikalingos šildymo sąnaudų rėžiai (įskaitant ir tas, kurias gaunat iš saulės, nesvarbu kad nemokamai dabar). Pasiskaičiuojat ir žiūrit kaip ten kas, ir visiškai nesvarbu kokios ten grindys ir kiek tonų betono, akumuliuoja kažkas ar ne - tuščios kalbos čia. Atitinka namas tą klasę realiai arba tik ant popieriaus (jei darytas sertifikatas).

    Aš jūsų vietoje kažkiek sunerimčiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai koks jūsų šilumos šaltinis, niekaip neišpešu?
      Aplikos vidutinė temperatūra buvo 14 laipsnių. Žemės (pamatai - apie 7). Na vidutinė gaunas apie 12 laipsnių. O namie sakote 20. Iš kur šiluma kada saulės nėra? Buvo juk beveik visa savaitė be saulės, kada rašiau.
      Pas mane plokščiams 30t pamatas šilumą akumuliuoją sukauptą iš saulės - vėsta labai lėtai. Ir vidinės sienos specialiai mūrinės darytos.
      Man rodos jums reikėtų sunerimti, elektros sąskaitomis ;) Gal galingus kompus turite, gal rekuperatoriuje įjungtas oro pašildymas, gal nuolat verdate kažką - taip ir pasidaro šildymas matyt.
      Ne apie dabar rašykit, ne apie temperatūrą dieną. O ryte, apsiniaukusią dieną. Kas šildo jūsų namą?

      Panaikinti
    2. Paskaičiavau.. A klasės namui palaikyti 22 laipsnius namie kai išorėje vidutiniškai 12, reikia 600W. Tai jei nėra vėdinimo jokio. Su vėdinimu gal ir 1000W. O tiek beveik galima surinkti iš visokios žmonių veiklos. Jei kokie 4 žmonės namie tai gal tiek ir susidarytų. Tad "Mes irgi nešildom gegužę" gal ir teisingas. Bet.. nešildomų grindų temperatūra artėja prie 15C po truput. Nelabai komfortiška. Pas mane dabar oro ir grindų t. 22C.
      Šeštadienį žada 8/13C temp. Pažiūrėsim ;)

      Panaikinti
    3. O tai jūs name negyvenate ir negaminate? Nėra veiklos nuo kurios šiltų namas? Man atrodo pas visus daugiau mažiau ta pati veikla, jei neužkurtas instragraminis keksiukų cechas ar mininimo rig'as...

      O tai pamatai/grindys pas jus ant plikos žemės išlieti? Be apšiltinimo sudėta viskas, kad svarbi žemės temperatūra?

      Vienintelė vieta pas mus kur grindys taip šąla kaip pas jus, yra prie garažo vartų arčiau, nes ten akivaizdžiausias šalčio tiltelis yra. Turiu ten daviklį pasistatęs kad neužšaltų netyčia, nes yra šildymo vamzdelis.

      Elektros sąnaudos pas mus dar iki eso išmanaus skaitliuko pastatymo yra sekamos savo nupirktu ir pastatytų išmaniu skaitliuku pastatyto ant įvado, tai yra 5 sekundžių detalumas - kitaip sakant matau kiekvieną pirstelėjimą ir galiu pasižiūrėt istoriją. Kadangi kartas nuo karto paanalizuoju, beveik galiu pasakyt kas kiek ima name. Nepraeis nei vienas watas nepastebėtas. Bendros sąskaitos nelabai kuo skiriasi nuo kitų, net žemesnės dažnu atveju tai nerimaut nelabai yra ko.

      Būtų įdomu pamatyti jūsų sąnaudas šilumos (ne elektros) kWh už visą sezoną. Tada kažką daugiau galima palygint, nes dabar kaip sakiau - tuščios kalbos ir teorijos tik.

      Panaikinti
  3. Na įdomu, jei reikia dar šildyti. Mūsų atveju keletą dienų kelioms valandoms jungėme grindų šaldymą, nes antrame aukšte temperatūra jau priartėjo prie 25 laipsnių, kas miegant jau nėra malonu. Turime 5-metę, tai turbūt ji pas mus didesnė šilumos kaltininkė. Dirbame dažnai iš namų (2 kompai minimum įjungti ir servas visada įjungtas), valgome namie. Vėdinimas 24/7 dirba, tik reiktų jau pakoreguoti į vasaros rėžimą, kad šilumos nebegrąžintų. Pašaldant kojoms nemalonu tik vonios kambariuose kuriuose yra sudėtos plytelės, kur vinilas nemalonumo nejaučiame. Turiu mintį atjungti pirmą aukštą nuo šaldymo ir palikti tik antrą aukštą, nes grindų temperatūra tarp aukštų skiriasi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rašiau apie situaciją prieš kelias sav, kada temperatūra 10-15 laipsnių ir saulė ne kasdien.
      Nereikia čia visiems rašyti kad dabar nesišildo. Aišku kad nesišildo. Jau vėdintis reikia ;)

      Panaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.