2022-01-27

Sausos šildomos grindys .. rezultatai

Antrą namo aukštą pašildyti nutariau originaliu būdu:  betono nelieti, nes perdanga medinė, bet šildymo vamzdelius iškloti sausai. Ši tema žmones domina - aprašymas sulaukė beveik 10 tūkstančių lankytojų!
Bet užtruko 5 metus kol pagaliau pamėginau kaip veikia. Tiesiog nelabai reikėjo.
Veikia prastokai, jei trumpai. Bet pakankamai.

Norint gauti komfortišką temperatūrą namie, reikia bent 22 laipsnių grindyse. Tiek išgauti sausose grindyse sekėsi sunkiai: šildomo vamzdį teko kaitinti iki 40-45 laipsnių.

Štai infraredas. Ten kur buvo aliuminio plokštės šiluma dar dar perduodama, o kitur tai visai ne.
Į katilą gražinama 35-40 laipsnių temperatūra, t.y. šiluma atiduodama prastai, nukritusi tik 5C.
Nors 2a plotas nedidelis, apie 50m2, tik 150m vamzdžio.

Štai pjūvis iš šono (be aliuminio plokščių):
Vamzdis apie 35C realiai
Virš gipso plokščių: 22C
Virš laminto - 18C

 

 Blogai. Bet mums pakanka. Šiai sistemai buvo keliami minimalūs reikalavimai - 2a rimto šildymo nereikia, pakaks ir tokio, pagalbinio.

Ar verta darytis?
Nebent 2a, ir tik A ar aukštesnės klasės.
Būčiau sakęs neverta, dėkit elektrinę plėvelę, bet kai elektros kainos pakilo iki 20-30ct tai.. gal ir šis metodas tinka jei lieti neįmanoma ar nesinori.

PATARIMAS: vamzdžio ir aliuminio bei gipskartonio jungtį verta užpilti kokiu šilumą perduodančiais klijais. Nežinau kokiais, bet gal betkokie bus geriau nei likęs oro tarpas. Jie šiek tiek pagerins laidumą.

PATARIMAS 2:  prieš dedant gipsą užmesti dar aliuminio, 0.5-1mm storio. Jis efektingai paskirstys šilumą. Kainuoja ~4€.m2

Pagrindinį šildymą namuose atlieka 1a šildomos grindys, SUPERgrindys.. ten 40 tonų betono!
Šis puikiai šilumą akumuliuoja: Šildom tik naktį, max šilumą įgauna vidurdienį, o iki vakaro tik 1C atvėsta. Įeina 29C, išeina 22C - geras vėsus režimas šildymo katilui ir vamzdžiams.


UPDATE
Kažko efektyvumas pasimato palyginus.
Na užkaitinau grindis labiau, nors kaitimą riboja didžiulė inertiška 40 tonų masė.
Taigi, į grindis paduodama 29C, išeina 24C
Abi grindys šyla labai panašiai:  
BETONINĖS 1a,                                                       SAUSOS  2a - vėsesnės 0.5C


20 komentarų:

  1. Jau ties aprašymu prieš kelis metus žmonės rašė - bus blogai. Kitaip ir negalėjo būti. Tarpai tarp vamzdžių itin dideli, o vamzdžiai realiai ore. Niekas šilumos nenuima ir neakumuliuoja. Iš esmės išmesti pinigai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neišmesti ;)
      Savo funkciją lengvo pašildymo atlieka. Ir kainuoja 2 kart pigiau nei kainuotų kita alternatyva - šildanti plėvelė. Ši aišku kur kas galingesnė bet čia galios nereikėjo.

      Panaikinti
    2. Atlieka minimalų darbą su itin mažu efektyvumu. Iš esmės čia šiltinamojo sluoksnio šildymas ir centai nubyra antram aukštui. Kad medžiagoms išėjo mažai, tai dar nereiškia, kad brangesnis būdas labai greit netaptų pigesniu.

      Panaikinti
    3. Virš vamzdžių nėra šiltinimo sluoksnio.
      Prirašiau PATARIMUS kelis. Jie šilumos perdavimą gali bent 50% padidinti.

      Panaikinti
  2. Ignai, o įmanoma būtų nedėti tų grindinių gipso plokščių, ir pvz. dėti 12mm laminatą tiesiai ant vatos su tomis aliuminio plokštėmis? na tarsi ta vata papildomai atliktų ir grindų pakloto vaidmenį. Ar ji per minkšta ir laminatas linguotų? skaičiavau, kad to gipso plokščių šiluminė varža per didelė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ne ne, negalima tiesiai dėti. Vata nėra minkšta bet laminatas vaikščiojant svyruotų vos vos ir tai išklibintų jį. O jei jau spinta kokia rimtesnė tai įsigaubtų manau.
      Galima nebent pamėginti papildomai užmesti aliuminio plokštes (1sl, kaip minėta) ir 1 gipso sluoksnį. Arba gal net kelias aliuminio plokštes vietoj gipso.. bet aš nusiimu bet kokią atsakomybę už tokią konstrukciją :)

      Panaikinti
    2. Ignai, bet ir laminato paklotai yra gana minkšti, tai jie irgi turėtų duoti tą išklibinimo efektą, bet kažkaip neišsiklibina. o kokio storio aliuminio plokštes rekomenduotumėte? paprastas plienas irgi turėtų tikti, juk metalas gerai tą šilumą perduoda. kur Vilniuje tokias plokštes galima nebrangiai įsigyti? lytagra?

      Panaikinti
    3. oj, koks aš čia patarėjas - juk nedaręs.
      Siūlau paeksperimentuoti pradžiai. Susidėti kokį 1x1m sumuštinį, atsistoti iš žiūrėt kiek įlinksta. Jei kelis mm, tai blogai.
      Taip, aliuminis minkštas todėl tik jį dėt nerekomenduočiau. Reikėtų dar ir ką kietesnio - minėtą gipsą o gal cemento drožlių plokštes, jei šios pigiau. Ir būtina kelios plokštės turi persidengti, nes plikas sujungimas ant vatos nebus stabilus.

      Panaikinti
  3. Įdomi diskusija, as taip pat planuoju nedideliam plote (apie 15kv.m.) darytis sildomas grindis priepircio zonoje. Kadangi pastatas yra karkasinis, mano mintys ant jau apsiltintu grindiniu lagiu deti 200 medines lentas, paliekant tarpelius aliuminio ploksciu grioveliu ileidimui, ivesti vamzdeli, tada polaminatinį porolona ir laminata. Siluminio nesejo temperatura pradine bus apie 50 laipsniu, nes planuoju pajungti is sildymo boilerio specialiai irengto antrojo konturo su priverstine cirkuliacija. Kaip manote, ar pavyks pasiekti koki efekta?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip pagalbiniam grindų pašildymui tai galios pakaktų.
      Nedaryčiau taip su laminatu.
      Juk ten vanduo ir drėgmė.
      Be to, kiek pamenu laminatą iki 50C šildyt tik galima?
      Labai ekstremalios sąlygos. Gal tiesiog lentas sudėti?

      O tokiam ploteliui paprasčiau būt elektrinį pašildymą padaryt, tik žiūrėt saugumą kad su vandeniu nekontaktuotų.

      Panaikinti
    2. ar svarstet varianta vietoj gipso deti cementines plokstes?

      Panaikinti
    3. Ne. Prieš darant KITAIP, reikia padaryti taip kaip rekomenduoja - gipsu ;)
      Gal ir cementinės tinka bet joms lankstumo gali trūkti, gali lūžti jei 1 sluoksnis? Nežinau. Jei 2 uždėjus tai ok, bet ar pigiau?

      Panaikinti
  4. 2 aukšte ant medinės perdangos taupydamas aukštį naudojau sausų grindų konstrukciją kurios principas toks kaip Hunton silencio thermo gamyklinio sprendimo. Vietoj brangokos specialios Hunton plokštės su grioveliais naudojau 2 sluoksnius paprastos 12 mm storio medžio plaušo plokštės skirtos vidaus darbams. Plokštėje griovelius išsipjovėm patys, vamzdį išvedžiojome spirale, o ne gyvatuku, kaip gamykliniame sprendime. Naudojau aliumininio reflektorius tolygesniam šilumos paskirstymui ir polibutileno vamzdį. Viršutinė danga - trisluoksnė parketlentė su click sistema. Parketlentė sudėta iškart ant reflektorių be jokio gipso ar cemento plokščių sluoksnio. Žiemą šildausi, o vasarą vėsinuosi šilumos siurbliu oras - vanduo per grindis. Problemų per 2 metus nepastebėjau, gal tik vaikštant truputį jaučiasi, kad grindų konstrukcija yra šiek tiek "plaukiojanti", t.y. grindys lyg yra minkštesnės, nei, kad ta pati parketlentė ant betono pagrindo, tačiau ir garso izoliacija turbūt yra geresnė :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas Andriau,
      su kuo darėte griovelius vamždžiui plaušo plokštėje?

      Panaikinti
    2. Griovelius vamzdžiui suformavom tiesiog pjaustydami medžio plaušo plokštes juostomis pagal reikiamą žingsnį tarp vamzdelių. Tos plokštės minkštos, jas pjauti tiesiai ar įvairiais radiusais lengva.

      Panaikinti
    3. Sveiki, Andriau,
      O koks tarpas tarp perdangos sijų? 400mm?
      Pas mane dabar 600, tai nežinau - ar geriau storesnės plokštės, ar dar skersai sudėti papildomas sijas kas 30-40cm.
      Beje tuos aliuminio reflektorius Uponor sename youtubo filmuke deda tarpuose tarp medinių lentų. Plius ant viršaus rekomenduoja grindinį gipsą ar Cetrį, kas nežinau ar tikrai būtina?

      Panaikinti
  5. Sveiki, Daliau,
    Mano perdangos sijų balkiai kas 700 ir sudėti skersiniai 50x 50 ant sijų viršaus kas 500, bet perdangos stabilumas priklauso nuo to koks yra atstumas tarp atramų, sijų balkių skerspjūvis ir/ar sijų konstrukcija (pvz. aš vienoje pastato dalyje naudojau i-beam tipo dvitėjinės sijas jomis keisdamas senus perdangos balkius). Konstruktorius geriausiai gali patarti. Grindinis gipsas arba cetris ant reflektorių viršaus tolygiau paskirstys šilumą ir sumažins grindų "plaukiojimą", bet taupydamas aukštį, aš dėjau tik paklotą ir trisluoksnę medžio parketlentę virš aliuminio reflektoriaus kaip daroma gamykliniame Hunton sprendime.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Andriau,
      Dėkoju už komentarą.
      Taip, visos perdangos stabilumui svarbu sijos parametrai. Visgi tą “cetrį” deda kaip konstrukcinį sluoksnį. Kaip suprantu, dėl tvirtumo jis nebūtinas?
      Dėjot Hunton Silencio Thermo 36mm ne tiesiai ant tų 50x50 tašų? Prieš tai kažkokia kita plokštė?

      Panaikinti
    2. Sveiki, Daliau,
      Ant tašų susukom 20 mm storio medžio drožlių plokštę arba OSB plokštę kaip grindų konstrukcijos pagrindą. Ant šio pagrindo medžio plaušo plokštės (MPP) 2 sluoksniai supjaustytos pagal vamzdžio "žingsnį" suformuojant griovelį vamzdžiui, o ant MPP buvo aliuminio reflektorius prisuktas.

      Panaikinti
  6. Labas, Andriau, kokio storio vamzdelis, kokiais tarpais tarp vamzdelių, koks MPP pranašumas prieš lentas tokio pačio storio? Vis svarstau ir apie radiatorius, nes grindys nesistorintų.

    AtsakytiPanaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.