2015-03-08

Protingo namo sistema pigiai? DIY?

Stogo dar nėra, bet pradedu fantazuoti, apie namo valdymą ;) Na, laiko dabar yra.


Taigi, reikalavimai sistemai:
  1. Universali
    Turėtų komunikuoti su įvairiausiai davikliais ir jungikliais apšvietimo, šildymo ir vėdinimo valdymui. Norėtus ir saugumo video kameras pajungti, bet tai tikslas maximum.
    Web interfeisas valdymui.
  2. Nebrangi
    Dabar tokių galimybių sistemos kainuoja nuo 2000€, kiek suprantu.
    Nesamonės, manyčiau. Nesiruošiu už visą įrangą daugiau kaip 1000€ mokėt.
    Sistema daroma ne tam, kad pasigirti, o kad naudą neštų. 3000€ sistemos niekad neatsiperka.
  3. Atvira ir plėtojama
    Sistema turi būti modernizuojama, papildoma.
    Geriau atviro kodo ir standartų.
  4. Galima susimontuoti ir suprogramuoti pačiam
    Laidukus sujungti visi moka. Bet kai kurios pigios-savadarbės sistemos labai sudėtingai programuojasi. Idealiai tiktų vizualus programavimas.

Gal kas nurodys orientyrus?

Kas ką Lietuvoje daro ne už kosminius pinigus?
Firminių sistemų kiekviena dėžutė ar daviklio kontaktas apie 50€ kainuoja...
Kai savikaina - keli eu.

Šį tą išgooglinau:

Hardware: Dėžučių komunikavimo protokolas

Priimtiniausias protokolas - 1-wire?
Rusai daro gražius pigius modulius: http://www.ab-log.ru/smart-house/1-wire-modules
Bet kitur jų nenusipirksi.

Lietuvoje yra panaši lenkų Sterbox: www.atpower.eu, bet atrodo, tai ribotų galimybių uždara sistema per RS-485 laidus.

Dar populiarėja bevielis Z-Wave, bet pasitikėjimo nekelia: vagis trukdytuvą įjungs ir mirs protingas namas. Be to dauguma komponentų maitinami (neamžinomis) baterijomis.

Software: Atviros programos

MajorDoMo http://smartliving.ru, angliškai http://majordomohome.com
http://freedomotic.com/
http://www.agocontrol.com
Kas nors mėgina jas?


MANTO PRANUKEVIČIAUS iliustracija iš jo magistrinio darbo "PROTINGO NAMO TECHNOLOGIJŲ INTEGRACIJOS TYRIMAS"

23 komentarai:

  1. Cia paziurek, Lietuvis turi sukonstraves: http://jonis.eu/silumos-ukio-valdiklis/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ot auksarankių turime :)
      aktyvi nuoroda: http://jonis.eu/silumos-ukio-valdiklis/
      Čia gal pavyzdys kaip nereikėtų elgtis - žmogus mėnesius sugaišo tuos dalykus kurdamas, dviratį konstruodamas. Nors yra gerų patarimų apie komponentus. Bet sistema uždara, nesuderinama su kitomis.
      Dabar tai galima nuo 100€ nusipirkti
      http://denkovi.com/home-automation-complete-easy-home-control-kit-ver-1?CurrencyID=2
      - įsirengti didelių įgūdžių nereikia, galima nesunkiai plėsti - tai 1-wire sistema (tik gaila valdoma ne atviro kodo).
      Beje, 1-WIRE faina tuom, kad prie bet kokio jungiklio pajungus niekutį už 1-2€, jungiklis tampa SUMANUS - perduoda signalus į centralę. Lempų vertimas sumaniomis kainuoja daugiau, bet ne 50€ kaip kitose sistemose ;)

      Panaikinti
    2. Čia pavyzdys kaip reikėtų elgtis, tada gyventume kaip Japonai, jei bent koks 1% Lietuvos žmonių bent puse tiek galėtų sukurti.

      Panaikinti
  2. Su protingais namais, kai bandoma sukonstruoti kažką unikalaus, pasinaudojus rinkoje esančiais resursais turi vieną paslėpta pavojų. Labai gerai, kai žmogus gaudosi elektronikoje ir gali susikonstruoti namo valdymą, bet pagalvokit ar tai netaps didele kliūtimi parduodant namą, kai dauguma pirkėjų nesupras kaip jūsų sistema veikia ir tai juos gąsdins.
    Taip pat labai svarbu įvertinti ar žmona, vaikai, kaimynai galės pagelbėti, kai sistemoje kažkas suges, o jūsų nebus šalia(ilgalaikė komandiruotė, problemos su sveikata(prikaustytas prie lovos) ar dar blogiau...).
    Galutinis protingų namų variantas turėtų būti nesunkiai valdomas ir prižiūrimas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, čia teisingas pastebėjimas. Todėl ir akcentuoju atvirą sistemą, kurią dar-dar gali ir kitas žmogus perprasti nes dokumentacija yra internete.
      Net nemokamos atviros sistemos būna gana draugiškos suprantamas:
      http://majordomohome.com/Main/Screenshots
      O geriausia kai rimta firma įrengia kokį žinomą sistemą ir parengia visą dokumentaciją. Bet tai labai brangu, ne man.

      Panaikinti
  3. http://www.openhab.org/ dar toks yra. JAVA'inis

    AtsakytiPanaikinti
  4. Įkišiu aš ir savo porą trigrašių iš savo patirties. Pradekim nuo reikalavimų:
    1. Universali... Ką tai reiškia? Komunikuoti su įvairiais davikliais junginkliais?? KNX? X10, 1Wire, dar kokiais? Paprasčiausi jungikliai tai jungikliai mechaniniai, nes jie pigiausi ir paprasčiausi. Ir visi įprasti valdikliai supranta loginius 0 ir 1. O davikliai paprasčiausi tai analoginiai, 0-10V ir t.t.. Tik ne visad juos pajungsit tinkamai. Paskutiniu metu 1Wire įgauna populiarumą, bet keisčiausia, kad daugiau tik mėgėjiškame lygyje.. Yra problemų matyt.
    Video dažnai transliuoja web serveriukas koks. Bet tai atskira sistemos dalis.
    2 Nebrangi. Santykinis dalykas. Mačiau reklamuoja vienas vyrukas sistemą už 400 Lt. Žinoma paskaičiavo vien tik Raspberry Pi ir elementus. Nei darbo, nei programavimą nekalkuliavo. Batsiuvys tai sau batus pasigamins, bet turbūt ne apie tai kalba. JUNG sistemą savo namuose instaliavęs šios firmos šefas tvirtina, kad tai labai pigu :)
    3 atvira ir plėtojama. Atvirumas čia daugiau siejamas su jos žinojimu. Bet tai lazda 2 galų. su Linux galime padaryti ką tik norime, bet tokių sistemų atkartojimas labai sudėtingas. Ir be to patikimumas.. tikrai toli gražu jam iki normalių automatikos sistemų. Jau ką reiškia SD kortelė kaip kaupiklis.
    4 sumontuoti pačiam. Tai kad bet kurią sistemą galima sumontuoti pačiam - X10, KNX, Dali, Siemens Logo, Tik reikia pasiskaityti instrukcijas, kartais gauti specialius kabelius, nusipirkti programinę įrangą.
    Taip kad tokie punktai yra labai sąlyginiai. Reik sistemą vertinti labai statiškai - daryti tai, ko jums reikia dabar. Po 10 metų googlas už mus reguliuos lemputes, ir jūsų sistemos plėtojimas bus beprasmis. Kaip ir pirkti kompiuterį, kuri būtų galima visada plėtoti ir tobulinti. Sistema, kuriai nereik arba reik labai mažai priežiūros, toliau sau dirbs ir nesuksit sau galvos. Taip kad automatikai keliamas reikalavimas turi būti pirmoje vietoje patikimumas.
    Tad pirmoje vietoje susiorganizuokit kabeliavimo tinkamą sistemą, o jau sistemas jus pasirinksit.

    Truputi paprieštarausiu dėl valdiklių iš Atpower.eu, jie tikrai nėra skirti valdyti būtent per RS485, nes tai tik pagalbine jungtis valdyti įrenginius, kurie turi tokią sąsają ir jokios kitos (pvz elektros skaitliukai, norint nuskaityti iš jų elektros įtampa, srovę ar energiją). Per interneto naršyklę sudarote standartines schemutes FBP(Functional Block Programming), o pagrindiniai valdymai vyksta per signalinius įėjimus (0/1) ir rėlinius išėjimus. Galima junginėti rašant komandas naršyklėje. Nereik pinigų mokėt už programas, kabelius ir t.t. Žodžiu, pakanka to laisvumo, bet žinių reik visur, nepriklausomai nuo valdiklio. Geriausia dėt tai, ką žinai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Brangumas nėra sąlyginis dalykas.
      1Wire (savadarbis) taškas bent 5 kartus pigesnis už garsų firminį sprendimą. Tai toks padorus skirtumas kuris atskiria 'pigu' ir 'nepigu'.
      Uždari Atpower.eu / Raspberry / savadarbiai tipo sprendimai sąlyginai pigūs, BET: kiek suprantu, juose nuo kiekvieno jungiklio ir lemputės reikia kabelį tempti į centralę?
      Šitaip? http://www.livinprojects.lt/elektros-instaliacija-protingas-namas/
      Bjauroka. Bet esi teisus, kad tai turi savotišką universalumą: centrinį kompą bet kada gali pakeisti visiškai kitokiu. Kad ir googlui atiduoti ;)
      1Wire atveju tiek laidų tampyti nereikia, tik 1 kelių laidų kabelis eina + maitinimas. Kompą ir OS irgi gali pakeisti kitokiu, tik turi 1Wire palaikyti.
      Žodžiu, kolkas užsiciklinau ties 1Wire. Mėginu rasti problemų ir blogų atsiliepimų, bet kolkas nerandu.

      Panaikinti
  5. https://www.youtube.com/watch?v=hYMpMt0lwUY&feature=youtu.be

    patiko sitas variantas vera su z-wave davikliais....kazkaip jauciu kad prie sito daigto apsistoti bandysiu kazkada :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O kaip su kabelio ilgiu, jungties taškais ir žvaigždiniu jungimu draugauja banginė varža 1wire atveju?
    Nepasidomėjote su keliais atsišakojimais ir kokio ilgio laide jūsų signalai pranyks ir iš 1Wire sistemos pasidarys 0Wire?
    Man prietaisiukuose su parazitiniu maitinimu teko apsiriboti vienu laidu 10 metrų ilgio ir tai jau daug paketų prarasdavau. Atsišakojimus iki prietaisiuko dariau iki 10cm ilgio.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Galvočiau, kad geriau būtų centralizuota sistema, kurią išjungus namas liktų standartiniu namu (t.y. neįvyktų kataklizmas).
    Pvz smegenų geriau nedaryti ant arm ar kitų mikrovaldiklių, o pasiimti patį pigiausią x86 su linuxais, SSD ir pasirašyti GUI su Pythonu. Taip būtų paprasčiausia, lanksčiausia, labiausiai suprantama, universaliausia, nesunkiai pakeičiama geležis.
    Kaip manote ar tai būtų patikimos smegenys?
    Komunikuoti bevieliu būdu galėtų nebent šviesos jungikliai ir panašūs įrenginiai, kurie pilnai veikia maitinami baterijomis kelis metus ir nekomunikuoja pastoviai. Visa kita geriau laidais. 1-wire gerai pastebėta - daugiau vienetų sujungus ant ilgo laido bus bėdų. Reikėtų diferencialinio signalo kaip RS485 ar RS422. Ateityje nr1 bus šviesolaidis tokiam reikalui - patikimiau už laidą, jokių triukšmų, jokių trigdžių, jokio įžeminimo, jokių optoporų, jokių apribojimų, bet dar reikės šiek tiek palaukti kol išpopuliarės. Rs485 kai ką galima būtų nusipirkti, kai ką reikėtų susilituoti.
    O ką planuojama jungti į protingą namą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viską norisi jungti :) Net langų daviklius, o gal ir net video. Bet tai programa maximum.
      O kaip padaryti jog nusprogus e-valdymui, liktų įprastas valdymas? dvigubas laidynas? Ne, taip nedarysiu. Per daug laidų. Nebent apsidrausiu nutempdamas dubliuotą 1-Wire kabelį.
      Gal būt reikės pagalvoti apie kažkurių galų atskirą valdymą, atskiru kontoroleriu ar programėle kurią galima paleisti bet kokiame kompe.
      Buvau Restoje. jau 2x daugiau protingų sprendimų siūloma. Dėja, visi z-wave. Matyt tik su juom gali 200% antkainį užsidėti ir skirti pinigų parodomis.

      Panaikinti
  8. Norint, kad būtų ir automatizuotas, ir rankinis valdymas šviesos jungikliui reikia rėlės, kuri komutuotų srovę per rankinį jungiklį arba per automatinį "jungiklį". Visame name tokiu principu jungikliai būtų prijungti per rėles. Norint išjungti protingo namo sistemą reikėtų atjungti maitinimą toms relėms ir visi jungikliai taptų valdomi rankomis nepriklausomai nuo protingo namo sistemos. Šis atjungimas galėtų būti ir rankinis, ir automatinis kai sistema rodo kažkokias klaidas.
    Davikliai - protingo namo dalis ir valdymui rankiniu būdu jie nereikalingi. Įjungus rankinį valdymą jie tiesiog išjungiami.
    Signalizacijos sistemai integruoti galima nuskaityti visų daviklių signalus prie signalizacijos centralės ir juos apdoroti protingo namo mini-pc dubliuojant centralę. Sirenai išjungti galima pastatyti papildomą rėlę. Arba galima visai atsisakyti centralės ir naudoti tik sensorius ir pvz rfid atpažinimo kortelę arba pastatyti mini-pc klaviatūrą ir lcd prie durų pin kodo įvedimui, arba prijungti gsm modemą ir atjunginėti signalizaciją/atidarinėti vartus nuo skambučio iš tam tikro tel. nr.

    Šildymo, vėdinimo įrangą jau sunkiau valdyti. Versijos su pilnu valdymu per rs485 išbrangina gaminį, bet tai priklauso nuo konkretaus įrenginio. Dažnai įrenginys turi užprogramuojamus override įėjimus, kur padavus "1" įsijungia tam tikras iš anksto užduotas rėžimas. Taip pat galima "apgaudinėti" įrenginio sensorius ir taip pervesti įrenginį į tam tikrą rėžimą nuotoliniu būdu.

    Kameros puikiai pajungiamos prie mini-pc ir jas galima valdyti per command line interface iš pagrindinės protingo namo programos parašytos su Python. Web serveris irgi paprastai pasikuria norint nuotolinio valdymo.

    Vistiek nelabai suprantu ką apims protingas namas?
    Apšvietimo junginėjimą, šildymą-vėdinimą, įsibrovimo apsaugą, gaisro apsaugą, įėjimo kontrolę, video stebėjimą, žaliuzių, vartų durų rakinimą, atidarinėjimą, laistymo sistemą, vandens, dujų, elektros atjungimą ivykus, dulkių siurbimo, žolės pjovimo robotus, įvairių parametrų monitoringą...
    Kokie Jūsų prioritetai ir poreikis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už dėmesį ir teisingus patarimus.
      Realiai: dėžutė gal tik rudenį bus, gal nebus. Tad kol kas labai galvos nekvaršinu kas bus padaryta. Aktualus klausimas prieš apdailą: kokius laidus kur suvedžioti. O ar jie bus panaudoti 50% ar 100%, tai nelabai rūpi.
      Kaip rašiau, sistema turi būt pakankamai lanksti. Ir aš tikiuosi, kad jai dabar pakaks protingai išvedžioti Power ir 1-Wire laidus į: lempas, jungiklius, judesio, vėdinimo, šildymo (ir kitus) daviklius. Kas vyks lauke tai dar negalvojau, bet aišku reikėtų ir ten išvesti laidus į lauko apšvietimą, žaliuzes, judesio daviklius, vartus, gal į nuotekas.
      tai man kaip ir aišku. Nematau kažkokių problem vėliau. Nebent 1-Wire struktūrą reikės pasiplanuoti - žvaigždinę kažkokią.
      Tik va apie vaizdo kameras ir web serverius jokio supratimo neturiu, bet tai rodos nėra raketų mokslas. Išvis galvoju, gal kokiam studentui duoti kaip magistrinį darbą viską sukonstruoti. Įdomi užduotis ;) O paskui ir dubliuoti gali.

      Panaikinti
    2. Sveiki, norėjau paklausti koks galutinis variantas namo išmanumo? Ar jau įsirengėt, kokią sistemą pasirinkot? Aš apsistojau - naudoju domoticz su raspberiu po keleto paklaidžiojimų....

      Panaikinti
  9. Sveiki, įdomu kokį galutinį variantą pasirinkot ir gal įsirengėt? Aš dariausi sistemėlę su raspberriu ir naudoju Domoticz platformą..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar nėra laiko, o bendraminčių nėra.
      Home Assistant pagrindu bus - aktyviausia sistema dabar

      Panaikinti
  10. Aš pats tai renkuosi tarp dviejų protokolų KNX https://www.jung.de/lt/600/sprendimai/protingos-sistemos/ ir BTicino ( https://www.bticino.com/
    ). DIY variantas atkrenta, nes nenusimanau taip gerai elektornikoj, į brangumo faktorių irgi stengiuos nekreipti daug dėmesio, nes norisi kuo geresnės sistemos už pinigus. KNX ko geriau labiausiai futureproof variantas - daugybė produktų bei gamintojų., neturi vieno gedimo taško, kaip pvz CPU crashai. Aišku prie pačios KNX sistemos pats nepasikrapštysi, nes reikia softo ir hardo įrankių ir būti apmokytam, kad galėtum konfiguruoti nustatymus. Beje, neplanuojant labai daug skirtingų prietaisų, manau įmanoma susikonfiguruoti KNX gan pigiai turint KNX ETS softą. Labiau sudėtingom funkcijom galvoju prijungti openHAB serverį su Alexa.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. KNX'as - praeitis, stebint kaip vystosi alternatyvios sistemos.
      Pavyzdys: giminaitis, nei elektrikas nei programeris, už 500€ susipirko komponentus, savaitę pasimokė, savaitę padirbėjo. Viskas veikia. Ir laimingas kaip milijoną laimėjęs :) Na ne milijoną bet bent kelis tūkstančius sutaupė:
      KNX 3000-5000€ kainuotų. Ir svarbiausia: nereikia kviesti specialistą jei nori pridėti naują funkciją ar prietaisą.
      Normalios protingos sistemos projektuojamos taip kad CPU crashai nepasireikštų.

      Panaikinti
  11. Sveiki, paskaičiau jūsų susirašinėjimą. Pats esu programuotojas ir neseniai apsigyvenau name. Ketinu pradėti po truputį jį automatizuoti. Planuoju naudoti Home Assistant su Rasbery. Pražiai užsisakiau kelis Sonoff Wifi perjungėjus ir Xiaomi langų/durų sensorius. Vėliau laukia garažo ir kiemo vartų pajungimas per RC Wifi Brigde. Būtų smagu surinkti daugiau bendraminčių ir turėti galbūt bendrą forumą, kur galime pasidalinti idėjomis. Ką manot?
    Simonas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas
      Tai gana populiarus dabar sprendimas.
      ir aš taip darysiu, bet Sonoff modernizuosiu.
      Parašyk svarbus.mailas@gmail.com, pasitarsim. Kartu lengviau ;)

      Panaikinti
    2. mane irgi domina. Esu pasieides Home assistant anr raspbery pi. Susidejes Sonoff jungiklius ir reles su Tasmota firmware.
      Bandau vis naujus irenginius nes planuoju statyti nama,
      Visai butu idomu tureti kazkok ibendra foruma

      Panaikinti
    3. https://www.facebook.com/groups/435080307108823/ grupe facebooke ieskoti HomeAssistantLT

      Panaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.