2015-11-15

Gegnių varžtai lūžta...

Pažįstamas stogistas sakė, jog įprastus kampinius tvirtinimus išlaužia - nurauna medvaržčių galvas. Na pamačiau kaip realiai tai atrodo: kai kuriuos tvirtinimus reikėjo pakoreguoti ir atsukdamas radau, jog pusė 4,5x50mm varžtų nulaužti ten kur prasideda sriegis.
Aišku, šie varžtai šlamštas ir mažai jų naudojai tik kai kur. Dar pavojingesni varžtai kurių sriegis eina iki pat galvutės.
Daugiau naudojau 6x60 medvaržčius - jų neišlaužė, bet... neramu pasidarė.
Reikės dar pasukinėt.
Ar padaryt kaip daro dauguma stogdengių - išilgai gegnės įvaryt kokį 8x30 vinuką ar medvaržtį...
http://www.spaxiukas.lt/produkto-kategorija/spax-produkcija/karkasiniai/


Galvojau kaip užkelsim kraštines gegnes - juk jos sveria. Bet vėl išgelbėjo keltuvas nesudėtingas. Sunku ir pavojinga nebuvo, tik užtruko ilgokai kol visą stogą sulygiavom faktiškai +-5mm. Taip, tiek žaisti nereikėjo, bet juk perfekcionistai stato... ;)



UPDATE
Štai tokius sukaliau. Smagiai eina.


31 komentaras:

  1. O imt ir sukalt normaliais vinim ne variantas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kuo jos geresnės? laiko silpniau, vinių galvutės lyg silpnesnės.
      Be to, gal 5 gegnes teko koreguoti, o to nepadarysi sukalęs vinis.

      Panaikinti
    2. Vinys nelaiko silpniau, nes nelūžta. Vinys blogiausiu atveju lenkiasi. Kad stogo konstrukcija sulaužytų vinį, tai nežinau ką reikia padaryti.

      Dėl koregavimo - tai aš irgi iš pradžių sukdavau gegnę medvaržčiu ar keliais ir kai nusprendi, kad jau jos nebejudinsi, tada perkali vinim.

      Panaikinti
  2. Man tvirtinimus tik prisuko/pasigavo medvarsčiais, toliau kalė rifliuotais vinimis berods 4,2x50. O šiaip esu matęs nutrauktas net 6mm storio medvarščius su šešiakampe galvute. Bežiurint foto kilo 2 klausimai: 1. Koks bus namo apsiltinimo sluoksnio storis, nes išorines gegnes reikia atitraukti tokiu atstumu nuo sienos. 2. Ar sklautai neturi būti sumūrinti/nupjauti ties gegnių apačia, pas jus atrodo iškilę net virš gegnių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš kaliau rifliuotom vinim viską. Pradžioj dar buvo gal minčių medvaržčiais varyt, bet kai po nakties atvažiavom ir pusė po gero vėjo buvo nušokinėję, tai nusprendėm nežaist ir sukalt sąžiningai vinimis.

      Panaikinti
    2. 1. čia 50cm dujų silikatas - šiltinimo nereikia
      2. tai apie namo galo sienas? Nupjausim ties gegnių viršumi. Dujų silikato statyba kiek kitokia ;)

      Panaikinti
  3. Gegnes fiksuoti galit medvarščiais, bet vėliau sukalkit rifliuotais vinimis. Medvarštis nuo vinies skiriasi tuo, kad vinis yra daroma iš vientisos vielos, ją formuojant, o medvarščiai yra liejami, dėl ko jie yra trapesni ir gavę apkrova trūksta. Vinys puikiai laiko apkrovas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tokio tipo sraigtai, kuriuos tu naudoji netinkami jungtims metalas medis, Tai medis medis sraigtai. Tvirtinant medis medis laikančiasias konstrukcijas naudojami ne mažesni negu 6mm sraigtai. Metalas medis naudojami sraigtiniai inkarai. Pasižiūrėk konstruktyvo projekte, turėtų būti nurodyta. Dar vienas variantas, kuri bendraminčiai mini, inkariniai vinys (rifliuoti).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O tamstos konstruktyvo projekte net varžtai ar klijų tipas nurodomi?
      Ir statybininkai to laikosi?

      Panaikinti
    2. Taip, nurodomi, kai užsakomas darbo projektas. Statybininkai laikosi, nes aš pats vykdau techninę priežiūrą:) Sakė, kad daug ką mato ir daro pirmą kartą. Jei reikia ir klijų tipą nurodom, galima net atplėšimo testą laboratorijoje padaryti jei kas nors už tai moka:)

      Panaikinti
    3. Na techninę priežiūrą gali daryti tik atestuoti specialistai.
      O statybas vykdyt gali betkas - ir patys statytojai - ty mes. Sutinku kad nėra pakankamai žinių, bet tai ką išsiaiškinam blog'o dėka nėra blogiau nei kokie meistreliai kreivarankiai.
      Įkalsim papildomų vinių ir bus ramu ;)

      Panaikinti
    4. Na neypatingam namui nereikia būti atestuotu. Bet žinių tikrai reikia. Manau ir techninio lygio projekte turėtų tokie dalykai būti nurodyti ir net manau, kad nurodyti, bet ne visada statytojas sąžiningai viską perskaito. Kūgines galvutes dažniausiai metalas nutraukia - tokius stogus vėtros ir pakelia:)

      Panaikinti
    5. visgi ... 'privalu pasisamdyti kvalifikacinius reikalavimus atitinkantį statybos techninės priežiūros vadovą'. atestuotą, nes šiaip bet kas prižiūrėtoju pasiskelbti negali. http://www.vtpsi.lt/node/1195
      Kūginės galvutės kaip tik rimčiau atrodo. Dar nemačiau nutrauktų. O mačiau nutrauktus 5 medvaržčius ties sriegiu, ne ties galvute. Kuo sriegis toliau nuo galvutės tuo varžtas stipresnis. ok, ok, vinių dar įkalsiu ;)

      Panaikinti
    6. Na čia tu klysti. Juk rašo Ypatingam statiniui. Ypatingų gyvenamieji statiniai - virš 2k kv.m. Bet kas negali pasiskelbti, nes turi turėti atitinkamą kitą kvalifikaciją, bet ne atestatą. Mums aktualiems vienbučiams net projektui parengti nereikia būti atestuotu. Statybos inžinerijos ar architektūros studentas tik gavęs bakalauro diplomą sekančią sekundę galim imtis 1999kv.m pastato projektavimo:) Tokie pat reikalavimai ir techpriežiūrai.
      Beje tokiems projektuotojams daugiausia ir priklauso vienbučių rinka, nes didesni negali pakonkuruoti kainomis.

      Panaikinti
    7. "Jeigu statytojas, norintis pasistatyti NEYPATINGŲ statinių kategorijai priskirtiną pastatą ūkio būdu, turi statybos inžinieriaus išsilavinimą ir bent 2 metų profesinę patirtį, jis pats gali vykdyti statinio statybos vadovo pareigas. Šiuo atveju statytojui statybos darbus atliekant savo jėgomis (nesamdant darbininkų), privalu pasisamdyti tik kvalifikacinius reikalavimus atitinkantį statybos techninės priežiūros vadovą."
      Dėl projekto taip, patys nusipiešėm. Bet vadovą ir prižiūrėtoją tenka samdyti.

      Panaikinti
    8. Tai jei piešt turi teisę, tai ir vieną iš tų pareigų eiti turi teisę. Mano darbas susijęs su statybų teise, šiuos niuanansus žinau.

      Panaikinti
    9. Pasitaisau, kad prijektuoti vienbutį prie bakalauro diplomo reikia 2 metų stažo. Stažas skaičiuojamas ir dirbant su dokumentais:)
      Pastaba: Į profesinės patirties trukmę įskaičiuojamas darbo institucijose ir tarnybose laikas, jei pagal užimamas pareigas tiesiogiai dalyvaujama:
      - išduodant prisijungimo sąlygas, specialiuosius architektūros, paveldosaugos ar saugomos teritorijos tvarkymo ir apsaugos reikalavimus;
      - išduodant statybą leidžiančius dokumentus;
      - surašant statybos užbaigimo aktus, tvirtinant deklaracijas apie statybos užbaigimą;
      - vykdant projektavimo ir statybos priežiūrą ir kontrolę;
      - rengiant normatyvinius statybos techninius ar normatyvinius statinio saugos ir paskirties dokumentus;
      - rengiant architektus ar statybos inžinierius studijų ir mokslo įstaigoje (turint mokslo laipsnį ar pedagoginį vardą);
      - statybos projektų vadyboje.

      Panaikinti
    10. Man rodos statybos techninės priežiūros vadovo 'kvalifikaciniai reikalavimai' kiek kitaip apibrėžiami ;)
      Be to, abejoju ar tik popieriukus tvarkantis inžinierius be darbo patirties galėtų būti statybos vadovu. Spėju būtini 2 metai praktinės patirties.
      na ne esmė, ne apie varžtus tai ;)

      Panaikinti
    11. Atsiversk apačioje pakopintą dokumentą. Jei gali projektuoti, tai gali ir eiti statybos vadovo pareigas. Lygiai tokie patys reikalavimai. Techpriežiūrai gi prašo 3 metų
      Statybos techninio reglamento
      STR 1.02.06:2012 „Statybos techninės
      veiklos pagrindinių sričių vadovų ir
      teritorijų planavimo specialistų
      kvalifikaciniai reikalavimai, atestavimo
      ir teisės pripažinimo tvarkos aprašas“
      1 priedas
      neypatingo statinio statybos vadovas statybos inžinieriaus aukštojo mokslo diplomas 2
      neypatingo statinio statybos techninės priežiūros vadovas statybos inžinieriaus aukštojo mokslo diplomas 3
      neypatingo statinio projekto vadovas statybos inžinieriaus aukštojo mokslo diplomas 2

      Panaikinti
    12. Reikės man pas save padaryti įrašą apie statybų juridiką. Visiems kyla daug klausimų.

      Panaikinti
    13. Nori užginčyti vtpsi išaiškinimą? :)
      O ir statybų nedraudei?
      parašyk apie tai pas save.

      Panaikinti
    14. Nieko neginčiju, Viskam, ką jie rašo - pritariu:) Nors pora kartų tvirtai man netasakė ir prašė pasitikslinti AM
      Draustis nereikia pagal Statybos įstatymo 37 straipsnio 7 punktą:

      37 straipsnis. Draudimo objektas ir draudimo sutartys
      7. Projektuojant ir statant nesudėtingus statinius ir atliekant statinio paprastąjį remontą, draustis privalomuoju statinio projektuotojo, statinio statybos techninio prižiūrėtojo ir rangovo civilinės atsakomybės draudimu nebūtina, taip pat neprivaloma draustis juridiniams ir fiziniams asmenims, atliekantiems statybos darbus ūkio būdu.

      Panaikinti
  5. Darydami stoga nenaudojom nei vieno medvarzscio. VIsa konstrukcija sutvirtinta su kabemis ir vinimis. Zinant is kur siais laikais vaziuoja visi gaminiai ir kiek abejojant ju kokybe, nusprendeme, o tiksliau tevukas rekomendavo stoga daryti laiko patikrinta technologija.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mes lygiai taip pat stogo konstrukcijoje minimaliai naudojome medvarsčius, pagrinde standartiniai dideli vinys skersai perkalant gegnes ir rifliuoti į metalines tvirtinimo dalis.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Esu per statybas irgi tokį reiškinį pastebėjęs, kaip nulūžę medvaržčiai. Dažniausiai tai nutikdavo darant kokią apalupkę, o po to ardant lentas pastebi,kad kai kurie medvaržčiai nulūžę. Nemanau kad tai metalas/medis kaltė. Tiesiog medis kraiposi, ir neatl

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na kokybės klausimas irgi yra. Esme tame, kad skylutė metale yra lygiai 5mm. Sraigtinio inkaro yra pastorinta galvute - 4.8mm. Jis idealiai tinka į skylę ir prisiglaudžia prie metalo plokščiu paviršiumi. Tai yra kažkoks tvirtinimo standartas (EN ar DIN). Jau seniai viskas išrasta, bet pas mus statybininkai mokosi vieni iš kitų, o ne mokymo įstaigose. Kūginė galva skirta įlįsti į minkšto daikto paviršių. Pažiūrėkit IKEA baldų instrukcijas, net ten rodo metals/kaištis jungtis pusapvales galvas plokščia dalimi į metalą.
      http://www.ikea.com/lt/lt/assembly_instructions/godmorgon-praustuvo-spintele-su-stalciais__AA-339975-15_pub.pdf

      Panaikinti
  8. dėl kūginių varžtų pilnai pritariu. jie neskirti plokštelėms tvirtinti.
    tiktų DIN7981 arba dar geriau DIN571. tik va kad jiems reikia gręžti skyles.
    va yra savigręžiai DIN7504
    arba spec išradimai pvz http://www.varztupasaulis.lt/#!details=c127fb15-0957-11de-ba5b-005056c00008&gid=9b499dce-abe1-11e2-8a7d-000c299e27fc&tab=1

    dėl patogumo dar negaliu pasakyti nieko, nes darbai dar tik bus pas mane, tad lauksim atsiliepimų iš jau dariusių - kokie gi varžtai geriausiai tiktų, kad garantuotų patikimumą.
    aišku rifliuotos vinys spėju laimės, bet suderinti stogui daug geriau tiktų su varžtais, o tada jau baigt sukabinimą vinimis.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Stogo tvirtinimams naudojom varžtus 10 ir 12mm, susukta buvo viskas kiaurai per visus metalinius tvirtinimus kampukus ir plokšteles. Susukta gavosi viskas patikimai ir tvirtai, tvirčiau jau nebūna, tiesa, prieš šiltinant perdangą viską dar kart suveržėm, nes medis "vaikšto",po metų susitraukė ir varžtai šiek tiek atsilaisvino. Taip pat naudojome ilgas suktas vinis, berods 110 ilgio. Medvaržčius tik laikiniems sprendimams naudojome, tik tol kol vyko gegnių išstatymas-sujungimas tarpusavyje.
    http://namukas.blogas.lt/stogas-3-vainikas-628.html

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ar galite duoti kokius savo kontaktus kuris stato iš puse metro aeroc blokeliu namą noriu konsultacijos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ką žinau, viską čia aprašau
      http://a-namas.blogspot.lt/search/label/Sienos
      O pakonsultuoti ir blokelių gamintojai gali - turi inžinierių konsultantą.

      Panaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.