2017-05-02

Iš kokių blokelių statyti? Atsakymas!

Kam dar 1 straipsnis apie blokelius? Juk jų prirašyta šimtai!

Taip, yra šimtai klaidinančių straipsnių, TV ir radijo laidų.

Ne paslaptis, kad tokią informaciją skleidžia:
  • Visų reikalų žinovės, copy-paste-translate „mergaitės“ žurnaluose ir tinklapiuose
  • Pardavėjai be atitinkamo išsilavinimo
  • Inžinieriai ir statytojai, mokslus baigę CCCP laikais
  • Savamoksliai
"Specialistų niekas neruošia - viskas iš saviveiklos“ - neseniai radijo laidoje prisipažino vienas šiaudinių namų entuziastas. Nenuostabu, laidoje netrukus išgirdau „šiaudiniai namai pašalina drėgmės perteklių patalpose“. Taškas. Po tokio pareiškimo „ekspertą“ galima išjungti.
Bet statybų laidos vedėjas nereaguoja. O eksperto klauso tūkstančiai žmonių!
Arba naujame statybų žurnale rašoma: „Akyto betono privalumu laikytina tai, kad jie akumuliuoja šilumą“. WTF?  Nenuostabu, kad minčių autorius straipsnio nepasirašė. Dauguma tokių straipsnių nepasirašoma.

Populiariausi blokeliai: moliniai, silikato ir dujų silikato

Taip, nesu diplomuotas statybų inžinierius (esu inžinierius), bet namą statau jau 3 metus, o statybų fiziką aiškinuosi ir teoriškai ir praktiškai. Spėju, kad išmanau geriau nei dauguma „tiesos skleidėjų“.

Sienos neįtakoja gyvenimo kokybės

Siena - tai stogą ir perdangą laikanti šilta konstrukcija. Jų funkcija tik tokia. Vėdinimo sienos neatlieka. Primenu, „puikus mikroklimatas“ ir „kvėpuojančios sienos“ - tai akivaizdžios nesąmonės, kurias net tingiu čia paneiginėti. Jei labai reikės, tai parašysiu atskirą straipsnį. Taip, sienos turi „kvėpuoti“ bet tik tiek, kad per mėnesį ar metus pašalintų statybų metu sukauptą drėgmę.

Visgi... yra medinės sienos. Medis turi kvapą, gal ir dezinfekcinę funkciją. Tad storo medžio sienos yra šiek tiek ypatingas atvejis. Tą patį galima pasakyti ir apie karkasinį namą su šiaudų šiltinimu. Šiaudai šiek tiek dalyvauja mikroklimato (ar kvapo :) reguliavime JEI vidinė sienų apdaila yra laidi garams. Bet... šiuo atveju yra neigiamų niuansų dėl drėgmės šiauduose...

Medinės ir šiltos, deja, gali būti tik tokios

Kokius blokelius rinktis? Bet kokius!

Rimti inžinieriai paprastai į diskusijas nesivelia nes žino: tinka visi blokeliai.
Taip. Visi statybiniai blokeliai yra tvirti, tinkami iki 3 aukštų namo statyboms (jei pastatyta pagal reikalavimus) ir laikys šimtmečius, jei namas turės tinkamą pamatą, o sienos bus apšiltintos. Visi blokeliai turės deklaruojamą šilumos laidumą jei sienos bus pastatytos pagal reikalavimus.
Taigi, jei kelios technologijos lygiaverčios, tai reikia rinktis pigesnę.
Bet namo sienos (su šiltinimu) kainuoja apie 1/5 namo kainos, tad net brangūs blokeliai jūsų biudžetą padidins nedaug. Puiku, jei namo statyba gerai koordinuojama tarp architekto, inžinieriaus ir darbų vykdytojo. Jie turėtų sutarti, koks variantas yra tinkamiausias. Jums tai neturėtų rūpėti ;)
Šioje apžvalgoje mėginsiu išaiškinti, kad svarbus tik 1 blokelių pasirinkimo kriterijus: galutinė sienos kaina. Kas tą kainą įtakoja?

Nesvarbūs blokelių parametrai

Renkantis blokelius lyginami įvairiausi jų statybiniai parametrai kaip stiprumas, šalčio ciklai, vandens įgeriamumas, garų laidumas etc.
Graudžiausia, jog visi šie parametrai neturi JOKIOS įtakos namo (sienos) eksploatacinėms savybėms. Visi blokeliai stiprūs tiek, kad išlaikytų stogą ar pakabintą boilerį, o visokie šalčio ciklai buvo svarbūs tik Lietuvos Tarybinės Socialistinės Respublikos inžinieriams, kurie namus statė be šiltinimo, jų laikančiosios sienos mirko lietuje. Bet net tokiomis beviltiškomis sąlygomis namai dešimtmečius stovi. O apšiltintas, izoliuotas namas stovės šimtmečius.

Skubantiems rašyti „O keramzitiniai ir dujų silikato blokeliai neišlaikys net spintelės“, siūlau perskaityti jų naudojimo instrukciją - blokeliams reikia specialių, bet visur parduodamų kaiščių. Jų kaina 25ct.
Visi blokeliai turi nedidelius savybių skirtumus į kuriuos reikia atsižvelgti statant namą. Tai inžinieriaus darbas. Minėtos blokelių savybės namo sienų kokybinių parametrų neįtakoja.

Svarbūs blokelių parametrai

O kas svarbu?
Augant darbo jėgos kainai svarbus statybos greitis ir paprastumas.
Greitai statoma su tiksliais blokeliais, kurių matmenų paklaida iki 1-2mm. Mažesnė klaidų rizika. Be to, lygias sienas tinkuoti greičiau, kainuoja pigiau.
Kitas blokelio privalumas yra jo šiltumas, kuris leidžia sumažinti sienos apšiltinimo sluoksnį.
Papildomu pliusu laikyčiau apdorojimo paprastumą – tai, vėl gi, paprastina statybos darbus.
Šios blokelių savybės taip pat neįtakoja sienų kokybės, bet įtakoja statybos kainą.

Netikslūs ir neperspektyvūs blokeliai

Pirma sumažinam tinkamų blokelių kiekį išmesdami netikslių matmenų statybinius blokelius. Jie mūrijami storesne siūle. Reikia gero mūrininko, daugiau mūro, daugiau laiko, daugiau tinko apdailai. Storesnė siūlė yra didesnis šalčio tiltas. Augant darbo jėgos kainai, tokie blokeliai, garantuoju, išnyks iš rinkos.
Nerekomenduoju:
Įprastos plytos - keraminės ar silikatinės - jos jau pralaimėjo.
Keramzitiniai - netikslūs, nėra stiprūs, laidūs orui. Jų 'šiltumas' yra apgaulingas.

Netikslūs bet ...
Šie blokeliai tinka jei labai norite ir jūsų pasirinkimą laimina statytojų brigada:
Betoniniai - netikslūs, nepatogūs apdirbti ir vedžioti instaliaciją. Bet jų kaina gera, tinka rūsiams mūryti.
Keraminiai - netikslūs, nepatogūs apdirbti, bet jau yra gana stori, šiltesni keraminiai blokai. Tai privalumas. Be to keramika turi išsigalvotą 'ekologinės' medžiagos aurą ;)  Tad keramika dar gyvens. Keramika su šiltinimu atrodo įdomiai, bet tokio gaminio savikaina aukštoka, o šiltumas – abejotinas (juk šaltos siūlės vis vien bus).

Pašiltinta keramika - gal madingas sprendimas bet ne išsigelbėjimas.

Geriausi: silikato blokeliai

Silikatiniai blokeliai (Arko, Siliblokas) yra vidutinio tikslumo, bet sunkūs ir tvirti. Jie gerai akumuliuoja šilumą, tad apšiltintas namas gerai laikys stabilią temperatūrą viduje. Šie blokeliai puikiai tinka vidaus sienoms nes 12-15cm blokelių vidinė siena gerai sulaiko garsą, gali būti nešančioji ar laikyti net betoninius laiptus (+ akumuliuoja šilumą).
Bet silikatinius blokelius mūryti sunkiau ir ilgiau nei mūrijant dujų silikato blokeliais ar naudojant kitas pažangias technologijas.

Neesminiai pliusai:
Labai tvirti
Akumuliuoja šilumą
Geri ir vidinėms sienoms

Neesminiai minusai:
Ilgiau ir sunkiau mūryti

Kiti geriausi: dujų silikato (akyto betono) blokeliai

Dujų silikato blokeliai  (Bauroc (Aeroc, RocLite), Ytong, Poritas, TexoBlock ir daug kitų...) yra labai tikslūs, jais mūryti paprasta ir greita. Be to, blokeliai šilti, tad namą šiltinti reikės mažesniu sluoksniu.
Priklausomai nuo konstrukcijos, blokeliai daugiau ar mažiau dirba kaip šiltinimo sluoksnis, tad teisingai montuoti langus į „Apšiltinimo sluoksnį“ yra paprasta ir pigu.
Šių blokelių namui reikalingi perdangą ir stogą laikantys betoniniai žiedai. Tai šiek tiek didina sienų kainą, bet šiuos žiedus neretai daro ir iš kitų blokelių statantys (dėl ramaus miego ;)
Blokeliai turi apšiltinimo niuansus: inžinierius turi suskaičiuoti tinkamą šiltinimo būdą ir medžiagas (žiūrėti statybos vadovą). Šiltinant geriau naudoti ne putplastį, o garams laidžią bet brangesnę vatą.

Neesminiai pliusai
Greitai ir paprastai mūrijasi
Yra šilti - reikia plonesnio šiltinimo sluoksnio
Lengva ir pigu teisingai įstatyti langą
Lengva vedžioti komunikacijas

Neesminiai minusai
Reikia sutvirtinančių betoninių žiedų
Sienas rekomenduotina šiltinti (brangesne) vata

Geriausių palyginimas modeliuojant sieną

Čia sumodeliuota 1-2 aukštų, A ir A+ klasės namui tinkanti siena iš silikato ir dujų silikato:


Čia į sienos šilumos laidumą nereikia kreipti daug dėmesio – skaičiai beveik vienodi. Skaičiuojant laikyta, jog šiltinimo sluoksnio šilumos laidumas 0.035, o mūro sienos atitinkamai 0.68, 0.12 ir 0.085 W/mK – paskutiniame variante panaudotas platus ir šiltas dujų silikato blokas.

Silikato ir dujų silikato sienos kaina


Mūras18cm silikatas24cm dujų silikatas40cm dujų silikatas
Apšiltinimas30 cm25 cm15 cm
1m2 kaina:
blokeliai ir putplastis
30 €28 €37 €
1m2 kaina:
blokeliai ir vata
38 €34 €40 €


Kainos skaičiavimas yra apytikslis. Kaip matote, sienų kaina nedidelė, labai panaši.
Storesnio dujų silikato siena kainuoja daugiau, bet ji tvirtesnė o langus galima montuoti paprasčiau.

40cm dujų silikato sienos

Išvada: dujų silikatas laimės?

Nors dabar dominuoja silikatiniai blokeliai, bet dujų silikato (arba akyto betono) paklausa kasmet auga. Tai rodo didėjanti pasiūla bei pasirinkimas. Taip, šiuos blokelius negalima mūryti senais būdais, reikia pasimokyti. Bet vis daugiau inžinierių ir mūrininkų renkasi šią medžiagą.
Atrodo, jog dujų silikatas taps dominuojanti medžiaga. Pratinkitės ir mokykitės juos naudoti ;)

Visgi, gal nesu labai objektyvus nes namą sau stačiau iš dujų silikato. Negi savą namą peiksi? ;)  Bet mintis pasistengiau surašyt logiškai. Esu dirbęs su keraminiais, silikatiniais ir dujų silikato blokais. Sunkiausiai sekėsi su siaurais keraminiais blokeliais, siena gavosi kreiviausia (pastaba: plačios keraminės plytos dedasi lengviau). Silikatas - viduriukas. O dujų silikatas patiko labiausiai. Darbas greitas, sienos idealios.

Taigi, dujų silikato blokeliai dabar yra geriausi, jei reikia geros sienos už nedidelę kainą.
Nors ... yra ir geresnių:



Bet tokie šiltinti ir greitai klojami blokai kainuoja per brangiai, kad apsimokėtų juos naudoti Lietuvoje, kur geri mūrininkai dar nekainuoja tiek kiek Norvegijoje.

ps. Kainos požiūriu perspektyvios yra ir skydinės bei liktinių klojinių sienų konstrukcijos, bet jose dažnai dominuoja OSB, putplastis ir kitos nelabai „gražios“ medžiagos. Tokių sienų nenagrinėjau.
O karkasiniai namai čia, kur gilios mūrijimo tradicijos, nelabai patrauklūs.

Liktiniai klojiniai

Papildymas: dujų silikato patrauklumas mažėja

Šis straipsnis rašytas kai buvo leidžiama statyti B ar A klasės namus. Tokiems namams puikiai tinka 50cm nešiltino dujų silikato sienos. Paprasta ir greita. A klasei gauti reikėtų tik kitas namo savybes pagerinti, gal saulės kolektorių uždėti.
O A+ klasės ir šiltesnius su 50cm nešiltintom sienom negausi. Reikia storesnio putplasčio sluoksnio. Tada atsiranda klausimai dėl rasos taško.
Tad A+ namui rinkčiausi klasikinius silikatinius blokelius.
Arba populiarėjantį medinį karkąsą.

33 komentarai:

  1. Straipsnis geras, bet prasilenkia su mano požiūriu :) aš galvoju, kad geriau siauresnė tvirta (tarkime silikato) siena su daugiau šiltalo, nei stora dujų silikato siena su mažiau šiltalo. Plius storesniems blokeliams reikia ir storesnių pamatų, kas didina kainą. Žiedas, vėlgi jei stogas tarkime sutabdintas tai silikatui tikrai galime išsisukti ir be žiedo, o duju suilikatui jau niekaip. Aš lieku prie savo nuomone, kad dujų silikatas ne man :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su požiūriu visiškai sutinku. Straipsnyje panašiai ir rašyta: silikato blokai yra vos geresni statybos fizikos požiūriu.
      Storesniems dujų silikato blokams storesnis pamatas nebūtinas. 20-25cm pakanka.

      Panaikinti
  2. Puikus straipsnis!
    Aš tik manau, kad dujų ir paprastas silikatas yra vienodai tikslūs, teko ir man dirbti su įvairiais blokeliais. Ir labai teisingai pasakyta, svarbiausia prisilaikyti technologijos, tada tikrai namas stovės ilgai. Nesvarbu, kokias medžiagas naudosi, kol jos yra atitinkamai gamintojų išbandytos, sertifikuotos.

    AtsakytiPanaikinti
  3. idomu paskaityti, bet objektyvumas dingsta paskaicius iki puses rasinelio, daug kur kaip zuikio ausys kyso "stipresti, siltesni, patogiau apdirbti" ir pan. - subjektyvu !
    Jei statyciau nama sau - tik keramika ( toki ir pasisteaciau ), jei priesui tai keramzitas arba silikatas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kame subjektyvu? Yra skaičiai. Atsiprašau, nepagalvojau juos duoti nes man jie jau lyg akivaizdūs dalykai - daugybę kartų kitur rašyti. Kam labai reikės - ras.

      Panaikinti
  4. Straipsnyje buvo paminėtas svarbiausias dalykas - kokie bus blokeliai - NESVARBU. Blokelio pagrindinė funkcija - laikyti stogą, o tai atlieka visi blokeliai. Kaip taisyklė pasirinkimą lemia kas kels sienas. Jei pats, tai pagal savo patirtį, jei brigada, tai pagal jos patirtį.
    Plius kaina galutinio išpildymo.
    Toliau bandymas išskirti kažkurį gaminį jau panašėja į autoriaus pasirinkto sprendimo pateisinimą. Tas nėra blogai, nes tai autoriaus blogas, bet nevisai tinka pasirinktai temai.

    Pats stačiausi iš ICF blokų. Patiko (nes savo rankom kėliau sienas). Ar rinkčiausi šį sprendimą kitą kart - nežinau/galbūt, žiūrėčiau kas naujo atsirado, kokios kainos, kokie darbo įkainiai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neneigiu, kad galima pasiteisinimo psichologija.
      Bet kviečiu paneigti duotus teiginius.
      O svarbiausia: blokelius nepirkau aklai o dabar mėginu kažkaip išsisukti. Fiziką išsiaiškinau seniai. Ilgai kentėjau visiškai kvailus straipsnius, bet galų gale neišlaikė nervai Restoje - net joje kartojamos tos pačios pasakos.

      Panaikinti
  5. Pats stačiausi iš silikatinių blokelių, tai kaip ir viskas gerai, tik jie labai sunkūs, kas man atsirėmė į labai pabrangusį plokštuminį pamatą.
    Tinkuotojai nenorėjo jų gruntuoti, sako nereikia. Paskui skundėsi, kad tinkas šliaužia. Štrobuoti juos sunku, bet eina, jei įrankis dulkes nusiurbia.

    Nei icf, nei jokių kitų blokelių, kur kas antrą eilę pilti betoną reikia tikrai nesirinkčiau, nebent turėčiau nuosavą betono siurblį. Nes kvietinėjimas iš mazgo kainuoja, o labiausia nervina jų prasiplovimai į tavo ar kaimyno sklypą.

    Sekančiame name mėginčiau statyti iš akytbetonio, tik nelabai supratau, kodėl netinka šiltinti polistiroliu, nors prielaidų yra tam. Yra statybininkų posakis per sieną bėgs vanduo, tai gali būti variantas, jei storas blokelis ir plonas šiltinimo sluoksnis. Jei rasos taškas sandūroje, tada gal ir viskas aišku. Išvada matyt galimai plona siena ir normalus šiltalo storis. Nesuprantu, kaip šiltinti akytbetonį vata. Kokios konstrukcijos? Metalinius gal atmeskim, o medį prisukti tai jau geriau iškart karkasinį daryti... Nešiltinti akytbetonio negalima - savo akimis mačiau atsisluoksniavusius ir bekrentančius žemėn blokelius.
    Dėl šito nežinau, bet manau, kad akytbetonio abi puses reikia gruntuoti, kad kažkas prie jų priliptų ir spėtų teisingai sureaguoti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visus blokelius prieš tinkavimą rekomenduojama gruntuoti ir/arba sudrėkinti - geriau kimba. Tamstos tinkuotojai keistoki ;)

      ICF ir kitos liktinių klojinių sienos užpilamos lyg daugiau nei kas 2 eilės. Būna 4 eilės, būna daugiau. Taip, tai sprendimas brigadoms, kurios šį metodą įvaldžiusios. O dar geriau - mūrija iškarto daug namų.

      Dujų silikato šiltinimas putplasčiu: tai neatitinka statybų fizikos principo 'garų laidumas turi didėti nuo vidaus į išorę'. Apšiltinus putplasčiu garai blokuojami ir blogina blokelių šilumines savybes. Nors tai ne kritiška - nedaug blogina.
      Šiltinimui vata naudojama fasadinė vata. Ji kieta, karkaso nereikia, ją galima tinkuoti. šiltinimas vata.
      Vata šiek tiek brangiau, bet medžiaga teisingesnė.

      Nešiltinti akytbetonį galima. Ar tiks toks atsakymas: "Tamsta matei statybas nesilaikant technologijų"? :) Nešiltintą akytbetonį reikia tinkuoti elementariu vandenį sulaikančiu ir kvėpuojančiu tinku. Aišku, prieš tinkuojant reikia gruntuoti blokelius.

      Panaikinti
  6. Namą stačiau iš akytbetonio 24 storio, uždėjau stogą, langus sudėjau, įrengiau pirmo aukšto vidų su šildymu. Išorėje nugruntuotas ir paliktas be šiltinimo. Stogas skardinis ir net metalinės sijos darytos bet vistiek pilna skilimų blokeliuose išoreje matos ir antram aukšte nes antrojo net neįrengiau. Trys metai ir pilna skilimų.... Dabar namą pardaviau ir pirkėjo klausiu ką darysit sako ogi nieko. Skilimai dzin, gerai kad sako tris metus stovėjo visi skilimai pasirodė patys ir daugiau nebebus. Šiltins sakė tik vata dėl praleidimo ir vedinamą fasadą darys. Namas greit įšildavo bet labai prastai laikė šilumą. Bet gyventi tikrai įmanoma ir mano nuomone 50cm storio blokelis yra gerai tik va dabar bijau tų skilimų, plius pamatas jau turi būti būtinai plokštuminis t.y. brangesnis. Dviejų aukštų nestatyčiau todėl pamato tikrai daug ir dar brangesnio ir sienų daug gaunasi. O Ignas bet kada gali apsišiltinti jei jam kas ir netiks. Dabar namą statau sau iš silikatinių blokelių vistiek dviejų aukštų :D Aišku stogas bus sunkus nes skalūninis ir šiaip silikatas tvirtas ir ramu. Dujų silikatu lengva dirbti tikrai bet reikia investicijų į tai ir nežinia ar jos atsipirks.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ar verta girtis jog namą nemokšiškai pastatei? ;)
      Garantuoju, arba pamatas buvo blogai padarytas arba sienos blogai (pvz nearmuotos). Dujų silikato sienoms nereikia specialaus pamato. Tiesiog pamato kuris nejudėtų! ;) ty blokeliai nėra atlaidus statybų brokui. Tai blogai? Gal ne. Iškart pamatai kreivarankius pamatistus ir mūrininkus, o ne po 10 metų.

      Dujų silikato sienoms nereikia kažkokio specialaus ar plokščio pamato. Beje, plokštuminis pamatas nėra brangiau (viską sudėjus). Kaip ir dujų silikatas - nėra brangiau. Skaičiai rodo kad visumoje tai viena pigiausių technologijų (neaukojant kokybės). Atsipirks? Niekada - nuosavas namas niekad neatsiperka ;)

      Panaikinti
    2. Ziuriu daug kas masto, kad plokstuminis pamatas brangesnis, kolega ar ivertinate, kad i plokstumini pamata ieina ir juodgrindes (pilnos grindys) ir visi kiti mazgai, kurie daromi veliau kituose pamatu rusuoiose. Mano nuomone kaina gaunasi labai panasi, problema yra tik projektvaimas ir geru spec. trukumas.

      Panaikinti
  7. Komentaruose vis dar rašomi seni mitai, kurie migruoja kvailuose straipsniuose. Na ką padarysi: statybų žurnalistai tingi aiškintis technologijas, o statybininkai tiesiog nusikaltimus daro dirbdami ne pagal technologijas.

    Pasikartosiu - nėra gerų ar blogų medžiagų. Yra tik netinkamas jų taikymas...
    Mačiau mūrininką dujų silikato blokelius dedantį ant paprasto mūro mišinio. Skundėsi, kad prasti blokeliai, blogai limpa :) Pasiūlius pasiaiškinti technologijas, atkirto "nemokyk manęs vaikeli".
    Mačiau statybų metu griūvusią silikato blokelių sieną. Net mano kaimyno keramikos blokų siena griuvo statybos metu. Prasti blokeliai? Ne, tai kreivarankiai darbininkai dirbantis ne pagal reikalavimus.
    Visi blokeliai atitinka STR ir tinkami bent iki 3a namo statyboms. Tik reikia mokėti jais dirbti. O ką rinktis, kartoju, labiau kainos klausimas.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kiek neramina tokius apzvalginius straipsnius skaitant visazinio tonas... :) jeigu maziau taupyciau, deciau matyt keramikinius. O del kai kuriu blokeliu tipu prie kuriu reik paskaityt instrukcija spintelei tvirtint - girdejau tevuka smarkiai besiskundziant kai prie tokiu sienu reikia laiptus tvirtint... O del kvepuojanciu sienu manau reiketu dar manau kada atskirai pasigilinti - nes skirtinguose variantuose jausmas labai nevienodas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagal reikalavimus, oras patalpose turi būt pakeičiamas per 2-3 val. Tuo rūpinasi ventiliacija.
      Jei oras turi kvapą o patalpos - jausmą, reiškia vėdinimo nėra arba jis neveikia arba veikia per silpnai - taip būna naujuose namuose, kai dar ne visiškai išsivėdino statybinė chemija. Pirmus metus rekomenduojama ventiliacija MAX varyti nuolat. Jokio kvapo neturėtų būti.

      Panaikinti
  9. Pirmas namas-pirmas blynas, nebuni eskpertu gimus... bet su Ignu sutinku jei butu blogos medžiagos būtų jos nenaudojamos

    AtsakytiPanaikinti
  10. Su autorium pilnai sutinku- sienos tik laikanti konstrukcija, siltinimas- savo ruoztu deliojamas atskirai.
    Murijau is Arko del tvirtumo, silumos akumuliavimo, matmenu tikslumo ir murijimo greicio naudojant klijus per sukas. Tiesa, as kas trecia eile armavau tinkleliu, bet manau, kad cia tikrai tas nereikalinga. Jokiu trukimu, jokiu skilimu, jokiu armavimo ziedu pries perdengima :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Vieno duju silikato privalumo (galimai tinka ir visu rusiu mediniu konstrukciju sienoms) autorius nepaminejo. Pakelus grindis bent 20cm. yra uzdaromas salcio tiltas tarp pamato, todel nera butinas brangesnis ir sudetingesnis plokstuminis pamatas. Galimai nereikalingas ir pamato apsiltinimas (sitoje vietoje tik pamastymas, reiketu tikslesniu skaiciavimu). Taciau cia slepiasi ir vienas minusas, zenkliai pasikelia grindys.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveikas, Ignai,

    gal galėtum pasidalinti, su kuo darei sienos modeliavimą? Planuoju statytis namą (esu projektavimo stadijoje) ir norėčiau pasimodeliuoti savo įsivaizduojamą sieną.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Klasika: vokiškas U-Wert skaičiuotuvas
      https://www.u-wert.net/u-wert-rechner/
      Bet jame vis labiau ribojimų atsiranda, nemokamai online versijai.

      Panaikinti
  13. Silikatiniai blokai blogai nes jie akumuliuoja šiluma, čia tas pats, kaip špižiniai radijatoriai pirma patis išila ir tik poto atiduoda šiluma i erdvę, tas pats bus ir su silikatinėm sienom, jei išvyksit ir paliksit ant mažesnio šildymo gryže padidinsit reiks ilgokai palaukt kol patalpos sušils skirtingai nuo keraminiu blokeliu.Patikrintas faktas su skardiniais ir špižiniais radijatoriais kambarys greičiau sušyla ten kur skardiniai, akumuliavimas reikalingas budavo tais laikais, kai šildydavos malkomis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rašote lyg iš praeito mažiaus...
      Kokie dar špižiniai radiatoriai? Nebenaudojami. Kokie dar išvyksite? Per pusdienį šiuolaikinis namas neatšala ir TODĖL kad jis akumuliuoja šilumą.
      Kaip tik šiandien pasidžiaugėme, kad namą pastatėme mūrinį - lauke 25-30, viduje 20. Nors jokio šaldymo nenaudojam. Vakare namas puikiai laiko šilumą nors lauke 15C.

      Panaikinti
  14. Kokius blokelius ir kokia siltinimo technologija rinktis jei namo fasada darome pvz klijuojant klinkerio plyteles, arba jei fasadas butu ventiliuojamas ir apmurytas klinkerio plytomis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki.
      Mūryt galima iš bet kurių blokelių. Skonio reikalas. Kaip straipsnyje rašyta geriausi yra silikatiniai.
      O dėl šiltinimo/apdailos verčiau klauskite klinkerio plytelių pardavėjo ar paieškokite internete ;)

      Panaikinti
  15. Sveiki. IZOBLOK - marketingas ar tikrai vertas demesio gaminys? Ieskom is ko statyti musu pirma nama :) aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Statytis galima iš bet ko kas tenkina statybos normas. Jei projektas yra ;) O visos statybinės medžiagos normas tenkina.. Tad jei patinka IZOBLOK - statykitės. Bet kainos prasme tai neapsimoka.
      Žiūrėkit kaip stato daugiabučius. Tie buržujai tikrai žino kaip padaryti pigiau (bet kad atitiktų normas) - ten nesu matęs Izoblok.

      Panaikinti
  16. Jusu nuomone, Kokius blokelius rinktis 1a namui? Ar geriau storesnis blokelis ir maziau siltinimo ar atvirksciai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dabar reikalaujama vis daugiau šiltinimo dėta, tad geriausia dėti tvirtus (arko) blokelius ir daug šiltinimo (EPS)

      Panaikinti
  17. Sveiki,

    Kaip matau sis straipsnis jau senokas. Per si laikotarpi nuo duju silikato pereita prie silikato. Tai isvada ar padaryta? :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Mėgstu paskaityti šitą Blog’ą ir dažnai randu jame daug gerų ir praktiškų dalykų. Bet šįkart norėčiau šiek tiek patikslinti Igną – namai iš “kvėpuojančių” medžiagų statomi yra todėl, kad juose yra malonenis žmogui mikroklimatas. “Kvėpavimas” yra ne oro pralaidumas, o pralaidumas vandens garams. Galima būtų daryti analogiją su rūbais – polietileninis lietpaltis ir vilnonis megztinis. Šiuolaikinė (pramoninė) statyba renkasi polietileninį lietpaltį (su įtaisytais ventiliatoriukais orui varinėti), o nuo gilios senovės buvo statoma iš natūralių medžiagų – medžio, molio, šiaudų, kalkių. Tas “kvėpuojančias” medžiagas vėl tik dabar atranda vakarų civilizacija, kai “atsikando” kai kurių industrializacijos sprendimų. Kai pagrindinis gamybininko, turto vystytojo ir statybų įmonės motyvas yra pelnas (o tai pasiekiama per greitą ir standartizuotą statybą), o ne galinio vartotojo gerovė, tada ir pasidaro situacija, kad namo kapitalinį remontą turi daryti po 15 metų, nes jis tampa iš esmės nusidėvėjęs (vata sukritusi, plastikas nuo saulės suskeldėjęs, tinkas nutrupėjęs, putos suirę). Lygiai tas pats ir bet kurioje srityje – automobilių pramonėje, kompiuterių, telefonų – yra gaminamas šlamštas, tam kad laikytų trumpai ir vėl pirktum.
    Taigi – kvėpuojančios sienos yra ne tam, kad būtų blogas sandarumas (sandarumas turi būti geras), o tam, kad vandens garai iš žmogaus veiklos (kvėpavimo, dušo, maisto gamybos) per sienas migruotų į lauką. Sienos tokiu atveju turi būti iš medžiagų, kuriose yra mikro-kapiliarai (jau aukščiau minėtos medžiagos iš Gamtos, o ne naftos ), kad vanduo nesikondensuotų į lašus, o garų pavidalu išeitų laukan. Tik šito dalyko standartinės statybos atstovai jau nebesupranta (matyt, pamiršo), jie išklijuoja plėvelėmis, viską užsandarina, įdeda brangią sudėtingą rekuperaciją (kuri, beje, džiovina orą ir valgo elektrą, augina bakterijas vamzdžiuose, atėjus laikui dar ir sugenda) ir dar įjungia drėkintuvą (nes per sausa tapo staiga ). O kai sienos kvėpuojančios, jos pačios susitvarko su drėgmės pertekliumi ore ir pelėsis niekada neatsiras, nereikės nei drėkinimo, nei rekuperatoriaus ir atostogom galėsi išvažiuot viską išjungęs. Yra ir tam tikrų niuansų – kad sistema veiktų, visa siena turi būti pralaidi vandens garams, tai reiškia – kad tinkas turi būti visai be cemento (tik su kalkėm arba tik iš molio), dažai nesudaryti plėvelės (kalkiniai, molio arba silikatiniai), fasadas ventiliuojamas.
    Atkreipkite dėmesį, kad senamiestyje, kur yra mūryta arba tinkuota kalkiniu skiediniu prieš kelis šimtus metų – jis laiko, o kur remontuota tarybiniais laikais su cementiniu – jis jau trupa. Taip yra todėl kad kalkės kvėpuoja (vanduo nesikondensuoja), o cementas sudaro plėvelę, kuri kondensuoja vandenį sienoje, tada įvyksta šalčio ciklas (lašas virsta ledu ir sutrupina tinką). Kai restauratoriai tą pagaliau suprato – pradėjo naudoti kalkinį skiedinį be cemento. Žodžiu, gyveni ir mokaisi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Deja deja ... tai MITAI.
      A realybė visiškai kitokia.
      Mikroklimatas yra geras tada kai oras GRYNAS. Grynas oras yra kai oro apykaita name yra: VISAS NAMO ORAS per valandą t.y. visas namo oras, kartu su drėgme pakeičiamas nauju (tokios gero vėdinimo normos).
      Kiek kvėpuojančios sienos praleidžia drėgmės...? Šiuolaikinis A(++) klasės namas, net pastatytas tik iš natūralių medžiagų - TŪKSTANČIUS kartų mažiau. Gal net milijonus kartų mažiau. Tai tik homeopatinės drėgmės dozės. Jei jums jos rūpi ir aktualios... na prašom. Bet matematika ir blaivus protas rodo, kad kvėpuojančių sienų efektas joks.
      Šie mitai atkeliavo iš senovės, kai buvo statomi kiauri namai ir jie tikrai kvėpuodavo. Malkų miške netruko šilumai palaikyti... Bet tai bakūžės samanotos. Šilto namo kvėpuojančio niekaip nepadarysi - turi būti rekuperatorius su drėkintuvu vėdinimo sistemoje.
      Kaimynas pasistatė kvėpuojantį A+ klasės. Užduso. Dabar gręžia dažytas sienas, tampo ventiliacinius vamzdžius ..

      Panaikinti
    2. Galvoju apie dujų silikato mūra 80kv sodo namo statybai, kadangi energetinė klasė šitoj vietoj nereikalinga ,mastau apie 375 aeroc sieną.
      Fasado norime apkalto dailylentėm ,kas skamba gal kiek keistai ir rečiau pasitaiko, tačiau toks sprendimas labiau dėl pačio stiliaus skonio , kraštovaizdžio (pamiškė) ir etc.
      Kokia Jūsų nuomonė ar prieš apkalant siena verta apšiltint bent 5cm tarkim steico zell vatos sluoksniu kad perdengt mūro siūles ,kurios kaip ir gali būt mikro šalčio tiltai ar geriau išvis net nešiltint ir net nekryžiuot brusų o tiesiog ant kampų atitraukus kelis cm nuo sienos susukt horizontaliai bruselius ir ant ju vertikalias dailylentes.
      Ačiū už nuomonę

      Panaikinti
    3. Sodo namui..? T.y. žeimą negyvenamas? Na gal net gyvenimui tiks kai tokios žiemos :) Šiaip pagal STR 2.01.02:2016 - sertifikato nereikia iki 50m2 namui.
      Jei visgi galima statyti šaltai tai visai rekomenduočiau 375+50mm brusokai su vata. Galit ir pakryžiuoti bet norit vos šilčiau. Nepamirštkit uždėt stoginę garo izoliacinę plėvę po dailylentėmis - nuo vėjo. Ir gerą tinklelį apačioje nuo pelių.
      O šiaip dujų silikatas mūrijamas apie 2mm storio siūle tad šalčio tiltas ten - joks.

      Panaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.