2022-10-01

1 KW saulės elektrinė už 1000€

 Saulės elektrinę pasistatyti reikia nes
1) Madinga
2) Taupo
3) Kaimynai išprotėjo

Paprastai žmonės statosi 3-10 KW elektrines su energijos pridavimu į tinklą ARBA be pajungimo, su akumuliatoriais. Abu variantai brangūs, nors jiems gali gauti APVA paramą, o tai užtrunka.

Mes nutarėm be valstybės paramos pasistatyti nedidelę DIY elektrinę, kad pamėginti, pažiūrėti, sutaupyti. Ir turėti rezervinį maitinimą jei nevispročiai sumanys bombarduoti ir Lietuvos strateginius objektus. Na taip nebus, bet juk kiekvienas namo turėtojas pagalvoja apie autonominį išgyvenimą, dėl visa ko.. ;)

Ko reikia tokiai elektrinei?

Reikia saulės modulių

Mūsų 4 atrodo taip, sumontuoti ant pavėsinės.

Saulės moduliai tvirtinami žemai, pasiekiami, tai jų pokrypio kampą galima reguliuoti.
Reguliuojami stovai parduodami bet galima ir pačiam per dieną pasidaryt iš standartinių aliumininių 5x2cm profilių. Pokrypio kampą teks pareguliuoti 2 kart per metus.

Apatinę kolektorių eilę gal kilnosim automatiškai, nuolat. Planuoju pasidaryti su varikliais.

Kol kas taip...


Elektros transformavimas ir saugojimas

Yra 3 variantai kaip panaudoti saulės energiją nepriduodant į tinklus.
Kainos nurodytos 1KW / 1KWh sistemai
3-4 saulės panelės (1200-1500W) - 600€
Visi inverteriai vadinti nepatikimais nes na tokia realybė - čia jie nurodyti kiniški, pigesni, paprastai dirbantys maksimaliais režimais.

1. Elektros kaupimas akumuliatoriuose (1200€-1500€)

Tai įprasčiausias sprendimas. Be panelių reikia inverterio (nuo 300€) ir akumuliatorių (nuo 300€)
Gerai: yra rezervinė maitinimo sistema
Blogai: namo maitinimas eina per abejotino patikimumo inverterį. Akumuliatorius irgi nėra amžinas. Tad sistema kažin ar atsipirks. Verta nebent elektra nestabili.


Atsisakiau tokios dėl trūkumų, bet šiokį tokį rezervinį maitinimą susikomplektavau (~100€). Extra atvejui minimalų rezervinį namui maitinimą galima per valandą pasidaryti.

Auto akumuliatorius, jo įkrovimo valdiklis, inverteris, relės automatikai

2. Energijos kaupimas boileriuose (800-1000€)

Jei turite didesnį boilerį ar kelis tai saulės energiją galima į jį sumesti.
Siūlo ir komplektus


Gerai: pigu, paprasta
Blogai: siauras pritaikymas, mažas inverterio patikimumas, boileriuose galima šildyti ir 3 kart efektyviau (saulės kolektoriumi ar šilumos siurbliu)

Vandenį boileriuose elektra galima šildyti ir tiesiogiai boilerį pajungiant prie saulės panelių. Absoliutus patikimumas! Bet tada elektra generuojama neefektyviai (skaityt apie MPPT). Šią problemą galima spręsti protingai jungiant kelis boilerius ir saulės modulius (paaiškinimas). Taip ir ketinau daryti nes turiu 3 boilerius - juos, priklausomai nuo apšvietimo, įvairiais būdais prie modulių jungčiau relėmis, kurias valdytų protinga sistema.
Bet nutariau padaryti kitaip, paprasčiau ir universaliau:

3. Mišri pasidaryta sistema: protingas elektros naudojimas (850€+tobulinama)

Aptikau įdomius Grid Tie Inverter WVC  (jau bendrinis pavadinimas) inverterius. jie jungiasi tiesiai į rozetę ir vietinį tinklą papildo energija.

WVC inverterius galima jungti nuoseliai

Nemažas jų privalumas: kiekviena saulės panelė turi atskirą inverterį ir kiekvienai panelei parenkama individualus režimas. Tad jei vieną panelę uždengia šakos ar ji pagedusi ar jos kryptis kitokia - jos blogos charakteristikos negadina bendros elektros generacijos. T.y. viskas turėtų būt efektyviau. Taip pat vieno inverterio gedimas negriauna visos sistemos.
Nors.. apie WVC inverterius yra daugybė prastų atsiliepimų. Atseit jie veikia tik valandą/dieną/mėnesį. Kiti skundžiasi, kad generuoja tik pusę žadėtos galios.
Cha cha.. nenuostabu, kad taip atsitinka kai žmonės nemoka jų net tvirtinti, nepasirūpina aušinimu

iš Youtube. Nedarykite taip.

Praktika rodo, jog negenda tai kas nešyla ir nejuda (o tai tas pats faktiškai). Tad ir šiuos įrenginius reikia gerai vėsinti.
Bandymai parodė jog maniškis 1400W inverteris be radiatorių ir aušinimo gavęs apie 1KW per 15 min įkaista iki 55C ir apriboja galią, kad neperkaistų.
Tad būtina daryti radiatorių ir gal ventiliatorių. WVC inverteriai paprastai montuojami kuo arčiau saulės panelių. Ideliai - tiesiai ant jų tvirtinimo profilių. Taip duodamas geras vėsinimas, nors negarantuojamas - ventiliatoriaus ten nėra o per lietuvišką žiemą gali ir peršalti.
Maniškį WVC sumontavau dėžėje su automatiniu ventiliatoriumi - vėsins karštomis vasaromis. Bandymas parodė jog ir 1 PC ventiliatorius temperatūrą numuša iki <50C net prie 1KW apkrovų.
Žiemą ventiliatorius aišku neįsijungs o patį inverterį naktimis kažkiek pašildys suakumuliuota šiluma - ji „saugoma“ marmurinėje plokštėje kuri termopasta tvirtinta prie inverterio radiatoriaus.


Inverteris jungiasi prie WiFi tinklo, valdomas kiniška programėle. Valdymas minimalus - gali nustatyti jo galią ir taimerį, yra šiokia tokia statistika.

TRŪKUMAI
Tai pigus kiniškas inverteris. Surinkimo kokybė prasta, viduje kažkas ir barška ir zyzia. Bet nedrįsau ardyti. Tegul dirba kol veikia o ardysiu ir tobulinsiu kai suges. Kaip juos taisyti yra video. Paprastai jie supleška dėl prasto vėdinimo. Kinas žadėjo "Yes my friend, we give 3 year guaranty for our inverters" :)
Inverteris niekur nekaupia energijos. Jei elektros pagamina daugiau ne sunaudojama ji tiesiog atiduodama į elektros tinklą, dovanų.
Kol kas šią problemą sprendžiu taip: inverteriui nurodęs kad gamintų iki 600W elektros - taip neperkaista ir generuoja tiek kiek naudoju dieną.
O jei išlenda saulė ir inverteris gali duoti virš 1KW stabiliai, tai įjungiu šilumos siurblį (~1.5KW) - taip visa pagaminta energija efektingai sunaudojama. Tai kol kas daroma rankiniu būdu, bet bus automatika kuri  papildomą apkrovą junginės pagal saulės intensyvumą.
Be to inverteris neveikia jei elektros tinkle nėra elektros visai. Na pradinį impulsą galima duoti bet kokiu 12->220V inverteriu. Turiu, jei prireiks, pamėginsiu.

Tiek minčių. Viskas dar procese. Trūksta automatikos.
Beje, šių inverterių trūkumas ir tas kad jie dirba tik su 1 faze. O jei namie 3 fazės tai kiekvienai reikia savo inverterio.
Įprastas vaizdelis pas mane: 1 fazė su mano inverteriu kai įjungtas šilumos siurblys ir yra saulė. paprastai naudoja apie 8A, o dabar tik 4A - dalį elektros padaro rudeninė saulė per debesėlį.



5 komentarai:

  1. Jeigu atiduosi pertekline elektra i tinklus ir skaitliukas bus paprastas jis skaiciuos kaip tavo naudojama galia

    AtsakytiPanaikinti
  2. "Sugedo, KAPUT kiniškas šlamštas" jau norėjau rašyt... Vieną saulėtą dieną inverteris rodos perkaito dirbdamas be ventiliatoriaus (lauke buvo ~10C) ir atsijungė - visad mirksėjo gedimo signalais, nuo Wifi atsijungęs. Visai būriau, maigiau, matavau - niekaip. Padėjo inverterio pajungimas prie programos naujai, kaip new device. Dingo tik paskutinės savaitės statistika.

    AtsakytiPanaikinti
  3. "Na pradinį impulsą galima duoti bet kokiu 12->220V inverteriu" - ši vieta man senokai kirba mintyse mano atveju trifazio inverterio situacijoje, ar užtektų iš paprasto vienfazio inverterio paduoti impulsą į vieną fazę, ar to užtektų, kad pasileistų trifazis inverteris. Gal teko matyti kur kažką panašaus? Mastau apie tuos laikus, kai nebus elektros, kad nesedėti be jos.. Tokiu atveju atjungčiau įvado automatą ir paleiščiau inverterį.. Tik va kyla klausimų dėl fazių skirtumo ir ar inverteriui dzin toks dalykas, ar jis gali "išeiti šaibom".

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nieks nežino. Nuo modelio/schemos priklauso. Kol garantija yra - pamėgink ;) Jei inverteris firminis tai neturėtų sugesti - vokiečiai viską numato ir ištestuoja, o kinai tikrai ne .. Nuo 1 fazės tikrai neturėtu nusprogti nes fazės ar dviejų dingimas nėra retas.

      Panaikinti
  4. Tai va, reikėtų parinkti daugiau informacijos kaip teisingai startuoti visą sistemą atjungus nuo tinklų. :)

    AtsakytiPanaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.