2015-09-29

Stogo klausimai: pakalimas, membrana, stoglangiai

Ką gali jūsų stogininkas pasakyt rudenį, jei neturite sutarties?
„Nežinau ką pasakyt... nespėsime jūsų stogo uždengti šiais metais“.
Kitų stogininkų dabar ieškoti beprasmiška, tad ir stogą teks pasidaryti patiems. Su jūsų pagalba ;)
Gal „nėra to blogo kas neįšeitų į gerą“?

Klausimai apie ilgaamžes medžiagas.
Nenoriu perdaryt stogo pensininkas būdamas :)

1. Difuzinė mambrana - tai labai rimta
Juk ne tik Dupont Tyvek Pro yra? Kas dar yra kokybiško?
Štai lenkai Ventia Titanium gamina, atseit testais geriau už Tyvek.

2. Lietvamzdžiai - metaliniai

Plastmasiniams duoda 10m garantiją, metaliniams - 30m.
Kokius metalinius rekomenduotumėt? Ar yra kokių niuansų?

3. Stoglangiai - būtini šilčiausi
Per stoglangius labai daug šilumos išeina. Bet stoglangių norisi. Tad reikia dėti šilčiausius, už pakenčiamą kainą.
Ką rekomenduotumėt 3 stiklų? Rodos ROTO R69G ar R69P gana neblogas pasirinkimas.
Juos dėti patiems ar kviesti langistus?

4. Pakalimo lentelės - kokios ilgaamžės?

5. Karnizo chema
Čia jau pasirinkimų daugiau...
Stogų kraštas (karnizas) mano supratymu būna:
1. Joks - moderniuose namuose. Skonio reikalas
2. Atviras - na visai gražu
3. Užkaltas ties gegne - populiariausias variantas
4. Užkaltas dėžute - dažniausiai atrodo blogai. Kodėl taip daroma?

Šiaip pagrindinis klausimas - kodėl nedaroma atvira konstrukcija (1-as paveiksliukas). Juk gražu paprasta ir PIGU. Kam reikia užkalinėti?






O štai Vokietijoje, atrodo, mėgsta spalvingiau ir ATVIRUS. Net ten kur labiau tiktų uždaras.


6. Mūsų karnizo schema
Šiaip norisi atvirą daryti. Bet ji daroma prailginant gegnę - papildomas vargas.
Sugalvojau patobulinti. Ką manote (jei šiuos reikalus darę)?
Pateikiu ir klasikines schemas iš puikios knygos "Савельев А. А. Современные кровли. Устройство и монтаж."



+ dabartinė situacija. Artėjam link stogo.

UPDATE:
Rodos, kad atvira karnizo schema turi trūkumą: gana sunku tinkuoti namą aplink gegnes, šių neištepliojant. Va kaip atrodo iš arčiau. Bet galima sutvarkyti uždedant 'plintusus'.



19 komentarų:

  1. As pasidariau taip kaip pirmame paveiksliuke pateikta, tik pirma gegne pastumiau labiau i vidu, kad nepatektu ant jos lietaus.
    Man asmeniskai tos dezes pastogeje atrodo kraupiai ir man nesuprantama ju funkcija.
    To pirmojo pasirinkto varianto pliusai mano akimis - graziau, paprasciau, pigiau ir greiciau.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Difuzine gavome dovanu kartu su siferiu, kuri pirkome lietuviska Ethernit'o
    Lietvamzdziai Briza lenkiski plastikiniai rudi. Bus amzini. Metaliniai anksciau ar veliau prades rudys, reikes rudis valyt ir perdazinet.
    Stoglangi rinkomes Velux. Tuomet buvo tik dvieju stiklu. Nusiskundimu juom neturime.
    Pakalima dareme is pusiniu lentu, kurias nudazeme kelis kartus. Dezes nedariau, ir i isore gegnes paildomes nedejau. Tiesiog lentas prisukau prie makaronu ir gegniu.
    Atrodo taip: http://1drv.ms/1WuYHW3
    Antra karta ko gero deciau plastikini pakalima. Atrodo gerai, ilgaamzis, dazyti nereikia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Plastikinius lietvamzdzius parduociau priesui. Vasara jie "vaiksto" nuo karscio, ziema trapus, bet kaip pigiausias ekonominis variantas - visai tinka.
      Jei sau - tai tik skardinius.
      Tas pats ir su pakalimu is plastiko. Baisu. Be kainos daugiau nieko ten nera
      Aplamai - plastikas sau statomo namo isoreje... Tik kaip ekonominis variantas. Pliusu tame nera, grozio irgi.

      Panaikinti
    2. o pas mane plastikiniai, kol kas dideliu problemu kazkokiu nera. siaip rinkausi kad butu nebrangu, nesinorejo islaidauti ant tokio dalyko kaip lietvamzdziai. Ir dar pigiai issprendeme - nestateme sulineliu, o tiesiog i zeme nueina, irgi taupiai gavosi

      Panaikinti
    3. plastikas plastikui nelygu. yra pigus atitinkamai ir laikys. kad jis vaiksto ir spragsi vasara tai nieko blogo, svarbu kad nepabega :)

      Panaikinti
  3. Šiaip pamąstymui - ar jūs patys tikit tom garantijom po 30 metų? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kuo tada tikėti? Kaimynu Vasia ar pardavėju Stepu?
      Pastatytam ūkiniam nameliui uždėjome plastmasinius Wavin vamzdžius. Tai dažai iš jų bėga „upeliais“ - akmenis nudažė. Gal nieko blogo, bet..
      Daug kartų mačiau nuo šalčio ir saulės sutrūkinėjusią plastmasę. Gal vamzdžiams deda žymiai geresnę bet ...

      Panaikinti
    2. Aišku, kai yra du panašūs produktai, psichologiškai linksti prie to, kuriam ilgesnė garantija. Sakykim buitinė technika - 2 ar 5 metai - didžiulis skirtumas, reali nauda. Bet kai kalbam apie dešimtis metų..? Aš čia ne konkrečiai apie lietvamzdžius (dabar pats sprendžiu plastiką rinktis ar skardą), bet apie pačią garantijos trukmę. Ar teko kada matyt, kad kas nors po 28 metų susiranda pirkimo dokumentus ir eina į firmą (kuri, tikėkimės, dar egzistuoja, ane?) prašyti naujo lietvamzdžio ar naujų čerpių, nes senos rūdyt/skilt pradėjo?

      Dar vienas dalykas, reikia žiūrėti, kam konkrečiai ta garantija galioja. Būna spalvai keli metai, o tie 30 tik nuo rūdžių ar panašiai. Tai irgi...

      O jei į temą dėl stogo, tai kaip ir rašėt - nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Stogą tiek iškelt medį, tiek dangą sudėti nėra taip sudėtinga. Pamatus pasidarėt, sienas išsikėlėt, tai ir stogą pasidarysit. O sutaupysit ne vieną tūkstantį.

      Panaikinti
  4. Mes rinkomės tyvek pro + tape, kokybę įspūdinga, lipanavas kraštas irgi didelis privalumas norint sandaresnio namo. Gana rimtai atrodo ir Eurovento gaminiai, kurių ir kaina mažesnė.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dėl plastitikių pakalimų - tai yra tragedija. Draugas naujame name tokias susidėjęs, tai per karščius pokši, išsigaubia, pakeičia formą.
    Aš dėjausi fibrocementines dailylentes, tai jau kelis mėnesius sudėtos - viskas OK. Pirkau pigesnes malaizijietiškas ir pats nusidažiau, gavosi pigiau negu Eternito Cedral produkcija.

    Dėl plėvelės - Tyvek Pro yra labai geras pasirinkimas. Kai dariausi kainos/vertės analizę, ši plėvelė laimėjo 1 vietą. Dėl lipnaus krašto - reikia skaičiuoti €, bet tą patį rezultatą pasiektum nusipirkęs Duct Tape tipo lipnios juostos ir gausis pigiau. Jeigu name bus "šalta" palėpė, joje kaip tik geriau neklijuota plėvelė - geriau vėdinsis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su "Duct Tape" klijuoti negalima. Tyvek Pro + Tape yra lipnus tik apatinis kraštas, ten viskas gražiai susiklijuoja. O jeigu ant siūlės klijuosi lipnią juostą, tai jeigu ji sugalvos atsiklijuoti viršutinėj pusėj, sukursi kišenę vandeniui užsilaikyti, kas galų gale ves prie peršlampančio stogo.

      Panaikinti
    2. Gediminai, ir aš nesupratau :) Plėvelės persidengia minimum ~10 cm (vien to užtenka, kad vanduo 100% neprabėgs, esant bent minimaliam nuolydžiui). Klijuojama iš vidinės pusės; jeigu lipni juosta laikui bėgant ir visai nukris - tai sąlygos maksimum tik didesnę oro skverbtį, bet niekaip neįtakos vandens patekimo.

      Panaikinti
  6. Štai foto kaip pas mane padaryta analogiškoje stogo konstrukcijoje:
    https://dl.dropboxusercontent.com/u/54508525/2015-08-05%2014.59.56.jpg

    Monier Protector čerpės; pakalimai fobrocementiniai; mūrlotai paslėpti po skardinėmis dėžėmis; gegnės iš šono dengia taip pat skarda. Nuotraukos kairėje pusėje apačioje dar nepabaigta, bet ten taip pat bus fibrocemento lentutės. Atviro medžio namo išorėje nepalikau jokiuose mazguose dėl nenoro už kelių metų lipti perdažyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš taip pat pakalimams naudosiu tas pačias fibrocementines dailylentes.
    Kokiais varžteliais tvirtinai?
    Aš dalį jau prisukau, ten kur lietvamzdžiai, tai sukau su stoginiais savisriegiais, tik nuėminėjau tas gumines tarpines :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Fibrocementinės dailylentės tvirtinamos varžtais, skirtais į medieną ir kurių galvutė yra plokščia. Plokščia ta dalis, kuri liečiasi su dailylente, taip užtikrindama tolygų spaudimą ir didesnį rėmimosi plotą. Tokius varžtus radau tik Essve gamybos, bet varžteliai turi niuansą - spalva yra tik auksinė. Todėl dažiau metalo dažais: susmaigiau varžtelius į polistirolą ir itin plonu sluoksniu kelis kartus perėjau teptuku.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Įrašą papildžiau atviros karnizo konstrukcijos detalėmis ir trūkumais.
    Gaila kad nuomonių apie tai čia neišsakyta. Matyt dauguma daro architektų patarti 'nesuk galvos: daryk kaip daro visi ar kaip tavo stogdengys moka'.
    Na, dar teks apie tai pagalvoti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Darant atvirą karnizą reikės susitaikyti su atvirų medienos konstrukcijų aspektais. Ypač jeigu tos vietos gaus saulės (pietinėje pusėje) arba tiesioginio lietaus. Po stogu aišku tai nėra taip aktualu, kaip darant medinį fasadą, bet reiktų žiūrėti konkrečias situacijas. Kaimynystėje stovi namas su atvira mediena fasade ir pakalimuose, tai praėjus 2 metams vaizdas gana tragiškas. Aišku, statyta buvo ant pardavimo ir taupyta kokybiškoms medžiagoms.

      Jeigu dedant dekorą medienos elementai vis tik būna aptepliojami, ne problema - dekorą galima kruopščiai nuskusti su paprastu peiliuku. Plintusai šioje vietoje skonio reikalas, bet man tai vaizdo ir stiliaus čia nerasta :)

      Panaikinti
    2. as vis dar tinkuoju savo fasada, darbo siek tiek daugiau apie gegnes, bet ne tragedija. Pries tinkuodamas apsiklijuoji lipnia juosta. Armavimo tinkleli atsimatuoji ant sausos sienos ir tada tepi kose. Jei matuosi ant uzteptos sienos, yra tikimybe kad su purvinu tinkleliu istepliosi pastoge. Baiges tinkuoti apipjauni peiliu lipnia juosta ir nulupi, nes buna siek tiek palinde po tinku, ne visada graziai atsiplesia.

      Panaikinti
  10. Papildziau savo dienorasti iliustracijomis, pavyksta issiversti be jokiu plintusu

    AtsakytiPanaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.