2018-05-30

Savadarbis saulės kolektorius jau šildo

Prieš 1,5 metų, dengdamas stogą, pasidariau saulės kolektorių - tiesiog patiesiau 25mm vamzdį.
Ir pagaliau jį pajungiau! Veikia gerai :)


Saulėtą dieną boilerio vandenį pašildo iki 40-50 laipsnių, o lauko vandenį laistymui - iki 10-20 laipsnių.
Užtrukau pajungdamas, nes vamzdukų ten visokių - nemažai. Taip atrodo net ne visa sistema, nesimato 2-o ir 3-čio boilerio. Bet tai kartu su vandens tiekimo ir šildymo sistema.



Taip taip, sumontuota negražiai. Bet tai tik mažai kam matomos katilinės kampo estetika. Svarbu gavosi nebrangiai, efektingai ir kompaktiškai ;)

Šioje sistemoje net 3 boileriai su gyvatukais ir elektriniu šildymu. Gal per daug bet buvo nebrangiai parduodami :) Be to taip buvo patogiau - virtuvėje ir vonioje atskirus boilerius padaryti.
Nuosekliai sujungtų boilerių paskirtis:
1. 150L. Dirba kaip  akumuliacinė talpa, stogo šilumos saugojimui (5-40C). Vanduo naudojamas laistymui ir tiesiog įvadiniam (5C!) vandeniui pašildyti.
2. 120 L. Virtuvės, skalbyklės vandens šildymui nuo stogo. Jame bus jau aukštesnė šiluma 30-40C. Vasarą jį šildys tik saulė, manau, o žiemą jis bus pašildomas elektra iki 40C.
3. 100 L. Normalus (ne saulės) boileris dušui/voniai. Šildomas šilumos siurbliu (bus kažkada rudenį)

Savadarbio saulės kolektoriaus pajungimo schema

Schema atrodo taip. Šilumos siurblio dar nėra.


Jei nieko nesupratot - tai normalu ;) Tiesiog tai laisvas kūrybinės minties polėkis. Kažkada buvo tokia schema, bet ji pasikeitė.
Negerai, bet dažnokai darbo schema atsiranda montuojant, ekspromtu. Šį kartą gavosi taip ir kol kas viskas gerai.

Matavimai

Vidurį dienos įjungus, nuo stogo ateina 45.5C.
Antrame boileryje jau 29.5C o pirmame (akumuliacinėje) - 23.3C


Bet už poros valandų jau visur cirkuliuoja 45-48 C (kai šešėlyje 33C).
Upd: Šiandien 36, tad šilumos daugiau - nuo stogo 50, o boileriuose 49C.


Saulės kolektoriaus cirkuliacinis siurblys

Ant stogo vandenį užkelia vandens gręžinio siurblys, o cirkuliaciją varo senas Wilo siurblys. Jau 10 visur naudojamas, bet vis neužmušamas :) Kažkada 250Lt kainavo. Gaila, dabar jau rodos negaminamo tokie. Siūlomi visokie 'išmanūs'. O ką čia veiktų išmanus siurblys jei tik aš žinau kokios galios man reikia?
Siurblio galia reguliuojama. Pastebėjau jog optimali galia yra 31W. 18W vandenį judina labai jau lėtai ... Upd: visgi pakanka 18, jei sukti nuolat.


Tad dabar šilto vandens - marios. Nežinau kur dėti. Laimei pasidariau pašildyto vandens išvadą į lauką. Jo temperatūra 10-20 laipsnių priklausomai nuo akumuliacinio boilerio (1) šilumos ir vandens tiekėjimo greičio.
Yra ir išvadas į lauką nuo antro (2) boilerio į lauką. Ten karštesnis vanduo 30-40C. Gal kokį lauko baseinuką pasidaryt? :)

Ko dabar nedaryčiau

Gal 3 boileriai - per daug. Galima apseiti be antro (2).
Kažkas užplaukė, pačiame kolektoriaus viršuje įdėjau nuorintoją. T.y. vamzdis buvo perkirptas. Dabar man labai nepatinka ta vietą. Kažkada pradės leisti. Juk ten ekstremalios darbo salygos - žiemą gana šalta (apie 0C), o vasarą va iki 50C.
Nuorintojo praktiškai ten nereikia, neprireikė.
Tą mazgą apšiltinau, uždariau už gražių durelių.
Bet neramu. Įrengsiu nuotėkio daviklį ten - laidai nuvesti.



Rasojimo-kondensato problema

Pirmame šio kolektoriaus įraše skaitytojai teisingai pastebėjo, jog vandenį leidžiant tiesiogiai per stogą vamzdis rasos, gadins stogo lentas. Tai tiesa.
Teko vamzdį jungimo vietose pašiltinti o pajungimo schema pasidarė sudėtingesnė - atsirado akumuliacinis boileris (1) ir cirkuliacinis siurblys. Protingai (namas bus protingas) įjungiant siurblį, jokio kondensato nebus. Šiaip pakaktų elementarios automatikos: "įjungti siurblį kada stogo šiluma pakyla virš boilerio temperatūros".

Kainavo 250€

Šilumokaičio vamzdis - 50€
Boileris - 150€ (nors pakaktų ir kur kas mažesnio)
Visokios jungtys - apie 50€
Na jei ne savo rankom, tai gal dar 100€ reikėtų už darbą mokėti ir 100€ už siurblį.
Viso gal 450€ jei daryt ne pačiam.

Maždaug tiek kainuoja ir kolbinio saulės kolektoriaus įrengimas, bet toks gadina stogo vaizdą ir yra abejotino patikimumo (tikrai ant stogo veiks 10 metų..?).
Be to čia sumontuota didesnio funkcionalumo sistema. Dar bus apie tai.

Ar verta? Jei ketinama šildyt tik vandenį ir daryt svetimomis rankomis, tai gal ne.
Bet jei integruoti į bendrą šildymo ir laistymo sistemą, tai tikėtina kad ši nedidelė investicija atsipirks gan greitai. Štai ir kieme vandens šildymo bačkos nereikės statyti.

19 komentarų:

  1. Super, kad pasikinkei saulę :)
    Su boileriais tai persistengei.
    Kaip toks perfekcionistas - tai aprišimas tragiškas :) Galėjai daugiasluoksnį vamzdį, bent kampais išsilankstyt prie sienos pritvirtinti. Ar kokiu PPR susilituot tvarkingai. Vamzdžiai kaip virvės išmėtytos - belenkaip - nekažką :) nebent čia laikina ir persidarysi, kai nusistovės chaotiškos idėjos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kam kampais? Kad vamzdžio daugiau sunaudoti ir tekėjimo pasipriešinimą didinti? Tikrai geriau to nedaryt ;)
      Taip, tokio santechniko darbo nepriimtų joks užsakovas, bet juk nėra blogai. Nukenčia tik katilinės estetika.
      Aišku, kažkada galiu permontuoti. Jau žinau kaip ;)
      PPR nepatinka.

      Panaikinti
  2. Butu uzteke vien silumos siurblio. Vasara jis nieko neprisuka elektros. Kazkodel man atrodo, kad wilo siurblys prisuks daugiau elektros nei silumos siurblys

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Cirkuliacinis siurblys prisuka 3KWh per mėnesį. Tikrai tavo šilumos siurblys tiek taupus? :)

      Panaikinti
  3. nezinau kiek itakos pas mane daro ant stogo esantis kitaiskas kolbinis koletorius, jo boileris nuosekliai pajungtas i siurblio boilerio paemima, bet us geguze silumos siurblys, 42C vandeniui ruosti prisuks ~15kwh. Pritariu, kad beprasme investicija, nebent idejiniais tikslais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jūs neįdėmiai skaitote.. ;)
      Šis saulės kolektorius naudojamas be to lauko vandens šildymui ir gruntinio šilumokaičio pašildymui - jo temperatūrą pakels bent 5C. Tai duos, spėju, bent 20% ekonomiją šildymui - apie tai čia dar nerašiau išsamiai, bet kas turi gruntinį šilumos siurblį, žino šiuos niuansus ;)

      Panaikinti
  4. Gal kvailas klausimas - bet kaip spręsi užšalimo riziką žiemą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Yra 2 kraniukai: vienas išleidžia į daržą kitas (nuotraukoje) į trapą katilinėje. O šiaip nemanau kad užšalimas čia kažkuo pavojingas - toks vamzdis nebijo šalnų.

      Panaikinti
  5. manau bus išleistas vanduo prieš žiemą :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. 40C... o jūs kanors girdėję apie legioneles? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1) legionelems yra sterilizacija, iki 60C pakeli 1x savaitej ir gana; 2) stovinčiam vandenyje jos atsiranda, jei vanduo pratekamas, nuolat keiciasi, vamzdynas naujas, na jau tikrai nedidele tikimybe, kad jos atsiras 3) kiek kartu esi geres is ciaupo karsta vandeni?

      Panaikinti
    2. 1. Taip. Reikia į savaitę vieną kartą užkelti temp. :) bet tai reiks atlikti trims boileriams. :)
      2. Boileris ir yra stovintis vanduo. Tikimybė kad ir kokia... bet yra :)
      3. Nuo geriamo vandens neužsikrečiama, o nuo įkvėptų užkrėsto vandens garų (pvz maudantis duše)
      Info iš ULAC straipsnio:
      Legionelioze užsikrečiama žmogui patekus į užkr÷sto aerozolio išplitimo zoną ir įkv÷pus legionelių su infekuoto vandens dalel÷mis. Galimas ir tiesioginis suk÷l÷jo patekimas į kv÷pavimo takus atliekant respiracin÷s terapijos procedūras. Šia liga neužsikrečiama geriant vandenį ar
      gaminant maistą, neužsikrečiama ir nuo sergančio legionelioze.
      Legionelioz÷s bakterijų rezervuarai yra: dušai ir čiaupai, šalto ir karšto vandens sistemos, mineralinio vandens ir sūkurin÷s vonios, turkiškos vonios ir saunos, aušinimo bokštai ir garų kondensatoriai, vandens vamzdžiai ir rezervuarai laivuose, geležinkelio vagonuose, individualios kv÷pavimo sistemos įranga, deguonies tiekimo sistema, vandens valymo įrenginiai (vandens minkštikliai, naudojami aušinimo bokštuose).

      Panaikinti
    3. Gal kažką maišau, bet lyg esu girdėjęs, kad užsikrėsti legionelioze, tai reikia būti labai jau silpno imuniteto.
      Bet šito patvirtinti niekaip negaliu

      Panaikinti
    4. Nematau didelės problemos čia. Saulės pašildytas vanduo (iš antro boilerio) tiesiogiai name bus naudojamas tik indams plauti ;) O pirmamo boilerio vandens tiesiogiai nenaudosime. Jame temperatūra svyruos gal 20-50C diapazone. Nelabai komfortiška aplinka bakterijomis. Šiaip prisiminiau jog buvusiuose namuose buvo toks boileris, tik kartais įjungiamas. Na ir nieko, gyvas esu dar :)
      Šiaip ok, bus galima papildomai pakaitinti vandenį ir antrame boileryje. O pagrindinis namų boileris (3) bus pakaitinamas kaip ir VISUR. Visuose namuose ta procedūra turi būt atliekama. Tai nėra saulės kolektoriaus trūkumas ;)

      Panaikinti
  7. taip, jei užsikrėtei, vadinas imunitetas nebuvo pakankamai atsparus legionelėms. viskas paprasta. nu kaip ir su plyta per galvą trenkus - vadinas galva nebuvo pakankamai atspari plytoms :)
    imunitetas veikia tikimybiniu principu - jis kovoja su daug kuo, bet kažką ir praleidžia. o jau vėliau papildomai kovoja ir su savo pravalais jau pilnu tempu. deja, bet kartais matematika nugali.
    ar esate girdėję kada nors apie niekada gyvenime nesirgusį žmogų? juos visus vienija viena bendra statistika - visi jie mirę.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aišku, specialiai ignoruoti pavojus yra kvaila.
      Bet nuo visko neapsisaugosi. Tiesiog reikia protingai pasirinkti apsaugas. Legionelė naikinama paprastai - užkeliant temperatūrą kartais.
      Įdomu, gal ji nemėgsta sieros vandeninio? Reikės pasidomėti. Mat mūsų vandenyje yra padidintas (bet nepavojingas) smarvės kiekis :)

      Panaikinti
  8. O kas ten per daiktas - šilumokaitis daržovėms saugoti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Toks šilumokaitis stogo šilumos šiek tiek atiduoda gruntiniam šilumos siurbliui. Tai dar bus... Aprašysiu kas gavosi.
      O tuo pačiu tai ir gana stabilios 10C temperatūros vietelė. Manau ten galima ką saugoti.. daržoves, konservus... Bus vėsus kampas 'katilinėje'.

      Panaikinti
  9. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti

Komentarai senuose blogo įrašuose moderuojami. Luktelkite kelias dienas kol Jūsų žinutė pasirodys.